Misak-ı Milli'den günde 3 milyon varil petrol

Misak-ı Milli sınırları yeniden çizilirse, Türkiye'nin sahip olacağı ekonomik kazanç ne kadar olacak?..

Son günlerde çokça dillendirilen 'Misak-ı Milli' vurgusu Hürriyet gazetesinden Erdal Sağlam'ın da dikkatini çekmiş ve Sağlam, olayı ekonomi boyutundan ele almış.

İşte Sağlam'ın o satırları:

Misak'-ı Milli siyasi olarak ne anlama geliyor, bu vurgu asıl ne için yapıldı bilmiyorum, ama ekonomik anlamda Misak-ı Milli sınırlarının anlamı, Türkiye'nin bu sınırlar içerisindeki doğal kaynakları kullanması anlamında kabul edilebilir.

K.IRAK'TAKİ HAM PETROL VE DOĞALGAZ KAYNAKLARINA ORTAKLIK

K. Irak'taki ham petrol ve doğalgaz kaynaklarına ortak olma, işletme, boru hatlarıyla bu kaynakların Türkiye'ye aktarılması, bu kaynakların bir bölümünün ihtiyaçlar için kullanılıp, özellikle Batı'ya satış için bir merkez olması amacıyla yapılan çalışmaların artık son aşamaya geldiğini görüyoruz.

NEÇİRVAN BARZANİ ZİYARETİ

K. Irak yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin dün Ankara'ya gelmesi, yaptığı temasların bu anlamda da büyük önemi olduğu tahmin ediliyor.

Yapılan hazırlıkların detayları açıklanmıyor, ama çok kapsamlı olduğunu biliyoruz. K. Irak petrollerinin Türkiye üzerinden pazara açılması mümkün olacağı gibi, Türkiye’nin üretimden satışa kadar her aşamada işin içinde olacağı ve hem ucuz enerji kaynaklarına erişim, hem de ticarette büyük pay sahibi olacağı anlaşılıyor.

GÜNDE 3 MİLYON VARİL PETROL

Bu proje hayata geçtiğinde çok büyük kaynakların Türkiye adına kullanımı söz konusu olacak. Rakamsal olarak belirtecek olursak; K. Irak ve Sünni bölgesinin petrol kaynakları birlikte ele alındığında, günde 3 milyon varil petrolün Türkiye’ye akacağını söyleyebiliyoruz. Türkiye’nin günlük petrol tüketiminin 650 bin varil olduğunu düşünürsek, Türkiye ihtiyacının yaklaşık 4-5 katı bir petrolden söz ediyoruz.

YILLIK 30 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ AKACAK

Doğalgazda da, yine K. Irak ve Sünni bölgesi kaynakları birlikte ele alındığında, Türkiye’ye akacak doğalgaz, yıllık 30 milyar metreküpü buluyor. Türkiye’nin şu anda yıllık doğalgaz ihtiyacının 50 milyar metreküp olduğu düşünüldüğünde, bu da ihtiyacın yarısından fazlasına denk geliyor. Aynı projeye İsrail gazının da eklenmesi halinde, buradan gelecek 10 milyar metreküple birlikte Türkiye’ye akacak doğalgaz toplam 40 milyar metre küpe çıkıyor. Bu da doğalgazda arz güvenliği , kaynak çeşitlendirmesi açısından çok büyük bir adım olacak.

TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİM GÜNLÜK 35 BİN VARİL

Türkiye'de TPAO günde 35 bin varil petrol üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye'nin günlük ihtiyacı ise 600 bin varil civarında seyrediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri