Meyve Ve Sebzedeki Kimyasal Kalıntıda Yüzde 73 Azalma Oldu

Türkiye'nin yurt dışına ihraç ettiği yaş meyve ve sebzelerin bazı ülkeler tarafından iade edilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Türkiye'nin yurt dışına ihraç ettiği yaş meyve ve sebzelerin bazı ülkeler tarafından iade edilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, 'hasat öncesi denetim uygulaması' ile meyve ve sebzelerde görülen kimyasal kalıntı oranını yüzde 73 oranında azalttı.

Yeni uygulama ile 6 aylık denetim sonunda, kimyasal kalıntının oluşmasına sebep olan 10 bin 404 kilogram ürün imha edildi. 2013 yılının 8 aylık döneminde, AB’ye yapılan ihracat ürünlerinde pestisit kalıntısı bildirim sayısı 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 54 oranında düştü.

Yeni uygulama ile her ilin risk taşıyan ürünleri, dönemlerine göre yıllık hasat öncesi denetim programı kapsamına alındı. Program doğrultusunda hasat edilecek ürünlerden numuneler alınarak il kontrol laboratuar müdürlüklerine 'acil' koduyla gönderildi. Analiz sonucunda 'hatalı bitki koruma ürünü' kullanımı tespit edilmiş ürünlere imha veya hasadı geciktirme işlemi yapıldı, ürün sahiplerine idari para cezası kesildi. Bu kapsamda, 2012’de yapılan 6 aylık denetim sonunda, kalıntı sorunu yüzde 78 azaldı ve tavsiye dışı BKÜ kullanıldığı tespit edilen toplam 10 bin 404 kilogram ürün imha edildi. Taze meyve ve sebze ihracatında yaşanan sorunlarda önemli oranda azalma görüldü. 2013 yılı ilk 8 aylık döneminde AB’ye yapılan ihracat ürünlerinden pestisit kalıntısı nedeniyle alınan bildirim sayısında 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 54 azalma sağlandı.

Bakanlık, kalıntı denetimlerinin daha etkin yapılabilmesi amacıyla 2013-2015 yıllarını kapsayan 'Çok Yıllık Kalıntı Kontrol Planı' hazırladı ve uygulamaya koydu. Bu çerçevede 2013 yılında denetim faaliyetleri 81 ile yaygınlaştırılarak riskli bölgelerde ve ürünlerde uygulanmasına devam ediliyor. Bu plan çerçevesinde hasat öncesi ve hasat sonrası dönemde toplam 2013 yılında 12 bin numune, 2014 yılında 12 bin 800 numune, 2015 yılında 13 bin 600 numune alınması planlanıyor. Denetimler esnasında numunelerin yüzde 30’u hasat öncesi, yüzde 30’u hasat sonrası ve yüzde 30’u da hallerden alınacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri