Milletvekilleri ne yaptı?

12 Haziran seçimlerinin ardından Konya'yı temsil eden milletvekillerinin, TBMM'nin resmi web sayfasından edinilen bilgiye göre performanslarına bakıldığında muhalif vekillerin daha aktif olduğu görülü

12 Haziran seçimlerinin ardından Konya'yı temsil eden milletvekillerinin, TBMM'nin resmi web sayfasından edinilen bilgiye göre performanslarına bakıldığında muhalif vekillerin daha aktif olduğu görülüyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Konya 14 milletvekili ile temsil ediliyor. Konyalı olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da 23. dönemde Konya milletvekili olarak görev yapmaya başlamışken, yeni dönemde Konya’yı temsil edecek isimlerden bazıları değişmişti. Mustafa Akış, Gülay Samancı, Mustafa Baloğlu, Hüseyin Üzülmez, İlhan Yerlikaya ve Cem Zorlu, yeni dönemde Konya’yı temsil eden isimler AK Parti’den Konya milletvekili olarak mecliste Konya’yı temsil etmeye başlarken, geçtiğimiz dönemlerde de AK Parti’den Konya milletvekili olan Mustafa Kabakcı, Kerim Özkul, Ayşe Türkmenoğlu, Harun Tüfekçi, Konyalının teveccühü ile milletvekilliği görevine devam etti. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Konya Milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı da Konya’yı temsilen mecliste bulunuyor. Özellikle ana muhalefet ve muhalefet partilerinden Konya’yı temsil eden milletvekilleri görev yaptıkları süre içerisinde Konya ve ülke çıkarlarını ilgilendiren pek çok konuda meclise yazılı ve sözlü soru önergeleri, kanun teklifleri, meclis araştırma önergeleri, genel görüşme ve görüşme önergeleri sunarken, iktidar milletvekillerinin bu konularda kayda değer bir çalışma yapmamış olduğu gözlendi. İşte Konya milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmi web sitesinden alınan verilere göre performansları:

YENİ VEKİLLERİN HİÇBİR ÖNERİSİ YOK

12 Haziran 2011’de yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde Konya’yı temsilen TBMM’ye giren Konya milletvekillerinden Ahmet Davutoğlu, Mustafa Akış, Gülay Samancı, Mustafa Baloğlu ve Cem Zorlu meclise ilk imza sahibi oldukları, imzalarının bulundukları bir kanun teklifi sunmadı. Ayrıca bu vekillerin sahibi oldukları sözlü veya yazılı bir soru önergeleri de bulunmazken, meclis araştırma, genel görüşme ve imzaları bulunan genel görüşme önerileri de yok. Konya Milletvekillerinden Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun üstlendiği önemli görev nedeniyle mecliste kanun teklifi veya önergeler konusunda etkin olmaması doğal karşılanırken, diğer milletvekillerinin de geride bırakılan yaklaşık 1 yıllık süreç içerisinde meclise herhangi bir önerge vermemesi dikkatlerden kaçmadı.

Öte yandan 21. ve 22. dönemde de Konya’yı temsilen TBMM’de bulunan AK Parti’li vekillerden Mustafa Kabakcı, Ayşe Türkmenoğlu ve Harun Tüfekçi’nin de meclise sundukları herhangi bir yazılı veya sözlü soru önergesi, kanun teklifi ve görüşülmesini istedikleri bir konu bulunmazken, Kerim Özkul’un ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nde imzası bulunuyor.

MUHALİF VEKİLLER DAHA ETKİN ÇALIŞIYOR

Ana muhalefet partisi CHP'nin Konya Milletvekili Atilla Kart ile muhalefet partisi Konya Milletvekillerinden Mustafa Kalaycı ise yaptıkları çalışmalarla dikkat topluyor. Özellikle Konya'yı ilgilendiren önemli konularda her iki vekil de gerek sundukları yazılı ve sözlü soru önergeleri, gerekse yaptıkları kanun teklifleri ile etkin bir şekilde çalıştıklarını gösteriyor. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın ilk imzasının bulunduğu 10 adet kanun teklifi, imzasının bulunduğu, 19 adet de kanun teklifi bulunuyor. Kalaycı'nın özellikle Konya'yı ilgilendiren konularda yaptığı yazılı soru önergeleri ise şu şekilde: "Konya-Selçuklu Bosna Hersek mahallesindeki bir arsaya ilişkin soru önergesi, Konya Ovası Projesine ve Konya'nın ekonomik ve sosyal bakımdan gelişmesi için öngörülen projelerin hayata geçirilmesine ilişkin soru önergesi Karayolları 3. Bölge Müdürünün görevinden uzaklaştırılmasına ve bazı iddialara ilişkin soru önergesi, Konya'daki Tarımsal Araştırma Enstitüsünün kaldırılmasına ilişkin soru önergesi, Bölge müdürlükleri kurulurken aranılan kriterlere ilişkin soru önergesi, Konyaspor-Güngörenspor futbol maçının yayınına ilişkin soru önergesi, Selçuk Üniversitesine bağlı bazı fakültelerin yeni kurulan Konya Üniversitesine bağlanmasına ilişkin soru önergesi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından simit satıcılarına tezgahlarını kaldırmaları için baskı yapıldığı iddiasına ilişkin soru önergesi, Yurtkur Konya Bölge Müdürlüğüne bağlı yurtlarda çalışan taşeron işçilerin mağduriyetine ilişkin soru önergesi, Akaryakıt ve sigara kaçakçılığına ilişkin soru önergesi ve Konya'daki doğalgaz dağıtım şirketinin lisans süresi içerisinde doğalgazı Konya'nın tamamına yayamamasının doğurduğu sonuçlarla ilgili soru önergesi."

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da Atilla Kart, TBMM’ye kendi imzasıyla 2011 yılından itibaren başta Konya olmak üzere Türkiye’yi ilgilendiren önemli konularda 79 Meclis Araştırmaları Önergesi sundu. Bunlardan önemli olan ve Konya’yı ilgilendiren araştırma önergesinin konu başlığı ise şöyle: Konya Milletvekili Atilla Kart ve 19 Milletvekilinin, Konya Ovası Projesi'nin (KOP) revize edilmesi ve hayata geçirilmesine yönelik alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi. Atilla Kart'ın ilk imzasının bulunduğu bir kanun teklifi, imzasının bulunduğu 15 kanun teklifi bulunuyor. Atilla Kart'ın Konya Ovası Projeleri İdaresi Başkanlığı'na ilişkin soru önergesi, Ankara-Konya yol güzergahında bulunan bir taşınmaza ilişkin soru önergesi, Konya'ya yeni stadyum yapılmasına ve mevcut stadyumun akıbetine ilişkin soru önergesi, TMO'yla ilgi iddialara ilişkin soru önergesi, Konya şehir merkezindeki yer saatine ilişkin soru önergesi, Konya-Ankara hızlı tren hattına ilişkin soru önergesi, Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün uluslararası statüsünün kaldırılmasına ilişkin soru önergesi, Konya'daki hava kirliliğinin azaltılması çalışmalarına ilişkin soru önergesi, Fransa Parlamentosunda sözde Ermeni soykırımı yasasıyla ilgili yapılan çalışmalara ilişkin soru önergesi.

RASİM ATALAY

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri