Mısır’daki olayların fitilini gençler ateşledi

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbeti’nde Mısır olayları gündeme geldi.
Mısır, Tunus, Filistin gibi İslâm ülkelerine yaptığı gezi izlenimlerini aktaran Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün, Mısır’daki olayların fitilini gençlerin ateşlediğini söyledi.
Mısır’daki olayların başlangıcının paylaşım siteleri olan facebook ve messengerdeki duyurularla başladığını ifade eden Prof. Dr. Ürün, “Bu olayların tetikleyicisi gençler oldu. ‘Gençlik âdeta delilikten bir şubedir’ hadisini burada hatırlatmakta fayda var. Mısır’daki olaylarda gençler istediklerinde neler yapabildiklerini görmekteyiz. Gençlerin kendi aralarındaki yazışmaları ve bu yazışmaların akabinde o meydanda toplanmaları önemli. Bu arada İhvan-ı Müslimin zaten örgütlü bir kuruluş. Pek çok alanda organize olmuş bir teşekkül. Tabipler Sendikası olsun, Avukatlar Sendikası olsun pek çok sendikalarda yer almışlar. Özellikle yoksullara, yardıma muhtaç ailelere sosyal yardım konusunda çok başarılılar” dedi.
MISIR’DA HALK SEFALET İÇİNDE YAŞIYOR
Mısır insanının yıllarca korkutulduğunu ve sindirildiğini belirten Ürün, “Bunlara rağmen Mısırlı insana baktığınızda kültürel bir derinlik görüyorsunuz. Mısırlılar garibanlar ve yoksullar. Mısır sinema endüstrisi çok önemli bir noktada. Tiyatroda da çok önemli bir noktada” dedi. Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, “Mübarek’in devrilme talebinin ise 30 yıldır devletin ve ülkenin imkânları bir kişi, kurum ve yandaşları tarafından âdeta bir kene gibi emilmiş. 25-30 milyar dolar mı? Büyük çapta bir varlık söz konusu. Mısır’a bakıldığında gerçekten çok yoksul. Mezar evlerinde 1,5 milyon insan sefalet içinde yaşıyor. Bir Arap şair, Mısır halkı için deve gibidir diyor. Deve bildiğiniz gibi çok sabırlı bir hayvandır. Sabırlıdır, sabreder sabreder ama bir öfkelendiği zaman da ayaklanmayı durdurmak imkansızdır” diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri