Mezarlıklarda hizmet kalitesi arttı

Mezarlık ziyaretlerinde yaşlı ve engellilerin hizmetinde kullanılmak üzere alınan 6 adet golf aracı vatandaşın takdirini topluyor. Mezarlıklarda cenaze taşıma araçları hizmet veriyor
Büyükşehir Belediyesi'nin Musalla ve Üçler Mezarlığı'na golf aracı tahsis etmesinin ardından olumu eleştiriler gelmeye başladı. Konya'nın en büyük mezarlıkları olan Musalla ve Üçler Mezarlığı'na ziyaret edenler, golf aracı ile yakının mezarına ziyaret edebiliyor. Antalya'dan özel bir firmadan getirtilen 6 tane golf aracı yaşlı ve özürlü vatandaşın yardımına koşuyor. Aracı da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı görevliler kullanıyor.  Türkiye'de golf araçlarıyla cenaze taşıma hizmeti veren tek belediye de Konya Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye yetkilileri tarafından cenaze taşımaya uygun bir şekilde tasarlanan araçlar, firma yetkililerin de dikkatini çekti. Firma, Konya Büyükşehir Belediyesi'nden esinlenerek cenaze taşıma aracı üretimine başladı. 
 
AYAKLARI YERE BASMIYOR 
Araçlar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürü Ayhan Tangur,  
Türkiye'de golf araçlarını bu yönüyle mezarlıklarda kullanan tek ilin Konya olduğunu söyledi. Özürlü ve yaşlıların yakınlarının mezarlarını daha kolay bulmalarını ve daha rahat bir şekilde gezebilmelerini sağlamak amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Tangur, “Mezarlığa gelen özürlü ve yaşlı vatandaşımızı görevli arkadaşlarımız mezarlıklardan alırlar mezar yerine kadar araçla götürürler. Vatandaş ziyaretini tamamladıktan sonra aldıkları yere tekrar bırakırlar. Vatandaşımızdan çok olumlu tepki alıyoruz. Hizmetten çok memnun kaldılar. Yoğunluk bu kadar devam ederse araç sayısını artırmayı düşünüyoruz” dedi. 
 
 
CENAZE TAŞIMA ARACI HİZMETTE
2 golf arabasını yeniden dizayn ederek cenaze taşıma aracına çevirdiklerini ifade eden Tangur, “Bu araçları bize teslim eden firma, aracı alarak tescilini yaptı ve piyasaya sundu. Kataloglarına aracı bu haliyle koydu. Bizim önderliğimizde cenaze taşıma aracının ülke genelindeki mezarlıklara yayılacağını düşünüyoruz. Cenazeyi araçla taşımamızdaki amaç ise mezarlıkların çok büyük olması. Cenaze sahipleri 300 metre uzaklıktaki mezar yerine cenazeyi götürmede zorluk çekiyor. Her cenaze kalabalık olmuyor. Bazen 10 kişi ile cenaze namazı kılınıyor.  Biz cenaze sahibine saygıdan dolayı taşıyalım gibi bir öneri de bulunmuyoruz. Onların isteğine göre bunu yapıyoruz.  Talebe göre vatandaşın cenazelerini araçlarla taşıyoruz” diye konuştu. 
YASA İLE BİN 501 MEZARLIK BAĞLANDI 
Mezarlıklardaki temizlik ve bakım hakkında da bilgi veren Tangur, “Vatandaşımızın temizlikle ilgili şunları bilmesinde yarar olacağını düşünüyorum. Konya merkezde 113 mezarlık var. Bu mezarlıkların bir çoğu da tarihi mezarlıklar. Büyükşehir Yasası ile birlikte Konya'ya bin 501 mezarlık bağlandı. Bin 614 mezarlıkta bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor. Vatandaşımızın öncelikle yükümüzün ağırlaştığını bilmesi gerektiğini istiyoruz.  Aynı zamanda geçmiş yıllara göre yağışlı bir mevsim geçirdik. Geçen yıla oranla da yağışlara bağlı olarak 3 katı büyüklüğünde ot çıktı. Konya merkezdeki mezarlıklarda ve ilçelerde bakım onarım devam ediyor. İkinci temizliği de Kurban Bayramı'nda kadar yapacağız” ifadelerini kullandı. 
 
 
MEZAR YERİNDEN ÜCRET ALINMIYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin mezarlık hizmetlerini ücretsiz gerçekleştirdiğini vurgu yapan Tangur, “Bursa'nın mezarlıklardan aylık 2 milyon lira geliri var. Bunu da mezarlığı satarak kazınıyorlar. Örnek verecek olursak Zeki Müren'in yattığı yere yakın olan bir mezarın fiyatı 27 bin lira. Konya'da ise yer noktasında ücret alınmaz. Kazma işi yapılır, gasilhane yapılır, kefenlenir. Her türlü hizmet yapılır ve bir kuruş alınmaz. Türkiye'de bu kapsamda bu hizmeti yürüten tek şehir Konya Büyükşehir Belediyesi'dir. Musalla ve  Üçler Mezarlığı'nda aynı anda 4 cenazeyi yıkayabiliyoruz” bilgisini verdi.  İzmir'den Konya'ya ziyarete geldiğini belirten Hülya Dalmış isimli bir vatandaş ise, “Üçler Mezarlığı'ndaki yakınlarımıza ziyarete geldik. Golf aracı görünce şaşırdık. Bizi dilediğimiz yere kadar götürüp, geri getirdiler. Ben bu hizmeti hiçbir yerde görmedim. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun” dedi. 
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri