Mezar taşları Sultanlara mı ait?

Medrese Mahallesi Ankara Caddesi 37 numaralı adresteki Mehmet Köseler isimli şahsın tapulu arazisinin içerisinde bulunan tarihi mezar taşlarını inceleyen Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, bahçe içerisi

Medrese Mahallesi Ankara Caddesi 37 numaralı adresteki Mehmet Köseler isimli şahsın tapulu arazisinin içerisinde bulunan tarihi mezar taşlarını inceleyen Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, bahçe içerisinde bulunan mezar taşından birisinin Selçuklu Sultanlarından İzzettin Keykavus’un kızına ait olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Gazetemizde gündeme getirdiğimiz haber üzerine mezar taşlarını yerinde inceleyen Uz ve beraberindeki araştırmacılar mezar taşlarının üzerindeki yazılardan ve taşın yapılış şeklinden böyle bir sonucu tahmin ettiklerini söyledi.

Medrese Mahallesi olarak adı değiştirilen bölgenin eski tarihlerde Hamam Sokak olarak bilindiğini de dile getiren Uz, “Kalenderhane Mahallesi olarak bilinen burada eskiden Fenari Hamamı ve Fenari Medresesi vardı. Fenari Hamamı ve Medresesinin bulunduğu sokağın ismi ise Hamam Sokak’tı. Ancak Musalla Mezarlığı ile Çifte Kümbetler arasında kaldığı içinde ayrı bir öneme sahip. Burası kabristanın devam olabilir, Çifte Kümbetlerin Haziresi olabilir. Bunu net bir şekilde anlamak için burada mutlaka ciddi bir şekilde kazı çalışması yapılmalı” dedi.

Mezar taşının üzerinde yer alan yazıları Araştırmacı-Yazar Ali Işık ve Hasan Yaşar ile birlikte değerlendiren Uz, “Taşların üstünde ve alt tarafından Ayetel Kürsi yazılı. Yazılardan ve taşın şeklinden anlaşıldığı gibi bu mezar taşının alt tarafında ki ifadelerden mezarın bir bayana ait olduğu belirtiliyor.  Selçuklu Sultanlarından İzzettin Keykavus’un kızına ait olması yüksek bir ihtimal. Yazı olarak Melik İzzet Binti (H) indi. Tarih hicri olarak 795 yazılı. Selçuklu’nun son dönemlerinden Sultanlardan birisinin kızı veya eşi olabilir. Diğer küçük mezar taşı ise küçük olduğu için çocuk mezarı olabilir. Burada taşların altında kesinlikle mezar var. Altında mezar çıkarsa ilgili kurumlar tarafından alınan karar ile kemikler mezarlığa kaldırılabilir ama mutlaka ciddi bir şekilde kazı çalışması yapılmalı ve her hangi bir kabir çıkarsa kabirlerin buradan alınarak mezarlığa taşınması gerekir” diye konuştu.

Taşların bulunduğu bahçenin sahibi olan Mehmet Köseler’de taşların kaldırılması için ilgili her yere müracaat ettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Köseler, “Bir asra yakındır burada otururuz bu evler babadan kalma. Babam rahmetli bu taşların kaldırılması için çok uğraştı ama olmadı. 2010 tarihinde Anıtlar Kuruluna dilekçe verdik. Belediyeye müracaat ettik ilgilenen olmadı.  Burası bizim tapulu malımız. Burada 4-5 evimiz var yıkamıyoruz. Sit alanı olmamasına rağmen inşaat ruhsatı alamıyoruz. Buraya konut yapacağız ama mezar taşları yüzünden yapamıyoruz” dedi.

Taşların altında kabir varsa koruma altına alınarak Musalla Mezarlığına götürülmesini, taşlarında ilgili müzeye kaldırılmasını istediklerini de belirten Kösenler, “Bu konudan herkesin haberi var ama kimse ilgilenmedi. Mezar taşları yüzünden eski evleri yıkarak yeni konut yapamıyoruz. Mezar taşları ve ilgisizlik yüzünden evlerin sahibi olan tüm vereseler gerçekten zor durumda. Bir an evvel ilgili birimlerin çalışmalarını tamamlayarak tapulu olan arazimizi kullanmak için gerekli iznin verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

ALİ SAİT ÖGE

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri