Midyat’ta İshal Salgını

Mardin’in Midyat ilçesinde, son bir hafta içinde ishal şikâyetiyle hastane başvuranların sayısı 4 bin 500’u buldu.Mardin'in Midyat ilçesinde bunaltıcı sıcaklarla birlikte salgın hastalıklar baş göstermeye başladı. İshal vakalarının...

Mardin’in Midyat ilçesinde, son bir hafta içinde ishal şikâyetiyle hastane başvuranların sayısı 4 bin 500’u buldu.

Mardin'in Midyat ilçesinde bunaltıcı sıcaklarla birlikte salgın hastalıklar baş göstermeye başladı. İshal vakalarının artmasıyla Midyat Devlet Hastanesi tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor. İshal ve kusma şikayetiyle hastaneye son bir hafta içinde 4 bin 428 kişi geldiği öğrenildi. Hastaneye başvuran hastalar arasında çocuklarda yüksek ateş şikâyeti de bulunuyor.

Hastanenin acil servisinde görevli hekimlerden Dr. M. Said Arslan "Acilde muayene için başvuran hastalarımızda bulantı, kusma ve ishal şikâyetleri ile başvuranlarda artış var. Öyle ki toplamda acile 24 saatte 350-400 arası gelen hastadan 100-150 tanesi bu şikâyetlerle başvuruyor. İlk belirtiler bulantı, kusma ve iştahsızlık daha sonra ishal başlıyor. Çocuklarda ateş, belirtilere ek olarak gözlemleniyor. Ateş yetişkinlerde fazla görülmüyor. Kusma şikâyeti çocuklarda daha fazla. Salgın önce çocukları daha sonra yetişkinleri etkiledi." dedi.

Çocuklarda salgının daha ağır geçtiğini belirten Arslan şunları ekledi:"0-1 yaş grubunda daha ağır seyredebiliyor. Salgında; şebeke suyu, iyi yıkanmamış veya şebeke suyuyla yıkanmış besinler ve kişisel hijyene dikkat etmeme, tuvalet ihtiyacı sonrası ellerin iyi yıkanmaması başlıca sebepler. Ağır vakalar hastaneye yatırılarak tedavisi gerekiyor. Yeni başlamış ishalde sadece ilaç tedavisi yeterli. İshali hemen kesecek bir ilaç bulunmuyor. İshal, bağırsaklardaki mikrobu vücudun atması için gerekli olan bir savunma mekanizması. Ancak fazla sulu olan dışkı nedeniyle sıvı kaybı belirtileri olan halsizlik yorgunluk, tansiyon düşüklüğü ve baş ağrısı belirtileri gözleniyor."

İshal, kurma ve yüksek ateşle hastane müracaat edenlere uygulanan tedavi hakkında bilgi veren Arslan, "Tedavide esas prensip kaybedilen sıvının yerine konması. Bu amaçla hazır olarak eczanelerde bulunan tuz şeker ve bazı minerallerden oluşan karışımı reçeteye yazıyoruz(oral rehidratasyon sıvısı). Bu karışım temiz suyla karıştırılarak içilirse sıvı kayıplarının önüne geçiliyor. Sıvı kaybı belirtilerinin fazla olduğu hastalarımıza serum takarak damardan sıvı vermek gerekiyor. Amipli ve basilli dizanteride (kanlı ishal) mutlaka antibiyotiğe başlanmalı. Kanlı ishal daha ağır seyrediyor. Ayrıca bebeklerde gözlenen ishallerin önüne geçmek için ilk altı ay anne sütü dışında gıda verilmemeli ve bebeklere verilecek gıdalar kaynatılıp soğutulmuş suyla yıkanmalı. Sıcak yaz mevsimlerinde şebeke suyu denetimleri artırılmalı. Endişeye gerek yok. Havaların soğumasıyla salgın kendini sınırlayacak ve kaybolacaktır." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri