"Koca Sinan" olarak anılan ve ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen bıraktığı mimari eserleriyle anılan Mimar Sinan`ın Kayseri`nin Ağırnas beldesindeki doğduğu evin tanıtımını beldenin tek zabıtası gönüllü olarak yapıyor
50 yıla yakın Osmanlı İmparatorluğunda başmimarlık yapan ve eserleriyle dünyanın dört bir yanına adını duyuran Mimar Sinan`ın Kayseri`ye 27 kilometre uzaklıkta bulunan Ağırnas`taki evi, şirin beldenin tanıtılmasına öncülük ediyor.
Mimar Sinan`ın mimari estetiğine şekil veren doğduğu ev yapılan restorasyonlardan sonra gezginlerin ve seyahat acentalarının vazgeçilmez gezi rotaları arasında yer alıyor.
3 katlı evin gönüllü rehberliğini ise beldenin pek çok işine koşan tek zabıta memuru Mustafa Özçelik (43) yapıyor.
Özçelik, Mimar Sinan`ın doğduğu evin yer altındaki mekanlarla birlikte 4 bin 505 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Yaklaşık 3 yıl önce ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen`in öncülüğünde ve kentimizdeki diğer kurumların katkılarıyla ev restore edildi. Kayıtlarda evin 1400`lü yıllarda yapıldığı yer alıyor
Evin üst bölümü Mimar Sinan`ın doğduğu yer değil. Burası sonradan torunlarının yaşadığı yer. Sinan`ın doğduğu ve yaşadığı yer alt bölüm.
Burada bir ailenin yaşam alanının yanı sıra mahzen ya da yer altı şehri denilen bölüm var. Hayvanların konulduğu ağılın bulunduğu, yiyeceklerin saklandığı kimi zaman düşmandan korunmak için kullanılan bir yer altı şehrinden söz ediyoruz.
Bu yer altındaki mekanlar tüm evlerimizin altında mevcut. Mimar Sinan`ın eserlerinin resimlerini ve bazı eşyaları burada sergiliyoruz.
Ağırnas taş işçiliği ile meşhurdur. Pek çok mimar yetiştirmiştir ve en ünlüsü Mimar Sinan`dır. Bugün de beldemizde taş işçiliği sanatı yaşatılıyor."