Osmanlı'da ilk olarak Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camii'ne dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla başlayan mahya geleneği, yaklaşık 400 yıldır her Ramazan ayında minareleri süslüyor. Osmanlı döneminde yağ kandiliyle yapılan mahyalar, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ampul, son dönemlerde ise led aydınlatmalarla yapılmaya başlandı. Camilerin gerdanlığı olarak ifade edilen mahyalar, akşam ve imsak vakitleri arasında camilerle birlikte Müslümanların gönüllerini de aydınlatıyor.
MAHYALARLA DİKKAT ÇEKİYORUZ
Mahyalarla ilgili açıklama yapan İl Mütfüsü Ali Akpınar, "Bir Osmanlı geleneği olan ve kelime olarak Farsça aylık, aya mahsus anlamına gelen mâhiyye kelimesinden Türkçe’ye geçen mahya, Ramazan’da birden fazla minareli camilerde iki minare arasına kandillerle yazılan yazıya verilen addır. İlk mahyanın Sultanahmet Camiine 1617 yıllarında kurulduğu söylenir. Geçmişten günümüze mahyalara yazıla gelen bazı özlü ifadeler şunlardır: İnnâ Fetahnâ leke fethan mübînâ, Yâ Ğaniy, Yâ Ma’bûd, Yâ Kâfî, Yâ Şâfî, Yâ Kerîm, Mâşâallah, Tebârekallah, Bismillah, On bir Ayın Sultanı, Elveda, El-Firak, Hoş geldin Şehr-i Ramazan, Şefaat Yâ Rasulallah, Oruç tut, sıhhat bul ve benzeri. Görüldüğü üzere mahyalar için seçilen bu cümlelerde Cenab-ı Hakk’ın isimleri ve Ramazan’a has ifadeler ağırlıktadır. Biz bu yazımızda cami minarelerinden ziyade, beynimizin duvarlarına asmamız gereken ve sürekli düşünüp hatırlamamız gereken mahyalık birkaç cümleye dikkatlerinizi çekmek istiyoruz" dedi.
RAMAZAN BİR OKULDUR
Ramazan, insanı ruhen eğiten, bedenen dinlendiren bir okuldur. Ramazan Bayramı, bu okulu başarıyla bitirenlerin mezuniyet diplomalarını aldıkları gündür. Okul, bize hayat boyu lazım olacak şeyleri öğreten kurumdur. Asıl olan okulda örendiğimiz doğru ve faydalı bilgileri hayatımıza yansıtabilmektir. Yoksa okulda öğrenilen ve kazanılanlar okulda kalmamalıdır. Aynı şekilde Ramazan okulunun bize kazandırdığı güzellikler de Ramazan’dan sonraki hayatımızda bizimle beraber olmalıdır. Sözgelimi Ramazan okulunda elde ettiğimiz, ibadet etme bilinci namaz ve cemaate katılma şuuru, infak bilinci, Kur’ân’la olma ve dolma bilinci gibi güzellikler, Ramazan’dan sonra da devam etmelidir. İşte ancak o zaman, Ramazan okulunun başarılı öğrencilerinden olabiliriz. "İnfak, ahiret yatırımıdır" diyen Akpınar, "İnfâk, müslümanın sahip olduğu mal, makam, mansıp, güzel konuşma, güzel yazma, güzel ses gibi güzellikleri, meşru ölçüler içerisinde başkalarıyla paylaşmasıdır. İnfak, müminin en temel özelliğidir" şeklinde konuştu.
14 CAMİYE MAHYA ASILACAK
Camiler ve mahyalara yazılacak yazılar şöyle: Akşehir Adsız Cami'ne 'Onbir ayın Sultanı', Akşehir Gökçayır Camii'ne 'Şefaat Ya Rasüllellah', Akşehir Kuruçay Camii'ne 'Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan', Beyşehir Eşrefoğlu Camii'ne 'Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Ramazan', Bozkır Sarıoğlan Dörtyol Camii ve Sarayönü Fatih Camii ile Selçuklu Yörünge Camii'ne 'La İlahe İllallah', Çeltik Fatih Camii ve Karatay Ovakavağı Camii'ne 'Hoşgeldin Ramazan' yazısı asılacak. Kulu Merkez Camii'ne 'Şefaat Ya Rasulallah', Selçuklu Elmas Külliyesi Camii'ne 'Ramazan Bereket Ayıdır, Hoşgeldin Şehrü Ramazan, Namaz Dinin Direğidir, Hayır ve Şer Allah'tandır', Selçuklu Merkez Camii'ne de 'Oruç Tut Sıhhat Bul, Onbir ayın Sultanı Hoşgeldin' yazısı yer alacak. Karatay Sultan Selim Camii ve Yeni Şekerciler Sanayi Sitesi Camii de mahyanın asılacağı camiler arasında bulunuyor.
KERİM ATICI merhabahaber.com