Mevlüt Çavuşoğlu: Her Şeyden Önce Objektif Ve Dengeli Bir Rapor Bekliyoruz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) açıklayacağı ilerleme raporunun ‘objektif ve dengeli’ olmasını beklediklerini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) açıklayacağı ilerleme raporunun ‘objektif ve dengeli’ olmasını beklediklerini söyledi. Çavuşoğlu, Helene Flautre’nin ‘ikna olmadık’ sözlerine ise katılmadıklarını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinin akabinde AB yetkilileri ile bir araya gelen Melüt Çavuşoğlu, Belçika’dan ayrılmadan önce görüşmelerine dair değerlendirmede bulundu. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda sonra yaşanan tayinler ve özellikle HSYK’nin yapısının değiştirilme adımlarına yönelik eleştirilerin önümüzdeki haftalarda açıklanacak AP’nin Türkiye İlerleme Raporu’nda yer alacak olması konusunda AB Bakanı Çavuşoğlu, ‘‘Biz her şeyden önce objektif ve dengeli bir rapor bekliyoruz. Biz, ‘Türkiye ya da hükümet yanlısı bir rapor’ değil, dengeli bir rapor bekliyoruz. AB, Türkiye’deki gelişmeleri objektif bir şekilde raporuna yansıtmalıdır. Böyle olduğu zaman raporunun Türkiye’de bir karşılığı oluyor. Biz yapıcı eleştirilerden rahatsız olmayız. Eksik ya da yanlış bilgi veya önyargılarla Türkiye hakkında yanlış değerlendirmeler yapılırsa elbette biz de karşı görüşümüzü açık bir şekilde dile getiririz.’’ şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN DÖNEM BAŞKANLIĞINDA EN AZ 1 FASIL BEKLENTİSİ

Gezi olaylarından hemen sonra bilgiye dayanmayan ‘aceleci’ bir raporun çıktığını iddia eden Çavuşoğlu, ‘‘O rapor gerçekten dengesizdi. Kabul edilebilecek bir rapor değildi.’’ dedi. Türkiye’nin AB ile birlikte yürüdüklerini vurgulayan Çavuşoğlu, her iki tarafın da çifte standarttan uzak durması gerektiğinin altını çizdi. Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dönem Başkanlığı’nda bir ya da birkaç faslın müzakereye açılmasını beklediklerini kaydederek bunun sembolik önemine atıf yaptı.

"FLAUTRE’YE KATILMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel’de yaptığı görüşmelerin ardından Türkiye'deki siyasi gelişmelerle ilgili sorulara "ikna edici" cevaplar veremediğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, ‘‘Bu konuda kendisine katılmak mümkün değil. Kendisinin görüşüdür ama AP Başkanı Schulz da başbakanımızın sorulara verdiği cevaplardan dolayı ne kadar memnun olduğunu herkesin huzurunda toplantıyı bitirirken söylemiştir. Sayın Flautre’den böyle bir açıklama da gelmedi. Biz tabii onun görüşüne saygı duyarız ama bunu kabul etmiyoruz.’’ şeklinde konuştu.

"HAVADA SANDALYELER UÇUŞMADI"

İçerde sert tartışmaların geçtiğine dair iddiaların sorulması üzerine ise Mevlüt Çavuşoğlu, ‘‘Schulz ‘tüyler uçuştu’ diyerek espri yaptı. Böyle bir tabir var galiba Almanya’da. Ama, başbakan da ona başka bir espriyle ‘iyi ki sandalyeler uçuşmadı, sandalyeler sabitti’ dedi. Bu tamamen espri. Dolasıyla içerde böyle çok sert olacak bir durum olmadı. Başbakan her zamanki gibi sözünü sakınmadan vermesi gereken mesajları verdi, sorulara cevabını verdi.’’ dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri