Mevsimlik İşçiler İçin Araştırma Komisyonu Kuruldu

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker’in mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının tespiti ve çözümüne yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 6 ay önce verdiği araştırma önergesi, diğer grupların önergeleriyle birleştirilerek...

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker’in mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının tespiti ve çözümüne yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 6 ay önce verdiği araştırma önergesi, diğer grupların önergeleriyle birleştirilerek TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Şeker, “Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına kağıt üzerinde getirilen bazı çözümler var ancak bunları uygulamada görmüyoruz.” dedi.

İktidarın ancak toplu ölümler yaşandıktan sonra harekete geçtiğine dikkat çeken CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, son zamanlarda 2 ya da 3 bakanı aynı karede gördüklerinde en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini anladıklarını dile getirdi. Tarım alanında çalışan işçi sayısının 6 milyon 15 bin olduğunu ve bunların yarısının gezici tarım işçilerinden oluştuğuna dikkat çeken Şeker, mevsimlik tarım işçiliğinin toplumun önemli bir kesimi için asıl meslek haline geldiğini vurguladı.

KONTROL YAPILMIYOR

Şeker, mevsimlik tarım işçilerinin eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşamama, kötü koşullarda barınma, temiz içme suyuna erişememe, yetersiz beslenme, yüksek iş kazası riski, sosyal güvenceden yoksun çalışma gibi nasırlaşmış sorunları olduğunu hatırlattı. Yetkili kurumlarca yeterli kontrollerin yapılmadığını ifade eden Şeker, “Tarım işçisi göçü alan ve veren yerler arasında ulaşım ile ilgili kontrollerin yapılmasına yönelik yayınlanan genelgelere rağmen Isparta'da meydana gelen ve 18 tarım işçisinin yaşamına mal olan kaza bu kontrollerin etkili bir şekilde yapılmadığını tüm Türkiye'ye göstermiştir.” diye konuştu.

Şeker, insanlık dışı barınma alanlarında tarım işçileri ve çocukların sivrisinek, akrep ve yılan sokması, bunların taşıdığı bulaşıcı hastalıklar, güneş çarpması gibi tehlikelere karşı maruz kaldığını açıkladı. Mevsimlik tarım işçilerinin yılın sekiz ayı sürekli yer değiştirdiklerinden çocukların düzenli bir şekilde okula gidemediğini dikkat çeken Şeker, kadın tarım işçilerinin yüzde 92’sinin ilkokulu dahi bitirmediğine söyleyerek şunları kaydetti: “Diğer taraftan Tarım İşinde Aracı Yönetmeliği’ne rağmen uygulama burada da farklıdır. İşçiler son derece düşük olan ücretlerini elçi, dayıbaşı gibi farklı isimlerle anılan aracılarla paylaşmak zorundalar. Burada da denetim eksikliği söz konusudur. Mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi projesi ise sayıları 3 milyonu bulan insanların sadece 47 binini etkilemektedir.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri