Misi Köyü 'Yüzde 100 Misia Projesi’yle 10 Yıl Sonra İlk İpekle Dünyaya Açılacak

Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle, yerel kalkınmaya destek vermek üzere hayata geçirilen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun ilk dönem projelerinden...

Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle, yerel kalkınmaya destek vermek üzere hayata geçirilen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun ilk dönem projelerinden yüzde 100 Misia’da hazırlık süreci tamamlandı.

Misili kadınların emeklerini değerlendirerek sosyal ve ekonomik yaşama dâhil olacakları ipekböcekçiliği atölyesi ve restoranın bulunduğu Misi İpek ve Koza Evleri, düzenlenen törenle tanıtıldı.

Bursa'nın 2 bin yıllık Misi köyünde (Gümüştepe) saklı olan yüzlerce yıllık kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak ve yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatını yeniden canlandırarak kadınların istihdamını artırmak amacıyla desteklenen yüzde 100 Misia Projesi’nin ilk sonuçları alındı.

Projenin en önemli çıktısı olan; ipekböcekçiliği atölyeleri ve mağazalarının yanı sıra içinde bir de restoranın bulunduğu Misi İpek ve Koza Evleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve UNDP yöneticilerinin yanısıra Nilüfer Belediyesi Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de katılımıyla hizmete girdi.

EV EKONOMISINDEN BIR ADIM ÖTEYE

Proje, yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliğinin yeniden canlandırıldığı ve kadın emeğinin değerlendirildiği örnek bir turizm modeli oluşturmayı amaçlıyor.

Misili kadınlar hem İpek evinde kurulan dokuma ve el sanatları atölyelerinde ipek ürünleri geliştirip satarak, hem de Koza evinde yöresel tatları sunacakları restoranı işleterek maddi kazanç sağlayacak.

MISI’NIN TURIZM POTANSIYELI ÖNE ÇIKACAK

Açılışta konuşan Nilüfer Belediyesi Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Belediye olarak kadını evde tutan değil, elinden tutan bir anlayışla hareket ettiklerini belirterek, “Misi’inin dünya önçeğinde tanınması konusunda önemli bir ayağıda yüzde 100 Misia Projesidir. Bu proje sayesinde hem ipek evi, hem koca evi bundan sonra artık sadece Bursalıların hizmetine değil, Türkiye turizminin hizmetine sunulmuş oldu ve bu günden itibare herkes gelip bu evleri görebilir.”dedi.

Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban da, sürdürülebilir turizmin önemine dikkat çekerken, “2007 yılında ülkemizin sürdürülebilir turizm potansiyeli konusunda farkındalık oluşturmak için ilk olarak Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olarak ‘gelecek turizmde’ projesini başladık. 5 yıl boyunca Doğu Anadolu Bölgesinde Çoruh vadisinde önemli katma değerler sağladık. Uzundere ilçesi turizm merkezi ilan edildi. Bir çok ev pansoyonu açıldı. Çok önemli sonuçlar elde edildi ve güzel bir model oluşturuldu. Biz neden bu deneyimi Türkiye’ye yaymayalım dedik ve neden tüm Türkiye’de bu tür projeleri desteklemeyelim diyerek geçtiğimiz geçen sene, 2013 yılında ‘Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’ projesini başlattık, Her sene bu projeyle birlikte üç tane sürdürlebilir ve gerçetten bulundğu yere katma değer sağlayan, sürdürülebilir turizm projesine destek oluyoruz. Bu seneki projelerimizden bir tanesi Mardin, bir tanesi Seferihisar ve bir tanesi de Bursa Misi köyü, yüzde 100 Misia Projesi idi.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle Gelecek Turizmde projesini yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri ile yaptıkları işbirliği ile hayata geçirdiklerini anlatan Balaban, “Bizim ‘altın üçgen’ dediğimiz kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin bir arada çalışması o işi hem daha başarılı ve hem daha sürdürülebilir kılıyor. Hem yerel halkın katılımı, projeye inancı çok önemli. Bu projeyi devam etirecek onlar. Biz bu yüzde 100 Misia Projesi’nde bu yüzde yüz inancı görüyoruz. Bu da bizi çok sevindiriyor ve heyecanlandırıyor. Bu prjoenin Misi köyünün turizm potansiyelini canlandıracağına, burayı bir turizm merkezi haline getireceğini ve ipek böcekçiliği gibi unutulmaya yüz tutmuş bizim için çok önemli bir değeri yeniden canlandıracağına ve model olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Misia Projesi’nin sahibi, Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Başkanı Nagihan Dülger de gerçekleştirilen proje ile hem kültürel zenginliklerini yaşatma, hemde aile bütçelerine katkı sağlama imkanı bulduklarını vurgularken, “Yüzde 100 Misia Projesi ile köyümüzde hem atalarımızdan kalan yemekleri, eski değerlerimizi tanıtma fırsatı bulduk ve diğer köy derneklerine örnek olduk.” şeklendi açıklamada bulundu.

Bilgilendirmeden sonar protokol üyeleri ve programa katılanlar İpek ve Koza Evleri gezilerek yetkililerden bilgi alındı. Gezinti sırasında Başkan Mustafa Bozbey, ipek dokuma ve kaynatma makinalarının başına geçerek ipek üretimi deneyimini tattı.

İlginç görüntülerin yaşandığı geziler sırasında köylü bayanların proje kapsamında ürettikleri ipek el işi ürünler sergilendi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri