Mısır’dan AB’ye İsrail çağrısı

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, BM’den, İsrail’in yerleşim birimi inşasını durdurmaya çağırdı

Mısır Dışişleri Bakanı Amr ve BM’nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry ile bugün başkent Kahire’deki Dışişleri Bakanlığı konutunda bir araya geldi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, Filistin sorununa ilişkin son gelişmeler ile Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen görüşmelerin sonuçlarının ele alındığı belirtildi. Görüşmede ayrıca, Arap Barış Planı Bakanlar Komitesi’nin ay sonunda Washington’da düzenlemeyi planladığı ziyaretin de masaya yatırıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Amr’ın şu sözlerine yer verildi:

“Arap halkları artık gerçek barışı görmek istiyor. Mevcut durumun bu şekilde devam etmesi imkansız. İki taraflı olarak ciddi görüşmelere başlamanın zamanı geldi. Arap coğrafyasında barışın sağlanması, Filistin - İsrail sorununun çözümünden geçiyor. Barış görüşmelerine başlanması için de ilk olarak yerleşim birimleri inşası durdurulmalı ve İsrail, 1967 sınırlarını tanımalı.”

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 24. Arap Birliği Zirvesi’nde, sekteye uğrayan barış sürecini görüşmek üzere Ürdün, Suudi Arabistan, Filistin ve Mısır’ın temsilcileri ile Arap Birliği Genel Sekreteri ve Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani’nin yer aldığı heyetin Washington’a gitmesi kararlaştırılmıştı.

-’’Arap Barış Planı’’ nedir?-

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz tarafından ortaya atılan Arap Barış Planı, ‘’barış karşılığında toprak’’ prensibine dayanıyor. İsrail’in 1967 öncesindeki sınırlara dönmesi karşılığında tüm Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeleri esasına dayanan plan, 2002 yılında Beyrut’ta toplanan Arap Birliği Zirvesi’nde kabul edilmişti. Plan, yerlerinden edilen Filistinlilerin vatanlarına dönmesini ve İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekilmesini de öngörüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri