Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi'nden yapılan açıklamaya göre, astım hastaları düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırması gerekiyor. Kronik bir hastalık olduğu için astımlı çocukların ailelerinin hastalık ve tedavisi konusunda eğitilmesinin de çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Astım nöbetlerini tetikleyici etken ve ortamlardan kaçınılmalıdır. Her yıl grip aşısı yapılmalıdır. Pasif sigara maruziyetinin engellenmesi ve hava kirliliğine neden olan maddeler ile temasın mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu yollara yakın bölgelerde yaşamaktan kaçınmalıdır. Hava kirliliği ile ilgili günlük raporların takibi, kirliliğin yoğun olduğu dönemlerde evde zaman geçirilmelidir." denildi.
Astımlı bir çocuğun yaşadığı ev ortamını önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Ev ortamı sık sık havalandırılmalı, rutubet önlenmelidir. Kumaş döşemeli eşyalar yerine deri, ahşap veya plastikten yapılmış olanlar tercih edilmelidir. Duvardan duvara halılar, yün halılar kaldırılmalıdır.
Özellikle yatak odasında halı kullanılmamalıdır. Haftada en az bir-iki kez güçlü bir elektrik süpürgesi ile temizlik yapılmalıdır. Tüylü ve içi dolu oyuncaklardan kaçınılmalıdır. Yatak takımları elyaf veya pamuk olmalı, yün kullanılmamalıdır. Yatak takımları en az haftada bir ve 60 derecenin üzerinde yıkanmalıdır. Yatak, yorgan ve yastıklar özel kılıflarla kaplanabilir." ifadeleri kullanıldı.
Modern hayat astımı tetikliyor
Uzmanlar, şehirlerde astım hastalığının daha sık görüldüğünü ifade ederek, hastaların düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini vurguladı.