Mısır'da baltacılar ve ordu camiyi kuşattı!

Mısır'da asker ve polisin saldırısından kaçanların sığındığı Ramses meydanındaki El Fetih Camii'ne saldırı başladı. İçeride TRT muhabirinin de olduğu 1100 dolayında kişi bulunuyor.

08.46: El Fetih Camii içinde çok sayıda Mısırlı genç, kadın, erkek mahsur bir şekilde bulunuyor. Caminin etrafını saran Baltacılar ve polis her an caminin içine operasyon düzenleyebilir. Bu arada Caminin elektiriklerinin kesildiği ve insanların sürekli olarak tehdit edildiği belirtiliyor.

08.35: El Fetih Camii içinde mahsur kalan darbe karşıtı Mısırlılar, El Fetih Camii'nin Mısır polisi ve Baltacılar denilen suç örgütü tarafından kuşatıldığını söyledi.

08.34: Mısır İçişleri Bakanlığı, katliama tepki amacıyla dün düzenlenen "Gazap Cuması" gösterilerinde bin 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, gözaltına alınanların yanısıra 5 otomatik silah, 15'ten fazla tabanca, 7 el bombası ve 710 mermi ele geçirildiğini iddia etti. Bakanlık daha önce yaptığı açıklamada asker ve polis tarafından gözaltına alınanların sayısını 881 olarak duyurmuştu.

08.31: El Fetih Camii'nde askerin ateşi sebebiyle mahsur kalanlar, bir askerin camiye girerek içeridekilerin kendi istekleriyle dışarı çıkmalarını söylediğini aksi halde içeridekilerin silah zoruyla çıkarılacağı yönünde tehditte bulunduğunu belirtiyor.

08.00: Mısır'da dünkü Gazap Cuması direnişinin bilançosunun 213 ölü olduğu bildirildi.

Mısır'da asker ve polisin saldırısından kaçanların sığındığı Ramses meydanındaki El Fetih Camii'ne saldırı başlattı. İçeride TRT muhabirinin de olduğu 1100 dolayında kişi bulunuyor.

Baltacılar ve polisin saldırısı sonucu kapılar kırıldı. İçerde bulunanlar, caminin hoparlörlerinden yardım istiyor.

Dışarıdan girmeye çalışan asker ve baltacılara karşı içerideki gençler tekrardan kapının arkasında bedenden barikat kurdular.

Öte yandan, Mısır'da "Gazap Cuması" gösterileri sırasında halka ateş açılması sonucu 213 kişi hayatını kaybettiği açıklandı.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki El-Feth Camisi'nde mahsur kalanlar sabah namazından sonra cami hoparlöründen anons yaparak mahalle halkını kendilerini kurtarmak için yardıma gelmeye çağırdı.
 
Caminin içinde bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya içeride kadın ve çocuklarla birlikte yaklaşık bin kişinin mahsur kaldığını, polisin sabah namazından önce caminin kapısını zorla açmasından sonra ayakkabılık, tahta parçaları ve sandalyelerle cami girişinin iç kısmında barikat kurulduğunu, polisin içeridekileri ikna çabasının barikatın arkasından gerçekleştiğini bildirdi.
 
Mahsur kalanların güvenlik güçlerine eşlik eden "baltacı"ların saldırısından çekindiklerini ifade eden Zekeriya camide bulunanların kendilerine evlerine gitmek için araç temin edilmediği ve gece soka çıkma yasağı bulunduğundan sabah namazından sonra cami hoparlöründen mahalle halkının yardıma çağrıldığını belirtti. Cami hoparlöründen yapılan anonsta sokağa çıkma yasağının sona erdiği hatırlatılarak mahalle halkının El-Feth Camii'ne gelerek içeride mahsur kalanların çıkabilmesi ve cenazelerin nakledilmesi için güvenli bir koridor oluşturması istendi.
 
Caminin dışındaki görgü tanıkları polisin içeridekilere dışarı çıkmaları için 15 dakika süre verdiğini, daha sonra camiye ikinci kattan girmeye teşebbüs ettiğini ancak başarılı olamadığını söyledi.
 
Sabah namazına kadar polis ve asker tarafından kuşatma altında tutulan cami çevresinden askerin çekildiği, halen baltacıların ve onlara eşlik eden polisin camiyi kuşatmaya devam ettiği bildiriliyor.
 
Bu arada El-Cezire televizyonu camide bulunan AA muhabiri Hibe Zekeriya ile bağlantı kurdu. Televizyon bağlantısı sırasında sivil giyimli "baltacı" olduğu iddia edilen bir şahsın silahsız olarak caminin içine girdiği, içeridekilere "buradakilerin hepsi İhvancı değil mi?" diye soru sorduğu ve daha sonra tekrar dışarı çıktığı görüldü.
 
Dün cuma namazıyla başlayan "Gazap Cuması" gösteri ve yürüyüşleri sırasında aralarında yaralıların da bulunduğu yüzlerce gösterici Ramses Meydanı'nın yakınında bulunan ve geçici sağlık merkezi olarak da kullanılan El-Feth Camisi'ne sığınmıştı. İçeride gösterilerde hayatını kaybeden 2 kişinin cenazesinin de bulunduğu belirtilmişti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri