Mobil İmza İle İhale Dokümanları İncelenebilecek

Kamu İhale Kurumu (KİK) elektronik ihalenin hayata geçirilmesi için başlattığı çalışma kapsamında Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) kayıtlı gerçek-tüzel kişilere; mobil cihazlardan mobil imzalarını kullanarak ihale dokümanlarını indirme imkanı.

Kamu İhale Kurumu (KİK) elektronik ihalenin hayata geçirilmesi için başlattığı çalışma kapsamında Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) kayıtlı gerçek-tüzel kişilere; mobil cihazlardan mobil imzalarını kullanarak ihale dokümanlarını indirme imkanı sağlandı.

2010 yılında devreye alınan EKAP çalışması ile ihalelere istek ve taleplerin arttığını bildiren Kamu İhale Kurumu, işlerin daha da kolaylaştırılması amacıyla geliştirme çalışmalarına devam edilerek, 2012 yılı içerisinde devreye alınan M-EKAP’ın Android ve İos sürümü sayesinde bir adım daha öteye gidildiğini açıkladı. Kurumdan verilen bilgide, elektronik ihalenin sabit veya mobil bilgisayarlarla olan bağımlılığının ortadan kaldırılması hedeflenerek işlemlerin cebe girmesinin sağlandığına işaret eden açıklamada yenilenen özellikler, “M-EKAP’ta yapılan son değişiklikler ve eklenen özellikler ile artık EKAP’a kayıtlı gerçek/tüzel kişiler mobil cihazlardan mobil imzalarını kullanarak ihale dokümanlarını indirebilecek ve bu sayede istekli sıfatını kazanabilecek. Bu yeni uygulamalar sayesinde elektronik imza, mobil imza kullanılarak daha önce indirilen ihale dokümanlarına ilişkin indirme tutanakları sorgulanabilecek ve doküman üzerinde inceleme yapılabilecek.” şeklinde duyuruldu.

İHALELER SORGULANABİLECEK

Yapılan bu çalışmalar neticesinde 'ihale arama ekranları' yenilenmiş, 'ihale türü', 'usulü' ve 'tarihi'nin yanında 'ihale ili' ve 'ihalenin durumu' kriterleri de seçilerek arama yapılabilecek filtrelerin eklendiği ve arama motorunun çok daha kolay kullanılabilir bir hale kavuşturulduğu vurgulandı.

'İhale adı'nda, 'ihale açıklaması'nda veya 'birim fiyat teklif cetveli'nde aranan kelime ya da kelime gruplarını içeren ihalelerin sorgulanabildiği detaylı arama sayfaları oluşturulduğunu kaydeden KİK, ayrıca 'kurul karar tutanak sorgulama uygulaması'nın yenilendiği, yaklaşık maliyete göre 'ihale kuralları' sorgulanabilir hale getirildiği aktarıldı.

M-EKAP iyileştirilmesinde kullanıcıların yorum, eleştiri ve önerileri titizlikle değerlendirilirken, EKAP kullanıcısının ofise bağımlılığının azaltılmasını hedefleyen M-EKAP uygulaması ile ihalelerde şeffaflık, rekabet ve katılımın artırılması noktasında da önemli bir adım daha atılmış oldu.

KALİTE YÖNETİMİ SİSTEMİ PROGRAMI

Öte yandan Kamu İhale Kurumu Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı, geliştirmekte olduğu bilgi teknolojileri projelerini uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak yürütmeyi hedefleyerek bu kapsamda Kalite Yönetim Sistemi Programı yürütüyor. Bu program çerçevesinde Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, BT Hizmet Yönetimi, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi ve Yazılım Geliştirmede Bütünleşik Yetenek Olgunluk Modeli çalışmaları da sürdürülüyor.

Yürütülen sistemler içerisinden Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve BT Hizmet Yönetimi çalışmaları tamamlanarak belge alma hakkı kazanıldı. TSE tarafından yapılan belgelendirme denetimleri sonucunda KİK, 'TS ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi' ve 'TS ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetimi' belgelerini almaya hak kazandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri