Mısır’la ticaret köprüsü kuruluyor

Konya merkezli Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED), Konyalı işadamlarını Mısıra götürerek iş görüşmesi yaptırdı

3 gün süren iş gezisine Konya’dan 14, Karaman’dan 7 ve Ankara’dan da 18 işadamı ve sanayici katıldı. Gezi konusunda değerlendirme yapan ANSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Öner Boysan, 80 milyonluk nüfusa sahip Mısır’ın Afrika’da önemli bir pazar potansiyeline sahip olduğunu ve Türkiye’nin bu pazardan daha fazla istifade etmesi gerektiğini belirtti. Son yıllarda Mısır ile Türkiye arasında sıcak ilişkilerin başladığına dikkat çeken Başkan Boysan, bu nedenle Mısır’a iş gezisi düzenlediklerini ifade ederek,  “İşadamlarımıza hem Mısır’ın tarihi ve ticari yapısını tanıtmak, hem de iş görüşmesi yaptırmak için düzenlediğimiz geziye Konya, Karaman ve Ankara’dan toplam 40 kişi katıldı. Mısır, Afrika’ya açılan önemli bir kapı. Ayrıca bütün Arap devletleri ile serbest ticaret yapma imkanı olduğu için önemli avantajlar taşıyan bir ülke” dedi.

ÖNEMLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ YAPILDI
Boysan, Türk işadamlarının yanı sıra 50 mısırlı işadamının iş görüşmesine katıldığını vurgulayarak, “İşadamları arasında yaklaşık iki yüz iş görüşmesi oldu. Heyetimizde farklı sektörlerden işadamları yer aldı. Gıda, makine, mobilya ve inşaat konusunda güzel görüşmeler yapıldı. Gıda işi yapan bir firma, Mısırlı bir firma ile ilk başta bayilik, ardından bir süre sonra ortaklık kurma konusunda anlaşma yaptı. Mısırlı bir firma Mısır ve Libya’da ortak inşaat çalışması yapmak için, Türk işadamlarına ortaklık teklifinde bulundu. Kısa süreli görüşmelere rağmen, Mısırlı işadamları arasında güzel bir diyalog kuruldu. Bu ön görüşme ve tanışmaların ardından, firmalarımızın görüşmelerin ilerleyen sürecinde önemli bağlantılar yapacaklarına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
MISIRLI MİLLETVEKİLİ İLE GÖRÜŞME
ANSİFED’in götürdüğü işadamlarını Kahire’deki çalışma ofisinde kabul eden Mısır Milletvekili Seyit Atiye El-Feyyumi, Türk işadamlarına yakın ilgi göstererek, “Şu anda Türk işadamlarının Mısır’da başarılı yatırımları var. Bunun daha fazla arttırılması gerektiği kanaatindeyim. Devletimiz, yatırım yapacak firmalara önemli teşvikler sağlıyor. Arsalar şu anda henüz ucuz. Devlet, yatırımcılara 20 ve 30 dolara arsa veriyor. Bankalar da uzun vadeli borç veriyor. Özellikle yeni kurulan bölgelerde yatırım için önemli teşvikler var. Mısır Yatırım ve Ticaret Bakanlığı, Türk işadamlarının Mısır’a gelmesi için ciddi şekilde gayret gösteriyor” diye konuştu. El-Feyyumi, güçlü bir yapıya sahip Türk Sanayisinin Mısır’ın işçiliğiyle birleşmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.
MISIRLI ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN KONYA’YA ÖVGÜ
Türk işadamlarının Mısır’a geldiğini duyan Kahire Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dinler tarihi Profesörü Dr. Huda Derviş, işadamlarını Kahire’de karşılamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Aynı ülkenin insanları olmasak bile, aramızda ruh birliği var. Konya’ya gelip Mevlana Hazretlerini ziyaret ettim ve çok etkilendim. Mevlana Hazretlerinin ruhen aramızda bulunduğunu düşünüyorum” dedi.
Türk işadamlarıyla İskenderiye’de Mısır-Türk Dostluk Derneği(MİS TÜRK)’nde düzenlenen toplantıya katılan El Ezher Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Doğu Dilleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semira Hanım, Mısır ile Türkiye arasında geçmişten gelen derin sevgi ve tarihi bağlar bulunduğunu anlattı. Ülkeyi gezme fırsatı da bulan Türk işadamları, Mısır’da açılan Selahattin Kolejini ziyaret ettiler. Modern ve kaliteli yapısıyla dikkat çeken okulda Türk İşadamlarına geleneksel yemekler ikram edildi. Nil Nehri üzerinde özel kiralanan yatla gezi yapan işadamları, Mısır’lı işadamları ile birlikte hem yemek yedi, hem de iş görüşmesi yaptı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri