Mit Tır’ları Davasının 4’üncü Duruşması Başladı

MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'casusluk’ iddiasıyla 13 asker hakkında açılan davanın yargılanmasına devam edildi. Davanın tutuksuz sanıkları, avukatlar ile mahkeme heyeti duruşma salonuna...

MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'casusluk’ iddiasıyla 13 asker hakkında açılan davanın yargılanmasına devam edildi. Davanın tutuksuz sanıkları, avukatlar ile mahkeme heyeti duruşma salonuna geçti. Gizlilik kararı bulunan davanın 4’üncüsü yapılan bugünkü celsesinde sanık askerlerin savunma yapmaları bekleniyor.

DAVANIN SEYRİ

Adana'da Ceyhan ilçesi Sirkeli gişelerinde 19 Ocak 2014'te MİT'e ait TIR'ları durdurdukları iddiasıyla Adana ve Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli askeri personellerden E.T. (40), H.G. (32), Ö.K. (31), G.M. (32), H.K. (30), B.K. (30), H.Ö. (30), H.İ.K. (28), A.Y. (40), M.Ö. (30), C.K. (40), H.Ü. (29) ve S.Y. (35) hakkında 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar; 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama' iddiasıyla müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

'Devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler' gerekçesiyle 'yayın yasağı konulan ve gizli yapılan' davanın ilk duruşması, 26 Haziran 2014'de yapıldı. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki gerçekleşen bu celsede sanık avukatları 'reddi hakim' talebinde bulundu. Bu talebi dikkatte alan heyet, dosyayı incelemek üzere Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme 'reddi hâkim talebini' reddetti. Sanık avukatları bu karara da itiraz etti. Bunun üzerine dosya bir üst mahkeme olan Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkeme değerlendirmesinde 'reddi hâkim talebini' ikinci kez reddetti.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının 'Müvekkillerimiz asker olduğu için yargılamayı askeri mahkeme yapmalı' talebini de yerinde buldu. 'Görev uyuşmazlığı' gerekçesiyle dosyanın bir örneğini Askeri Yargıtay Başsavcılığı'na gönderdi.

10 Eylül 2014'te 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın üçüncü duruşmasında sanıkların savunmalarına geçilmeden Askeri Yargıtay Başsavcılığı'nın 'görev uyuşmazlığına' ilişkin kararının sonucu beklenmesine karar verildi. Dosya üzerindeki incelemesini tamamlayan Başsavcılık, "Jandarmanın adli görevi sırasında iddia edilen bir suçtur. Bu nedenle de yargılamanın adli yargıda yapılması gerekir." şeklinde görüş bildirerek davanın 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine hükmetti. Daha önce kimlik tespiti yapılan ve iddianamesi okunan davanın bugünkü duruşmasında sanık askerlerinin ifadeleri alınacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri