Milli Eğitim'den Öğrencilere ‘soma’ Olaylarını Çağrıştıran Soru

Kayseri’de orta ve lise öğrencilerinin girdiği deneme sınavdaki 2 soru, akıllara Soma’da termik santral için zeytin ağaçlarının kesilmesi, Validebağ, HES eylemleri ve Gezi olaylarını getirdi. Cevap seçeneği olarak da 'İnsanlar doğanın...

Kayseri’de orta ve lise öğrencilerinin girdiği deneme sınavdaki 2 soru, akıllara Soma’da termik santral için zeytin ağaçlarının kesilmesi, Validebağ, HES eylemleri ve Gezi olaylarını getirdi. Cevap seçeneği olarak da 'İnsanlar doğanın yok edilmesine neden tepkisiz?' şıkkı seçildi.

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Başarıya Bir Adım Projesi’ kapsamında kentteki ortaokul ve liselerde öğrencilere yönelik il değerlendirme sınavı yapıldı. Bilfen Yayıncılık poşetleriyle dağıtılan sınav kitapçığının Türkçe dersi bölümündeki iki soru dikkat çekti. 9 ve 11. sınıf öğlencilerine yöneltilen sorularda adeta, Soma’da termik santral için zeytinlerin kesilmesi başta olmak üzere çeşitli projelerin uygulanması için yeşilin yok edilmesi olaylarına gönderme yapıldı. Sorunun paragraf bölümünde, ev, otopark, otel, golf sahası ve termik santral için milyonlarca ağacın yok edilecek olmasına sessiz kalmanın kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca nehirler, ağaçlar, dağlar ve dünya için mücadele edilmesi çağrısı yapıldı. 9. sınıfların cevapladığı soru metninde şu ifadeler yer aldı: “Ben ağaçların bizi terk edip gitmesinden çok korkuyorum. Ağaçlarla yakınlığımızı unutmamamızı; bir ev için, bir otopark için, bir otel için, bir golf sahası için, termik santral için milyonlarca ağacın yok edilecek olmasına karşı sessiz kalmamızı kabul edemiyorum. Ağaçlara sık sık dokunurum, onlarla konuşurum ve zalimliğimizden dolayı bizi affetmelerini dilerim. Dünyanın sonunu getiren dehşete karşı mücadele etmeliyiz. Ağaçlar için, nehirler için, dağlar için bizimle kardeş olan dünya için mücadele etmeliyiz.' Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?” sorunun cevabı olarak da “İnsanlar doğanın yok edilmesine neden tepkisiz?” şıkkı belirlendi.

11. sınıflar için de aynı parça verildiği soruda “Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisinden yararlanılmıştır?” diye soruldu. Cevap şıklarında da ‘betimleme’, ‘öyküleme’, ‘açıklama’, ‘örnekleme’ ve ‘tanımlama’ seçenekleri yer aldı. Bu arada sınava kamu ve özel okulların orta ve lise derecesinde okuyan ve isteyen öğrenciler alındı. Her öğrenci başına sınav için 1 lira alındı. 8. sınıflar içinse 2’şer lira toplandı.

Bilindiği üzere, ağaç kesilmesiyle başlayan Gezi, Validebağ Korusu, Karadeniz köylülerinin HES karşıtı gösterileri ve Amasya, Bursa, Diyarbakır gibi yurdun değişik illerindeki benzer eylemler gündemdeki yerini koruyor. Son olarak Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde termik santral yapımı için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi olayı yaşanmıştı. Köylülerle şirketin güvenlik görevlilerini karşı karşıya getiren olayla ilgili Danıştay, termik santral aleyhine yürütmeyi durdurarak son noktayı koydu. Şu anda köylüler kesilen zeytinlerin yerine yeni fidanlar dikiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri