Meyveler tatlı, fiyatları tuzlu

Havaların ısınmasıyla birlikte tezgaha girmeye başlayan yazlık meyveler fiyatıyla cep yakıyor. Vatandaş, “Meyveler tatlı ama fiyatı tuzlu biraz daha beklemek gerekiyor” dedi.

Havaların iyice ısınmasıyla birlikte yazlık sebze ve meyveler tezgahları şenlendirdi. Yaz mevsiminin habercisi olan kiraz ve kayısı bu hafta tezgahtaki yerini aldı. Fiyatıyla el yakan kirazın kilosu 25 liradan satılırken, kayısının da kilosu 20 lira. Ay sonuna doğru ise fiyatların düşmesi bekleniyor. Yaz mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte sebze ve meyvelerde yazlık ürünler tezgaha girmeye başladı. Konya'nın tarihi pazarlarından Kadınlar Pazarı'nda kiraz ve kayısı en pahalı meyve oldu.

Yavuz Manav Sahibi Osman Yavuz, havaların iyiden iyiye ısınmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatında düşüş yaşandığını söyledi. Sıcakların mevsim normallerinde gittiğini belirten Yavuz, “Geçen yıl don olayları olduğu için fiyatlar daha yüksekti. Bu sene havalar mevsim normallerinde gidiyor ve fiyatlarda vatandaşın beklentisi yönünde. Pazara papaz ve can erikleri geldi. Eriğin kilosu 10 lira, yayla çileği 6 lira, kirazın kilosu 25 lira daha bu hafta geldi. Kayısının kilosu da 20 lira. Kiraz, Manisa'nın Salihli ilçesinden geliyor. Konya kirazın başkenti ama henüz gelişmedi. Ramazan sonrası ise Konya'da kirazlar çıkmaya başlar” dedi. 

Geçen aylarda cep yakan patatesin perakende kilo satışının da 3 lira olduğunu kaydeden Yavuz, “ Vatandaş fiyata hala tepkili ama 4 liraya çıktığı zamanlar oldu. Yeni mahsul patatesin bu fiyatı normal. Tezgahta canlanmaya başlayan karpuzun kilosu henüz 3 lira. Mersin ve Adana'da hasat edilmeye başlanan karpuz henüz istenilen seviyeye ulaşmadı. Esnaf ise İran'dan ithal edilen karpuzun satışını yapıyor” diye konuştu.

“Şeker aşı” taze fasulyenin de ilk çıktığında 15 liradan satıldığını hatırlatan Yavuz, “ Artık pazar önümüzdeki haftadan itibaren çok daha hareketli olur.  Aynı şekilde fiyatlar daha düşmeye başlar. Konya'daki fiyatlar Türkiye ortalamasının altında. Bunda Akdeniz Bölgesi'ne yakın olmamız etkili. Her şey ilk çıktığında pahalı olur” açıklasını yaptı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri