Mısır'da tarihi seçim

Mısır, Anayasa Mahkemesi'nin parlamentoyu feshetmesinin gölgesinde bugün tarihî cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor

Seçimde, yargı darbesine maruz kalan Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi ve yargının seçimlere katılmasında bir sakınca görmediği ordu destekli eski başbakanlardan Ahmet Şefik yarışacak. Yargı kararının sokakları hareketlendirdiği bir sırada yapılan seçimde güvenliği sağlamak için bizzat ordunun seferber olması dikkat çekiyor. Yüksek Askeri Konsey'in atadığı geçici hükümet iki gün önce aldığı bir kararla orduya geniş tutuklama yetkisi vermişti.

Demokrasi yanlısı gruplarla aktivistler ise halkı ordu karşıtı gösteri yapmak için meydanlara çağırıyor. Dün Tahrir'de toplanan on binlerce kişi, ordunun kontrolündeki yargının aldığı son kararı protesto etti, Genelkurmay Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin istifa etmesini istedi. Yargı darbesinin hedefi olan Müslüman Kardeşler ve siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi, önceki akşam olağanüstü toplanarak cumhurbaşkanlığı seçimine adayları Mursi'nin katılıp katılmayacağını tartıştı. Toplantı sonrası ezici bir çoğunlukla Mursi'nin seçimlere katılması kararlaştırıldı.

Bazı demokratik gruplar, Mursi'nin seçime girmeyerek orduya karşı bir duruş sergilemesini istemişti. Ancak hareketin yargının sert kararına rağmen tansiyonu düşürmek için olağanüstü gayret göstermesi dikkat çekiyor. Önceki akşam konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Mursi, orduyu çok sevdiğini, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karara da saygı duyduğunu belirtti. Rakibi Ahmet Şefik ise önceki gün taraftarlarına yaptığı açıklamada mahkeme kararını tarihi olarak nitelendirdi. İki gün sürecek seçimden sonra Yüksek Askeri Konsey'in ay sonunda tüm yetkilerini yeni cumhurbaşkanına teslim etmesi bekleniyor. Ancak seçimi Şefik'in kazanması durumunda halkın sokaklara dökülerek ikinci bir devrim için ordu ile karşı karşıya gelebileceği, bu durumda da ordunun yetkilerini devretmeyi erteleyebileceği öne sürülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri