Vergi, harç ve cezalar yüzde 10 artırılırken, çalışanlara neredeyse bunun yarısı kadar zam reva görülüyor. Vatandaşa para makinesi gözüyle bakılan Türkiyede, insanın kıymeti toplanacak hasılat kadar etmiyor.
2015 Yılı Programı’nda asgari ücretli, memur ve emekli, yine “asgari” zamlara layık görülürken; vergi, harç ve cezalar yüzde 10.11 oranında zamlandı. Asgari ücretli yüzde 3+3, memur yüzde 3+3.63 ve emekliler yüzde 3.45+3.63 gibi komik zamlara mahkum edildi; devlet ise, vergi ve cezalar söz konusu olunca vatandaşa acımadı.
Devlet, vergi ve cezalarda bonkör!
Çalışanların ve emeklilerin maaşı söz konusu olunca bin dereden su getiren, kim bilir hangi hesaplar neticesinde reva görülen “buçuk zamları” verebilen hükümet, vergi ve cezalar konusunda yine bonkörlüğü(!) elden bırakmadı. Vergi, harç ve cezalar yüzde 10.11 artarken, motorlu taşıtlar vergisinden pasaport harçlarına, trafik cezalarından damga vergilerine kadar pek çok “zamlanmış” kalem, yine vatandaşın cebinden çıkacak.
Bol küsuratlı buçuk zam!
2015 Yılı Programı’nda, asgari ücrete gelecek yıl için resmen “asgari zamlar” yapılacak. Asgari ücretliye, yüzde 3+3 artış reva görülürken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarda umduklarını bulamayacaklar. Emeklilere, Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3.45 ve yüzde 3.63 artışa talim edecekler. “Buçuk zam” sağanağı memuru da etkileyecek. Memur ve memur emeklilerine de, yüzde 3+ 3.63’lük zam verilecek. Kâğıt üstündeki enflasyona göre zam alan çalışanlar ve emekliler, bir kez daha enflasyona yem edilecek.
“Devlet İçin Halk” Anlayışı Hâkim
Vatandaşı, yani halkı, yani bireyi, özetle insanı “gelir kapısı” gibi görmeye alışan anlayış, vergi, harç ve cezalara %10.11 zam yaparak resmen halkın cebine ortak oluyor. Asgari ücrete küsurat gibi zam yapılırken, vatandaşa çocuk harçlığı verir gibi zam yapılıyor. Halkçı devlet anlayışı yerini çoktan “devlet için halk” anlayışına bırakmış durumda. Fırsat buldukça yeni bir vergi ve ceza kapısı uyduran, tüm sistemi halktan olabildiğince fazla para toplama üzerine kurarak ekonomideki açığı kapatmaya çalışan yönetim, adeta resmi bir eşkıya düzeni kurdu. Vatandaş için artık devlet, haraç toplayan takım elbiseli bir eşkıya haline geldi!
Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10.11 artış gösterdi.
Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor. Kanunlarda, Bakanlar Kuruluna da belirli limitler içinde bu tutarlarda değişiklik yapma yetkisi tanınıyor.
Aynı politikanın devamı halinde, motorlu taşıtlar vergisi (MTV), damga vergisi, çevre ve temizlik vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezaları, 1 Ocak 2015’ten itibaren yüzde 10.11 artacak.
Bu durumda 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3’e kadar olan otomobillerin halen 537 lira olan motorlu taşıtlar vergisi, yılbaşında 591 liraya çıkacak. Aynı yaş grubundaki motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 859 liradan 946 liraya yükselecek. 4001 cm3’ün üzerindekilerin ise 21 bin 517 liraya çıkacak.
Kırmızıda Geçmek 189 Tl
Harçların da aynı oranda zam görmesiyle 1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 140.50 liradan 154.70 liraya çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi harcı da yeni yılda 381.75 lira olacak. Yılbaşından itibaren trafik cezaları da yeniden değerleme oranında artırılacak. Buna göre, kırmızı ışıkta geçmenin 172 lira olan cezası, yeni yılda 189 liraya yükselecek.
Hız sınırını yüzde 30’a kadar aşan sürücüler 189 lira, yüzde 30’un üzerinde aşanlar ise 392 lira ceza ödeyecek. Yeni yılda emniyet kemeri takmayanlar ve park yasağını ihlal edenler 88 liralık ceza ile karşı karşıya kalacak.
Çalışan ve emekliye komik zamlar!
2015 Yılı Programı’nda, çalışan ve emeklilerin merakla beklediği ücret ve aylıklara gelecek yıl yapılacak zamlara ilişkin hedeflere yer verildi. Buna göre, asgari ücrete gelecek yıl için resmen “asgari zamlar” yapılarak yüzde 3+3 artış verilecek. Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki altı aylık enflasyon tahminine göre Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3.45 ve yüzde 3.63 artırılması öngörülüyor.
Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının Ocak ayında yüzde 3 ve oluşacağı tahmin edilen yüzde 0.63’lük enflasyon farkı nedeniyle Temmuz ayında yüzde 3.63 artırılması planlanıyor.