‘mhp Ve Chp’li Seçmenin Tavrı Erdoğan’a Yaradı’

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), 10 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili araştırma raporu yayınladı. Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Mine Durmaz imzasıyla yayınlanan...

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), 10 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili araştırma raporu yayınladı. Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Mine Durmaz imzasıyla yayınlanan araştırmada, Erdoğan'ın birinci turda cumhurbaşkanı seçilmesinde en önemli etmenin; MHP ve CHP seçmeninin tavrından kaynaklandığı belirtildi. Raporda, bazı MHP’li seçmenin Erdoğan oy verdiği, bazı CHP’lilerin de sandığa gitmediği vurgulandı.

İlk kez halk oylamasının yapıldığı cumhurbaşkanlığı seçimini katılımcıların yüzde 51,7’sinin oyunu alan Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığının hatırlatıldığı araştırmada, “Seçimin ikinci kazananı ise, üçüncü gelmesine rağmen 30 Mart yerel seçimindeki potansiyel oyunu büyük ölçüde artırmayı başaran Halkın Demokrasi Partisi’nin (HDP) adayı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş 30 Mart’ta Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) ve Halkın Demokrasi Partisi’nin yüzde 6,5 civarındaki oy oranını yüzde 9,7’ye yükseltmeyi başardı. Seçimin kaybedeni ise esas olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ve yerel seçimlerde yüzde 1,6 civarında oy alan Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) desteğini alan Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. Yüzde 38,6 oy alan İhsanoğlu’nun oyları kendisini destekleyen bu üç partinin 30 Martta aldığı oyların bir hayli altında kaldı.” denildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 30 Mart yerel seçimlerinin karşılaştırılmasıyla hazırlanan araştırmada şu görüşler ön plana çıktı:

“Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi birinci turda kazanmasında başlıca etken; Batı’daki birkaç il dışında MHP’li seçmenlerin önemli bir bölümünün kendisine oy vermesi olmuştur. Erdoğan’ın 30 Marta kıyasla oylarını arttırdığı 51 ilde toplam oy artışı yaklaşık 600 bindir. MHP’nin bu illerdeki toplam oyu ise 30 Mart’ta yaklaşık 4,5 milyondu. Geçerli oy eksikliğini de dikkate alırsak bu illerde MHP seçmeninin önemli bir bölümünün Erdoğan’ı desteklediğini kestirebiliriz.

Diğer 30 ilde Erdoğan, potansiyelinin yaklaşık 1,3 milyon altında oy almıştır. Ancak geçerli oy sayısı 3,5 milyon kadar daha azdır. Bu kaybının ne kadarının katılım düşüklüğünden, ne kadarının diğer adaylara giden oydan kaynaklandığını kestirmek için en azından ilçe düzeyinde analize ihtiyaç vardır. Bununla birlikte Erdoğan’ın AKP’nin Kürt seçmenlerinin bir bölümünün oyunu alamadığı kesindir.

Ekmeleddin İhsanoğlu, potansiyelinin yaklaşık 4,5 milyon altında oy almıştır. Bunun başlıca üç nedeni söz konusudur: MHP’li seçmenlerin bir bölümünün bizzat Erdoğan’ı desteklemesi, CHP’li seçmenlerin bir bölümünün sandığa gitmemesi, bir bölümünün ise Demirtaş’a oy vermesidir.

Selahattin Demirtaş’ın seçim başarısının ardında iki etken söz konusudur: AKP’li Kürt seçmenlerin bir bölümü ile CHP’li seçmenlerin bir bölümü kendisini desteklemiştir.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri