Microsoft’a 731 milyon dolarlık ceza

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Microsoft’a bir anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 731 milyon dolarlık ceza kesti.

İnternet kullanıcılarına Internet Explorer’dan başka web tarayıcısı sağlaması için yapılan anlaşmayı ihlal edip tekel oluşturduğu gerekçesiyle Microsoft’a kesilen cezanın, şirketin Micorosoft’un 2012 yılı gelirinin yaklaşık yüzde 1’ine tekabul ettiği belirtildi. Bu cezayla birlikte geçtiğimiz 10 yıl boyunca Microsoft’un AB’den aldığı cezalar 2.24 milyar euroyu geçmiş oldu. Microsoft daha önce yine AB tarafından rakipleriyle veri paylaşmadığı için 899 milyon euro cezaya çarptırılmıştı.

Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft 2009 yılında AB regülatörleriyle ilişkilerini düzeltmek için yaptığı bir anlaşma gereği rakip web tarayıcılarına kendi yazılımını açmaya izin verme konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak Windows 7 Service Pack 1 kullanan yaklaşık 28 milyon bilgisayarda web tarayıcısı seçebilme olanağının olmadığı tespit edildi. ABD’li şirket bu sorunu temmuz ayında fark ettiği savunmasını yapsa da, AB Rekabet Komisyoneri Joaquin Almunia yaptığı açıklamada “Umarım bu karar şirketleri iki kez düşünmeye yönlendirecektir. Şikayete söz konusu olan raporlara güvendik” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri