Moody's: Güney Kıbrıs Ekonomisinde Ağır Durgunluk Yaşanacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, Güney Kıbrıs’ın ekonomisinde ağır durgunluk yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, Güney Kıbrıs’ın ekonomisinde ağır durgunluk yaşanacağı öngörüsünde bulundu. Rum bankalarında yeni zararlar yaşanacağını da savunan Moody's, memorandumda da 1,5 milyar Euro’luk açık olacağı tahmininde bulundu.

Güney Kıbrıs’la ilgili tahminlerini dün açıklayan Moodys, Rum ekonomideki durgunluğun bu yıl memorandumda öngörülen yüzde 8,7’nin çok üzerine, yüzde 12’ye ulaşacağını açıkladı. Kuruluş, 2014’te Gayrı Safi Yurt İçi Hâsıla’daki (GSYİH) ilave azalmanın memorandumda öngörülen yüzde 3,9 değil, yüzde 6,4 olacağını değerlendirdi.

Moody’s Rum tarafındaki işsizliğin halen yüzde 17,3’e fırladığına dikkat çekerek Aralık 2012’de yüzde 26 olan bankalardaki batık kredilerin 2013 sonunda yüzde 35’in üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

Derecelendirme kuruluşu, bankaların, likidite kalitesinin düşmesinin sonucu olarak kredi portföylerindeki muhtemel zarara ve Rum tahvillerinin Caa3-olumsuz değerlendirilmesi ihtimaline dayanabilmek için ilave sermayeye ihtiyaç duyabileceklerini de belirtti. Buna göre; Rum ekonomisinde ihtiyaç duyulacak ilave sermayenin 2,5 milyar Euro’ya, yani memorandumun öngördüğünden 1,5 milyar Euro fazlasına ulaşabileceğini tahmin ediyor CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri