Mısır'ın doğal gaz ve petrolü iştah kabartıyor

2.1 trilyon dolar değerinde petrol kaynağı ile dünyada 27. sırada yer alan Mısır, 2,2 trilyon metreküplük doğalgaz rezervleri ile de bu alanda dünyanın 17.'si...

Askeri darbeyle sarsılan Mısır'da, Petrol Bakanlığı'nın verilerine göre 2,2 trilyon metreküplük doğalgaz rezevri bulunuyor. Ülkedeki inşaat sektöründe de büyük bir dinamizm yaşanıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 milyon konut inşa edilmesi hedefleniyor.

Yeni Şafak'a göre, dünyanın imrendiği Mısır'ın yeraltı zenginliğine göz diken yerel ve uluslararası güçler, ülkedeki demokrasinin askeri darbe ile yıkılmasına geçit verdi. Mısır Petrol Bakanlığı'nın verilerine göre ülkenin 2.1 trilyon dolar değerinde 20 milyar varillik petrol kaynağı bulunuyor. Bu rezerv ile Mısır dünyada 27. Sırada olurken, petrol kaynakları açısından da kendi kendine yeterli bir ülke olarak kabul ediliyor. Yine mineral (doğalgaz dahil) yakıtlar en önemli ihraç grubunu oluştururken, karışıklığın olduğu 2011 yılında toplam ihracatının yüzde 26,3'ünün bu ihracat grubu oluşturması dikkat çekiyor. Durum böyle olunca, Mısır için gelecekte petrol yerine doğal gazın önem taşıyacağı tahmin ediliyor. 2,2 trilyon metreküplük kanıtlanmış doğalgaz rezervleri ile Mısır bu alanda dünyanın 17. büyük ülkesi konumunda bulunuyor.

250 TÜRK FİRMA 60 BİN MISIRLI'YA İŞ VERDİ

Ekonomide Türkiye'nin güçlü ortakları arasında olan Mısır'a 7 bin Türk firması ihracat yapıyor. Türkiye'den ise yerleşik 250 kadar firma bulunuyor. Bu firmaların 2 milyar dolar seviyesine yakın yatırımı bulunuyor. Özellikle altyapı ve üstyapı kapsamında inşaat sektörü ciddi yatırım çekiyor. Ardından tekstil alanındaki çalışmalar geliyor. Bu kapsamda LC Waikiki, Colins, Şahinler Egypt, Yeşim Tekstil Mısır'da öne çıkan firmalar arasında bulunuyor. Bu firmalarda ise yaklaşık 60 bin kadar Mısırlının istihdam edildiği belirtiliyor.

5 YIL İÇİNDE 1 MİLYON KONUT YAPILACAK

Mısır'da 5 yıl içinde 1 milyon konutun inşa edileceği de göz önüne alındığında ABD ve AB ülkelerinin neden yaşanan askeri darbeye sessiz kaldıkları da daha iyi anlaşılıyor. Bu inşaatları askeri darbenin onayladığı ülke firmalarının alması da kolaylaşacak. Ülkede küçük ve orta büyüklükteki firmalar için de önemli fırsatlar bulunuyor. Sanayinin yanı sıra tarım alanında da işbirliğine ciddi ihtiyacı olan Mısır, tarımsal sanayi alanında da yatırım yeri olduğunu gösteriyordu. Mısır piyasasına açılan şirketlerin ABD'ye birçok 3. ülkeye kotasız mal satabiliyor.

EXİMBANK'TAN 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT KREDİSİ

Türk Eximbank Mısır'a 17 Mayıs 2013 tarihinde 1 milyar dolar tutarında kredi açtı. Kredi Türk firmaları tarafından Mısır'a gerçekleştirilecek sermaye malı ihracatının ve Türk müteahhitleri tarafından bu ülkede gerçekleştirilecek projelerin finansmanında kullanılacak. 2011'de yaşanan iç karışıklıkların etkisiyle reel büyüme yüzde 1,8 olarak gerçekleşirken 2012'de ekonomi toparlanarak yüzde 2,2 oranında büyüdü.

TİCARET HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR OLARAK BELİRLENDİ

Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret ise bu yılın ilk çeyreğinde 5 milyar doları aşarken, hedef 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşılmasıydı. Yine ilk etapta 1,8 milyar dolar olan Türk yatırımlarının da 5 milyar dolara çıkarılması için Mısır ciddi projeksiyonlar geliştirmeye başlamıştı. Ülkedeki dış ticaret açığının darbe öncesi Süveyş Kanalı gelirleri, turizm ve yeni gelişen enerji yatırımları ile kapatılması hedefleniyordu.

(İbrahim Çağlar)

Demokrasiyi bekliyoruz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Mısır'daki krizin ticarete yapacağı etki konusunda girişimde bulunacaklarını belirterek, 'Hükümetimizin Mısır'da bulunan işadamlarımız ve vatandaşlarımızın güvenliği konusunda gereken tüm adımları atacağına eminiz' dedi.

İTO'dan yapılan açıklamada, Mısır'da yaşanan askeri darbenin, ülkede faaliyet gösteren Türk işadamlarını etkilemesinden endişe duyulduğunu belirtilerek, bu konuda girişimde bulunulacağı bildirildi.

Çağlar, Mısır'ın bir an önce demokratik rejime geri dönmesini arzuladıklarını kaydederek, "Herhangi bir ülkede demokrasinin ve demokratik kurumların zarar görmesi, önce o ülkenin insanına ve ekonomisine, giderek de o ülkeyle ilişkileri olan ülkelerin ekonomilerine ve küresel ölçekte geniş bir kesime zarar verir" değerlendirmesini yaptı.

Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi ve yatırımların 6 milyar dolara yaklaştığını anımsatan Çağlar, 'Mısır'la ticaret yapan üyelerimizle gün içinde bir araya gelerek, krizin ticaretimize yapacağı etkinin en aza indirilmesi için görüşmeler gerçekleştireceğiz. Hükümetimizin de Mısır'da bulunan işadamlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliği konusunda gereken tüm adımları atacağına eminiz.'

(Zuhal Mansfield)

Yatırımlarımız sürecek

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Mısır İş Konseyi Türk Tarafı Başkanı Zuhal Mansfield, Mısır'da gerçekleşen askeri darbenin ardından herhangi bir panik durumu yaşamadıklarını vurgulayarak, 'Türk iş adamları ve müteşebbisi Mısır'a olan desteğine ve yatırımına devam edecek' dedi. Mansfield, Mısır'da gerçekleşenin bir darbe olduğunu ve ülkenin bu sorunun üstesinden geleceğini ifade etti.

Mansfield, Mısır'da 2 milyar dolarlık Türk yatırımı olduğunu belirterek, söz konusu yatırımlar kapsamında 65 bin Mısırlı'nın istihdam edildiğini bildirdi.

MISIR 2012'DE BAŞARMIŞTI

Mansfield, Türkiye- Mısır ilişkilerinin 2012 yılını her şeye rağmen başarılı bir şekilde geçirdiğini belirterek, 'Türkiye ve Mısır'ın dış ticaret hacmi, 2012 yılı hedeflerinin üzerine çıkarak 5,2 milyar dolara ulaştı. 5 milyar dolar olarak hedefliyorduk. Bu yıl da 7 milyar dolarlık bir ticaret hedefliyoruz ve ben bunun olabileceğini düşünüyorum' dedi.

Yeni Şafak

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri