MHP'li Bal'dan Cemil Çiçek'e komisyon yanıtı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Faruk Bal, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in sözlerine yanıt verdi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Faruk Bal, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in sözlerine yanıt verdi. Çiçek'in 'Güneş batmak üzeredir, karanlığa kalmadan bu işi ne yapacaksak biran evvel kararını veremiz lazım' sözlerini değerlendiren Bal, "Güneş batmak üzeredir, ama her sabah yeniden doğuyor" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Faruk Bal, Bursa'da partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin çok ciddi bir anayasa sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Bal, bu sorunun tüm partilerin gündeminde olduğunu ifade etti. Uzlaşma Komisyonu’nun dün gerçekleştirdiği ve 7 saat süren toplantının detaylarını da aktaran Bal, "Komisyon çok önemli ve başarılı işler yapıyor. Ancak bu yeterli değil. Komisyonun yeterince başarılı olmamasının birinci sebebi, başkanlık sistemi istemi, ikincisi İmralı görüşmeleri, üçüncüsü de BDP’nin ölçüsüz etnik talepleridir. Bu talep edildiği müddetçe de bir uzlaşma olmayacak. ‘Peki ne yapalım?’ Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 15 maddelik bir iç yönetmelik var. Bu TBMM’nin internet sitesinde tüm açıklığı ile duruyor. 15. madde diyor ki, ‘Komisyon iki şekilde faaliyetini bitirebilir. Birincisi tam bir uzlaşma sağlanır anayasa teklif hazırlanır meclise verilirse artık komisyonun isi bitmiştir. İkinci ihtimal de partilerden biri bu çalışmaları beğenmez ve çalışmalardan çekilir çekilince de komisyon dağılır. AKP, kamuoyuna yaydığı bilgilere ve orada yapılan konuşmalara göre, komisyon 1 Temmuz tarihine kadar çalışın eğer tam bir mutabakata ulaşamazsa kendiliğinden dağılsın. Bu yeni bir durumdur. O taktirde sorumluluktan kaçmak. Komisyondan çekilmenin kamuoyunda olumsuz tepkilerden kaçmak için AK Parti komisyonu kendiliğinden dağıtmak gibi bir cin fikirliliğe soyunuyor. Onların zekası kadar herkeste zeka vardır. MHP bu tuzağa düşmeyecektir. Bugünün tartışması budur. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda dünkü yapılan tartışmalarda bu çerçeve içerisindedir" dedi.

CEMİL ÇİÇEK'E YANIT VERDİ

Bir gazetecinin “TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘Güneş batmak üzeredir, karanlığa kalmadan bu işi ne yapacaksak biran evvel kararını vermemiz lazım. Partilere ve komisyon üyelerine tarihi sorumluluk düşüyor. Bunun bir an evvel sonuçlandırılması gerekiyor’ ve Yargıtay Başkanı Ali Alkan da ‘İki partinin yapacağı anayasa sağlıklı olmaz’ dedi. Bu iki açıklamayı nasıl değerlendirmek gerekiyor?” sorusunu değerlendiren Bal, "Güneş batmak üzere, her gün güneş batıyor ama güneş battıktan sonra her sabah yeniden doğuyor. MHP olarak yeni doğacak güneşlerin Türkiye’yi aydınlatacağını ve ülkenin bu kaos ortamından kurtulacağına inanıyorum. Onun da rehberi ve mihmandarının MHP’nin olduğuna inanıyorum. Yargıtay başkanının söylediği de doğrudur. 1961’de ihtilalden sonra Demokrat Partililer, sabıklar, kuyruklar, sakıklar aşağılanmalarıyla dışlanmışlardır. 1961’de ağırlıklı olarak ihtilal mantığının devam etmesi sürecine ilişkin bir anayasa yapmışlardır. O anayasa ülkeyi kaosa sürüklemiştir. Mutabakat temin edilememiştir, sosyal mutabakat temin edilemediği için toplum anayasayı benimsememiş, çok büyük sorunlarla Türkiye’yi muhatap etmişlerdir. AK Parti ile BDP’nin yapacağı anayasa Türkiye’yi daha büyük fay kırıklarının içine sürükleyecek. O zaman, Demokrat Parti-CHP çatışması vardı. Şimdi Allah korusun Türk-Kürt çatışmasına Türkiye’yi sürükleyebilir. MHP’nin özenle ihtimamla böyle bir çatışma ortamından Türkiye’yi kurtarmak için çabaları tam da bu sebepten dolayıdır” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri