Mezarda emeklilik

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde emekliler, emekliliğin tadını çıkarırken, Türkiye'de tam tersi bir durum yaşanıyor. Türkiye'de insanlar emekli olduktan sonra bile çalışmak zorunda. Birçok emekli ailesini geçindirmek için ek iş yapıyor

Türkiye'de emekliler üvey evlat muamelesi ile karşılaşıyor. Türkiye'de sayıları yaklaşık 9 milyonu bulan emeklilere verilen maaş asgari ücretle eşdeğer olunca, geçim sıkıntısı da baş gösteriyor. Türkiye'de emekli olanların büyük bir kısmı başka bir işte çalışmaya yöneliyor. Yurt dışındaki çalışanlar ise emekli olunca, seyahat etmeye başlarken, Türkiye'deki emekliler de simitçilik, taksi şoförlüğü gibi işlerde yine çalışmaya devam ediyor. Emeklilere ödenen maaşın düşük olması, emeklileri başka bir gelir kaynağına yöneltiyor. 2015 yılına girmemize sayılı günler kala, emekli maaşları da merak konusu oldu. Emeklilerin maaş artışı 2014 yılının Temmuz- Aralık dönemindeki 6 aylık tüketici fiyatları endeksine göre hesaplanacağı düşünülüyor. Milyonlarca hak sahibi Ocak ayında maaşlarına en az yüzde 2,76’lık zam almaları bekleniyor. Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi Atilla Ayhan, "Türkiye'de emekliye ödenen komik rakamlara artık bir düzenleme yapılması gerekiyor. Çalışanlar emekli olunca maaşım düşecek ve geçim sıkıntısı yaşayacağım diyerek emekliliklerini uzatıyorlar" diye konuştu.

EMEKLİLER CAN ÇEKİŞİYOR

Türkiye'de emekli ve memur maaşlarının enflasyon oranına göre düzenlenmediğini ifade eden Ayhan, "Memur maaşları ile emekli maaşları birbirleri ile endekslidir. 2014 yılı toplu görüşme masasında 123 lira memura zam yapıldı. Emekliye ise 140 lira civarında bir zam yapıldı. Ayrıca burası çok önemlidir, emekli ve memurlar ilk defa maaş zammı almadılar. Enflasyon karşısına emekliler ve asgari ücretliler, maaş olarak tamamen erimiş durumdalar. Hükümetin 2014 için verdiği zam yüzde 5,2'dir. Ancak enflasyon yüzde 9,2'ydi ve geçtiğimiz ayın enflasyon oranı açıklanmadı. İşsizlik rakamlarına da baktığımız zaman bu enflasyon oranının daha da artacağını düşünüyoruz. Biz son ay enflasyon oranının yüzde 10'un üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu rakamlar maalesef yapılan zamlara yansımıyor" ifadelerini kullandı.

KOMİK RAKAMLARLA ANLAŞMAYA VARIYORLAR

Yetkili sendikaların toplu sözleşme masasında, çok düşük zam oranlarını kabul ettiklerini belirten Ayhan, "Yetkili sendika, toplu sözleşme masasına oturduğunda, memurların ve emeklilerin çıkarlarını gözetmek zorundadır. Ancak bakıyoruz, toplu sözleşme masasında normalden günler önce anlaşmaya varılıyor. Enflasyon oranına göre, memurların yüzde 5 kadar bir kaybı var. 2015 yılı toplu sözleşme neticesinde, yüzde 3+3 gibi komik bir rakamda anlaşmaya varılıyor. Burada Memur-Sen ile yapılan anlaşma, hem emekliyi, hem asgari ücretle çalışanları, hem de memurları etkiliyor. Maliye Bakanı toplu sözleşmelerde biz Memur- Sen ile anlaştık, bu anlaşmanın dışına çıkamayız, demişti. Ancak hakim ve savcılara bin 155 lira zam yapıldı. Bu zammın HSYK seçimlerinden önce yapılması da, zammın amacını gösteriyor" şeklinde konuştu.

EMEKLİ OLMAK İSTEMİYORLAR

Çalışan memur kesimin emekli olmamak için direndiğini kaydeden Ayhan, "Ülkemizde çalışan memurların emekli olamamak için direnmesi aslında çok vahim bir durumu gözler önüne seriyor. Başka ülkelerde çalışanlar, emekli olmak için uğraşırken, Türkiye'de ise memurlar emekli olmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Çünkü emekli olan insanlara bakın, simit satıyor veya başka bir işle uğraşıyor" sözlerini kullandı. Emekli maaşlarının Türkiye'nin kronik bir sorunu haline geldiğini dile getiren Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Emekli ve memur maaşları, asgari ücret bu ülkenin kronik bir sorunudur. Bu sorunun çözülmesi için en büyük görev toplu sözleşme masasına oturan sendikalara düşmektedir. Sendikalar bir takım çehrelerin değil, üyelerinin çıkarlarını gözetmek zorundadır. Eğer Türkiye sosyal bir devlet deniliyor ise emeklilere gereken maaşların da ödenmesi lazım. Emekliler bugün karnını zor doyuruyor. 10 yıl önce emekli ikramiyesi ile iki daire alınabiliyorken, bugün ortalama bir emekli ikramiyesi ile yarım daire alınabiliyor."

ASIL ÇİLE EMEKLİ OLDUKTAN SONRA BAŞLIYOR

Nuri Başpınar (49) SSK'dan emekli. Başpınar, yaşına göre yapabileceği bir iş de bulamıyor. Evli ve bir çocuk babası olan Başpınar, emekli maaşının yetmediğini ve geçim sıkıntısı yaşadığını söyledi. Başpınar, 400 lira ev kirası ödüyor. Her ay sürekli borçlandığını belirten Başpınar, emekli olduktan sonra geçim sıkıntı yaşamaya başladığını da dile getirdi.

Ali Arslan (64) Bağ-Kur'dan emekli. Aldığı 770 lira emekli maaşı ile zar zor geçiniyor. Oğlunu üniversitede okutan Arslan, her ay kredi borcunun arttığını dile getirdi. Türkiye'de emekli olunca tek maaş ile geçinmenin zor olduğunu kaydeden Arslan, “Avrupa'da insanlar emekli olduktan sonra gezmeye başlıyor. Türkiye'de ise ikinci bir arıyorlar” dedi.

Hüseyin Hatıra (60) 55 yaşında emekli olan ve 3 çocuk babası olan Hatıra, geçim sıkıntısı ile boğuşuyor. Çalışmak için yaşının geçtiğini söyleyen Hatıra, yoksulluk çekiyor. Kredi borcunun da bulunduğunu ifade eden Hatıra, "Emekli maaşım ev masraflarını bile karşılamadığı için, her ay kredi borcum artıyor. Yaşım da geçti. Kimse bizi işe almak istemiyor. Perişanız” diye konuştu.

Ali Ceylan (60) Evli ve 3 çocuk babası. Ceylan, sadece emekli maaşının geçinmeye yetmediği için 60 yaşından sonra simitçilik yapıyor. Ceylan, “Emekli olunca geçim sıkıntımız da başladı. 2015 yılında yapılacak zamlar ise çok düşük” ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri