Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Serdar Akça, mide hastalıklarını tetikleyen birçok faktörün yanı sıra özellikle stresin önemine dikkat çekti.
Sindirim sisteminin son derece karmaşık bir şekilde hücre içi yollar, hücresel düzeyde hormon ve elektriksel uyarıları kullanan mekanizmalar ile diğer organ ve sistemlerle uyumlu bir şekilde çalıştığını belirten Doç. Dr. Serdar Akça, “Bu uyumu bozarak, mide sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştıran, hastalıkları tetiklediği bilinen birçok faktör bulunmaktadır” dedi.
Bu faktörler arasında en çok bilinenleri, insan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan helicobakter pylori adı verilen bir bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile bazı ilaçlar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Akça, “Öte yandan dengesiz ve sağlıksız beslenmenin, gıdaları az çiğnemenin, uzun süre aç kalmanın veya mideyi fazla doldurmanın, uykusuzluğun, yorgunluğun veya hijyene dikkat etmemenin de mide üzerindeki olumsuz etkileri bilinmektedir. Ayrıca, mide rahatsızlıklarında genetik faktörlerin rolü de önem taşır. Bütün bu nedenlerin yanı sıra; stres olarak adlandırılabilen psikososyal faktörler de birçok rahatsızlığın yanı sıra mide rahatsızlıklarını tetikler” dedi.
Yapılan toplumsal çalışmalarda savaş ve deprem gibi afet benzeri durumlarda toplumda peptik ülser ve mide kanaması sıklığının arttığının ortaya konduğunu belirten Doç. Dr. Akça, şunları söyledi:
”Ekonomik buhran dönemlerinde de aynı bulgular dikkati çekerken, özellikle fonksiyonel dispepsi olarak adlandırılan rahatsızlığın, stresin yoğun olduğu dönemlerde daha fazla belirti verdiği gözlenmiştir. Midenin kaslarındaki hareketlerin elektriksel aktiviteye dayanılarak ölçüldüğü bir yöntem olan Elektrogastrografi (EGG) yöntemiyle yapılan çalışmalarda, hassas kişilerde stres durumunda mide hareketlerinin bozulduğu gösterilmiştir. Stres ile mide kanseri arasında doğrudan bağlantı kurabilen yeterince kuvvetli yayınlar olmamasına karşın, stresin son derece karmaşık mekanizmalar, fizyolojik ve nöroendokrinolojik değişikliklere yol açtığı uzmanlar tarafından kabul görmüş bir gerçektir.”
DENGELİ BİR HAYAT MİDEYİ KORUYOR
Stresin hangi mekanizmalar ile mideyi etkilediği ve sonuçlarının her durumda aynı olup olmadığı bilinmemekle birlikte; sindirim sistemi üzerindeki sonuçların aşikar olduğunu belirten Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç.Dr. Serdar Akça, “Sağlıklı olma hali, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan iyi olma hali olarak tanımlandığına göre, stresin sağlığı bozmaması için stresle başa çıkmalı ve hayatımızdaki dengenin bozulmasına izin verilmemelidir” dedi.
Mideyi en çok o yoruyor
Uzmanlara göre mideyi korumanın yolu, dengeli bir hayat