‘Milli mücadeleye din adamları destek verdi’

Konya Aydınlar Ocağı’nın etkinliğinde konuşan 21. Dönem Konya Milletvekili Veysel Candan, “Ehlisünnet uleması nemli eserler yazmışlar, vatan ve millet için hayatlarını yok sayarak milli mücadeleye destek vermişlerdir” dedi

21. Dönem Konya Milletvekili Veysel Candan, Konya Aydınlar Ocağı’nda ‘Milli Mücadele’ye destek veren Konyalı din adamlarını anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı'nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde, 21. Dönem Konya Milletvekili Veysel Candan, Millî Mücadele'de aktif rol alan Konyalı siyasî din adamları Mehmet Vehbi, Musa Kazım Onar, Sivaslı Ali Kemali, Topçuzade Ahmet Arif ve Cemal Öğüt’ü anlattı. İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü net sınırla ayrılamayan ve tanımlama yapılamayan iki ana gövdenin bulunduğuna dikkat çekerek, “Biz buna kabaca Osmanlı’yı sevenler ve Osmanlı’ya muhalif olanlar, diyebiliriz. Bunlar birbiriyle rekabet halindeydi. Biz Osmanlı damarından geldiğimiz için karşı tarafa yıllarca sıcak bakmadık” dedi. Mehmet Vehbi Efendi ve onun gibi âlimleri anlamak ve anmakta geç kalındığına vurgu yapan Güçlü, “Eksiklerimiz gidererek bu zatlarında haklarını teslim etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Kürsüye gelen 21. dönem Konya Milletvekili ve eski Meram Belediye Başkanı Veysel Candan, “Din adamları genelde siyasetle aralarına mesafe koymuş. Bazıları siyasetçilere tavsiye mektupları yazmış, bazıları kitap yazarak görüşlerini beyan etmiştir” diye konuştu.

MAKAM, MEVKİ TALEP ETMEDİLER

Ehlisünnet ulemasının tavizsiz Müslümanlar olduğunu söyleyen Candan, “Önemli eserler yazmışlar, vatan ve millet için hayatlarını yok sayarak milli mücadeleye destek vermişlerdir. Makam, mevki talep etmemiş; mal, mülk edinmemişler. Eserlerini bile sevenleri bastırmış. Yolları siyasetle kesişenler de hizmetleri sırasında zulme uğramışlardır” diye konuştu.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek Veysel Candan’a kitap takdim etti.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri