Moskova’da Çadır Camide Ramazan Heyecanı (Özel)

Rusya’nın başkenti Moskova’da Merkez Camii inşaatı devam ederken, tüm ibadetler yanı başından kurulan geçici çadır camide yerine getiriliyor. Geç saatlerde iftar yapılması ve teravih kılınmasına rağmen Ramazan heyecanı çadır camiyi...

Rusya’nın başkenti Moskova’da Merkez Camii inşaatı devam ederken, tüm ibadetler yanı başından kurulan geçici çadır camide yerine getiriliyor. Geç saatlerde iftar yapılması ve teravih kılınmasına rağmen Ramazan heyecanı çadır camiyi dolduruyor.

Moskova’da oruca yerel saatle 02.50’de başlanıyor ve iftar da 22.19’da açılıyor. Toplam oruç tutulan zaman 19 saatten fazla. Tek avantaj ise yağmurlu ve serin bir hava ile Ramazan’a girilmesi. Mayıs ayında artı 25-30 derece ile rekor kıran sıcaklıklar yerini serin havaya bıraktı. Sıcaklıklar 10-15 derece arasında değişiyor. Merkez Camii’nin içinde Akşam namazından önce iftar sofraları kuruluyor. Namaza gelen herkes sofraya davetli.

ÇADIR CAMİDE 20 BİN KİŞİYE İFTAR

Zekat Hayriye Vakfı Müdür Yardımcısı Tahir Valiyev, bu geleneksel iftar sofralarını Zekat Hayriye Vakfı olarak Rusya Müslümanları İdaresi Avrupa Bölümü ve Moskova müftülülüğü yardımlarıyla yıllardır düzenlediklerini belirtti. Buraya din, mezhep, etnik kökene bakmadan herkesi davet ettiklerini anlatan Valiyev, “Bu etkinlik tüm Ramazan boyunca sürdürülecek, bu sene Allah nasip ederse misafirlerimizi 30 gün ağırlayacağız. Hafta içi iftarlarımıza 500-600 kişi katılırken Cuma ve hafta sonlarında bu sayı 900’e kadar çıkıyor, böylelikle Ramazan ayı boyunca yaklaşık 20 bin kardeşimize iftar veriyoruz.” dedi.

Camideki ikramlar yanısıra engelli vatandaşlara ve gazi ailelerine kumanya dağıtan kurum Ramazan’da yüzlerce adrese ulaşmayı planlıyor.

RAMAZAN BAYRAM NEŞESİNDE DEĞERLENDİRİLİYOR

Moskova Merkez Camii’ne Teravih namazı için gelen Şamil Şaripov önceki gün de teravihe katıldığını belirterek, bugün de Ramazanın ilk gününde çok mutlu olduğunu ifade etti. Şaripov, “Adeta bir bayram neşesi var. Elmemdülillah kardeşlerimizle ilk iftarımızı bugün yaptık. Şimdi ise bir araya gelerek ilk teravih namazını eda edeceğiz. Ramazan yılda bir defa geliyor ve hepimizi kaynaştırıyor. Tüm müslüman kardeşlerimizin evinde güzel sofralar kuruluyor, bir birimiz kutluyoruz. Yaz aylarında oruç vakti yirmi saata dayansa da hiç zorluk çekmiyoruz, çünkü bu günleri heyecanla bekledik.” diye konuştu.

Tacikistan’dan geldiğini belirten İzzatulloh Odinayev Ramazan’ın ilk gününde Teravih namazını Merkez Camii’de geçirmek istediğini belirtti. Odinayev, “Tüm kardeşlerimi kutsal bu ayın gelmesi vesilesiyle kutluyorum. Orucun hem bedenimize hem ruhumuza çok faydası var ve bu Rabbimizin bir emri. Geç olmasına rağmen Teravihe geldik, geç olması önemli değil, vazifemizi yerine getireceğiz. Bu günleri yıl boyu bekliyorduk ve nihayet on bir ayın sultanı Ramazan teşrif buyurdu. Ayrıca son günlerde havalar çok sıcaktı, şimdi ise havalar serinledi. Bu da bir rahmet bizim için.” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN MANEVİ TEMİZLİK İÇİN FIRSAT

Kırgızistanlı olduğunu ve Moskova’da çalıştığını belirten Munduz Tabaldiyev 11 ayın sultanı Ramazan’ı heycanla beklediğini ve büyük mutlulukla karşıladığını söyledi. Orucun 19 saat sürmesi kendisi için zor olmadığını belirten Tabaldiyev tüm ibadetleri yerine getirmeye çalışacağını ifade etti. Teravih için Merkez Camii’ne özellikle geldiğini anlatan Tabaldiyev , “Teravih çok önemli, cemaatle birlikte kılmak ayrıca sevaplar kazandırıyor. İnşallah bunun için camiye geldim. İnsanoğlu bilip bilmeyerek hatalar yapabilir, Ramazan ayını ben manevi olarak temizlenmek için fırsat olrak değerlendiriyorum. Allah'a af için dua ederek, muhasebe yaparak.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri