Modern tıp sorgulanıyor

Postmodern tıpta insanın nesne olarak görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Nazmi Zengin, modern tıp değerleri erozyona uğrattığı için sorgulanmaya başladığını söyledi

Bilgi İletişim Kültür Araştırma Derneği (BİLKAD) Salı Söyleşisi yapıldı. Alaeddin Keykubat Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşinin bu haftaki konuğu Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin oldu. Prof. Dr. Nazmi Zengin, dinleyicilere ‘Postmodern Tıp’ konusunda bilgi verdi. Allah (CC)’ın verdiği bedeninin sağlıklı bir şekilde korunması gerektiğini söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Zengin, dünyanın her geçen değiştiğini, bu değişimi iyi analiz ederek değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Değişen dünyada sağlık sektörünün bundan nasibini aldığını aktaran Prof. Dr. Zengin, “Postmodern tıpta, postmodern kısmının felsefesini anlatmayacağım. Modernizmin tıpı nasıl yansıdığına anlatacağım. Modern tıp 1700 yıllarda oluşmaya başlamıştır. 1800 yıllarda doktorlar başka insanlarda olmayan bilgi ve becerileri kavramış ve tıp her geçen gün gelişmeye başlamıştır. Bilimdeki ilerleme tıpa yansımış, otopsi ortaya çıkmıştır. Otopsi insanlardaki hastalığın nedenlerini ortaya koymuştur. 20. Yüzyılın başlarında ise modern tıp artık zirveye çıkmıştır. 20. Yüzyılın başlarında zirveye çıkan tıp artık durağanlaşmaya başlamıştır. 20. Yüzyılda modern tıp sorgulanmaya başlamıştır. Çünkü modern tıp değerleri erozyona uğratmıştır” diye konuştu.

 

‘MODERN TIP İNSANI NESNE OLARAK GÖRMÜŞTÜR’

 

Modern tıp insanı nesne olarak gördüğünü de dile getiren Prof. Dr. Nazmi Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Modern tıpta insan nesne olarak görülerek değerlere önem verilmemiştir. Günümüzde ayrıca bilgi herkeste var. Postmodernizmde doktorlara güven iyice azalmıştır. Patron artık hastalar olmuştur. Doktorların yetkisi ve güvenirliği iyice tartışılır oldu. Ancak doktorlara güvenilmesi gerekir. Gelişen teknoloji bilgiyi ulaşımı kolaylaştırmıştır. İnsanlar doğru veya yanlış teknoloji yoluyla bir şeyler öğreniyor. Öğrendikleriyle doktorları yeriyorlar. Bu davranış doğru değildir.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri