MHK’den ‘klasman’ ayarı

Sezon boyunca büyük eleştiri toplayan ve birçok kulübün şikâyetçi olduğu Merkez Hakem Kurulu (MHK), ilginç uygulamalarına bir yenisini daha ekledi.
Hakem klasmanlarının belirlenmesi için yayımlanan talimatları ‘apar topar’ değiştiren MHK, Türkiye genelinde yüzlerce hakemi mağdur etti. Sezon sonunda MHK tarafından hazırlanan ve Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulunun 21 Nisan’daki toplantısında kabul edilen ‘Hakemliğe giriş ünvan ve klasmanlara ayrılma ile vize yenileme kural, prensip ve yöntemleri’ndeki bazı maddelerin aniden değiştirilmesi ve talimatlara uygun olarak duyurulmaması akıllarda soru işareti yarattı.
2008-09 sezonunda profesyonel liglerde görev yapan hakemler 21 Nisan’da yayımlanan talimatlara göre klasmanların belirlenmesini beklerken aldıkları haberle şaşkına döndü. Ankara’da önceki gün tamamlanan Süper Lig seminerine çağırılmayı bekleyen hakemler MHK’nin ‘jet değişikliğine’ takılınca klasman yükselme hayalleri suya düştü. 21 Nisan’da açıklanan talimatlara göre Türkiye genelinden bir çok hakemin Ankara’ya çağırılması gerekirken; MHK, ‘özel’ birkaç ismi, toplantıdan 1-2 gün önce talimatları değiştirip, seminere davet etti. Üstelik yapılan değişiklikler talimatlara aykırı gerçekleştirildi.
Açıklanan talimatlarda üst klasman yardımcı hakemliğine adaylık kriterlerindeki ‘profesyonel 30 maçta görev almak’ maddesi kimseye duyurulmadan seminer öncesi ‘50 maç olarak’ değiştirildi. Üst klasman yardımcı hakemliği için başvuran adaylar böylece başarı sıralamasına göre değil MHK’nin ‘ayrıcalıklı statüsüne’ göre seminere çağırıldı. MHK konuyla ilgili bir açıklama yapmazken talimatlardaki bazı maddelerin aniden değiştirilmesi “MHK’den ayrıcalıklı talimat” şeklinde yorumlandı. Bu uygulamayla büyük eleştiri alan MHK’yi protesto etmek amacıyla birçok hakemin görevi bırakacağı öğrenildi.
TALİMAT NE DİYOR?
Madde 22: Hakemlerin yeni futbol sezonunda ünvan ve klasmanlarının belirlenmesinde uygulanacak kural, prensip ve yöntemler; MHK tarafından belirlenerek 30 Nisan’dan önce onaylanmak üzere TFF yönetim kuruluna sunulur. Onaydan sonra TFF resmi internet sitesi, il ve ilçe hakem kurulları aracılığıyla ilgililere duyurulur. Yöntemlerin uygulanmasından doğacak, herhangi bir aksaklığın tespiti halinde gerekli değişiklikleri yapmaya MHK yetkilidir. İş bu değişiklikler aynı yöntemle MHK’ce ilan edilir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri