Moskova’da Coşkulu Bayram Kutlaması

Türk-Rus Kültür Merkezi’nin başkent Moskova’da düzenlediği Kurban Bayram’ı programında Rus ve Türk katılımcılar konser ve diğer etkinliklerle coşkulu bir gece yaşadı.

Türk-Rus Kültür Merkezi’nin başkent Moskova’da düzenlediği Kurban Bayram’ı programında Rus ve Türk katılımcılar konser ve diğer etkinliklerle coşkulu bir gece yaşadı. Kurban eti, pilav ve tatlıların ikram edildiği etkinlikte çocuklar palyaçolarla eğlendi, özel hediyelerle sevindi.

Forum Hall’da düzenlenen programda “İstanbul” müzik grubunun Rusça Kalinka ve Katyuşa şarkıları salondan tam not aldı. Rusya’nın ünlü halk dans grubu Berezka’nın sahne aldığı gecenin açılış konuşmasını Rusya muhalefetinden Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski yaptı.

TÜRKİYE İLE EBEDE KADAR KOMŞU OLACAĞIZ

Türkçe “Bayramınızı tebrik ederiz.” diyerek konuşmasına başlayan Jirinovski, “Türk-Rus Kültür Merkezi çok güzel çalışmalar yapıyor. Aramızda hiçbir farklılık göze batmasın. Farklılıkları hoşgörü ile karşılayalım. Benim yıllardır Türkiye ile bağım var. Tarihimizde çok farklı olaylar yaşanmıştı. Barış içinde olmamız hepimiz için çok faydalı. Savaşlar, devrimler hep oldu. Bugün de bulunduğumuz coğrafyalarda sorunlar yaşanıyor olabilir. Türkiye’nin komşusu Suriye’de ve Rusya’da Moskova’daki olaylar. Biz ise bunların olmaması için spor, kültür ve sanata yönelmemiz gerekiyor. İyi para kazanan iş adamları sıkça bu tür güzel etkinliklerin düzenlenmesi için maddi yardımda bulunmalı. Sırf çocukların gülüşü duyulsun diye.” çağrısında bulundu.

Güzel donatılmış salonda, güzel ikram ve konserlerle harika bir program hazırlandığını ifade eden Jirinovski, “Türkiye ile ilişkilerimiz özel. Böyle devam etmeli. Biz komşuyuz. Ve ebeden komşu olacağız. Kimse saçma sapan haritalar çizmesin. Zorluklar oluşturmayı seven bazı güçler var. İlişkileri bozmak çok kolay. Avrupa iki dünya savaşını yaşattı insanlığa. Milyonlarca insanı mezara yatırdılar ve bir şey değişmedi. Türkiye ile Rusya’nın arası ise çok iyi. Başbakan Erdoğan ile Devlet Başkanımız Putin’in arası çok iyi. Gül ile benim aram çok iyi. Ben onunla çoktandır tanışıyorum. İlişkilerimizin hep böyle iyi olmasını diliyorum.” dedi.

RUS TÜRK DOSTLUĞU HALKA İNİYOR

Türk-Rus Kültür Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Asya-Afrika Enstitüsü Direktörü Mihail Meyer, Rus ve Türk ilişkilerinin gelişimi adına önemli programlar yaptıklarını, Kurban’ın Müslüman bayramı olmasına rağmen Rusların ailecek etkinliğe katıldığını söyledi. Dostlarla birlikte güzel bir gün yaşadıklarına değinen Meyer, bayram kutlamaların geleneksel hale geldiğine değindi.

Kültür Merkezi olarak son yıllarda Türkiye ile Rusya arasında siyasi boyutta oluşan olumlu havanın halka kadar inmesini sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Meyer, “Bunun için devlet tarafından atılan adımlar değil, halkın destek vermesi ile yapılan işler önemli. Biz tüm etkinliklerimizle bu düşünce ile gerçekleştiriyoruz. Kurban Bayramı etkinliğimizle özellikle bu mesajı ön palana çıkartıyoruz.” şeklinde konuştu.

HALK DİPLOMASİSİ

Gerçek bayram havasını programda hissettiğini ifade eden üniversite öğrencisi Ruslan Hacayev, halk diplomasisinin canlı olarak yaşandığını, Rus ve Türk topluluklarının resmi olmayan bir ortamda muhabbet etme imkanı bulduğunu söyledi. Türk kültürünü daha yakından tanıma imkanı bulduğunu ve Türk halk müziğini ilk kez dinlediğini ve çok beğendiğini ifade eden Hacayev, “Türk dili kulağıma çok hoş geliyor. Ayrıca Rus kültürüne ait dans gösterisi vardı. Benim için bir nevi kültürümün hatırlatması oldu. Beklenmedik bir haz aldım bugün.” dedi.

Türk kültürü ile ilgili yeni bir şeyler öğrenme imkanı bulduğunu söyleyen üniversite öğrencisi Alina Smurago, Türk musikisi, ebru ve diğer etkinlikleri çok beğendiğini söyledi. Moskova’da yaşanan ırkçı olayları eleştiren üniversite öğrencisi Damir Nugmanov, “Bu tür etkinlikler çok önemli. Burada dostluk konuşuluyor. Güzel bir hava var. Türk müziği hoşuma gitti, küçüklüğümden beri alıştığım Rus şarkılar da vardı. Vatandaşlar daha çok tanışma imkanı bulmalı, kültürlerini paylaşacak ve böylelikle hoşgörü havasının esmesini sağlayacak ortamlar oluşmalı. Bu etkinliğin misyonu bence bu dostluk havasının oluşmasını sağlamaktı. Ve bu hedef başarılı şekilde gerçekleştirildi.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri