Milli servet heba edilmek isteniyor

Bor madenlerinin özelleştirilmesi girişimleriyle ilgili bir açıklamada bulanan Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, Bor madenleri TBMMdeki bir fıkralık yasa ile özelleştirilmek isteniyor

Bor madenlerinin özelleştirilmesi girişimleriyle ilgili bir açıklamada bulanan Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Bor madenleri TBMM’deki bir fıkralık yasa ile özelleştirilmek isteniyor. Bu madenlerin özelleştirilmesi en değerli milli servetimizin heba edilmesi anlamına gelecektir” dedi.

Necati Kökat, “Bor madenleri, ülkemizin gözbebeği ve dünyada en fazla rezerve sahip olduğumuz, bütün maden tekellerinin dikkatini üzerine çeken, paha biçilmez milli servetimizdir. Bu gerçekten hareketle devletçe işletilecek madenleri düzenleyen  2840 sayılı yasanın 2. maddesinde, ‘Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır’ hükmü yer almış, Türkiye'de bor madenlerinin kamulaştırılması ile başlayan bor üretim ve pazarlama faaliyetleri, ülkemizi dünya bor pazarında güçlü bir kaynak ve rakip haline getirmiştir. Son on yıl içerisindeki tüm olumsuz koşullara rağmen bor işletmeleri halen karlılıklarını korumakta ve ülkemize son derece önemli döviz girdileri sağlamaktadır. Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'ünü elinde bulunduran Eti Maden'e bağlı bor işletmelerinin hemen hepsi karlı kuruluşlardır. Dünya bor talebinin yaklaşık yüzde 40'ını Eti Maden, yüzde 27'sini RT Borax, yüzde 33'ünü de diğer üreticiler karşılamaktadır. Eti Maden'in bor satışları yıllık 2 milyon ton civarında gerçekleşmekte ve ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 850 milyon dolarlık bir girdi elde edilmektedir. Tüm bunlara rağmen, Hükümet, 2840 sayılı yasanın 2. maddesinde  değişiklik yapmak üzere  bir yasa tasarısı hazırlayarak TBMM’ye sevk etmiştir. Bu tasarı ile  mülkiyeti ruhsat sahibinde kalmak üzere Eti Maden bünyesindeki bor ürünleri üretim ve zenginleştirilmesinin 3 ile 49 yıllık süre ile üçüncü şahıslara  devredilmesinin yolu açılmıştır” dedi.

Türk-İş ve  Türkiye Maden –İş Yöneticileri  söz konusu yasa tasarısının ucu açık bir düzenleme olduğunu ve sonuçta yapılmak istenen işlemin  işletme hakkı devri ve kiralama yöntemleriyle örtüşen bir özelleştirme sonucunu doğuracağını belirttiğini söyleyen Necati Kökat, “‘Bor madenlerinin devlet eliyle işletilmesi Anayasa ve 2840 sayılı yasa gereğidir. Bu nedenle bu düzenleme hem Anayasa’ya hem de 2840 sayılı yasaya aykırıdır, daha önemlisi, Türkiye’nin gözbebeği madenlerin süreç içinde yabancı tekellerin eline geçmesine yol açacak bir düzenlemedir. Mutlaka geri çekilmelidir’ şeklindeki görüşlerini dile getirmişlerdir.

Öngörülen kanun değişikliğinin yasalaşması halinde yerli yabancı şirketlere devredilebilecek olan Eti Maden bünyesindeki bor ürünleri işletmeleri, madencilik konusundaki tüm uzmanların da kabul ettiği gibi, Türkiye için vazgeçilmez kaynaklardır. Bor madenlerimizin özel sektöre uzun vadeli taahhütlerle verilmesi, dünya lideri olabileceğimiz bir sektörde uzun yıllar süren çabalar sonucunda elde ettiğimiz etkinliği olumsuz yönde etkileyecektir. Kanun değişiklikleri yapılacaksa, borların satışı için değil Eti Maden'in teknolojik olarak önünün açılması, gerekli personel alımı, yatırımların yapılması ve uç ürün üretiminin artırılması için yapılmalıdır. Ham bor ihracatı yerine rafine bor ve özel bor ürünlerine yatırım yapılarak bor minerallerine dayalı tesislerin ülkemizde kurulması sağlanmalıdır. Bor ürünlerinin hammadde olarak kullanıldığı sanayi alanlarının gelişmesine yönelik yatırımlar teşvik edilmelidir. Türkiye'nin hedefi nihai ürün pazarları olmalıdır” ifadelerini kullandı. Kökat, bor madenlerinin kamu eliyle işletilmesinin sürdürülmesi gerektiğini kaydederek, “Türk-İş olarak hükümeti ilgili kanun değişikliğinden vazgeçilmeye ya da maddeyi endişeleri giderecek şekilde yeniden düzenlemeye çağırıyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri