‘Mevlevilik yaşam biçimi var olacak’

Sema törenlerinin Hz. Mevlana’nın bıraktığı en mukaddes miras olduğunu belirten Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, “Mevlevilik, tüm insanlığı aydınlatan bir düşünce ve yaşam biçimi olarak var olacaktır” dedi

Bu yıl "Vuslat Vakti" temasıyla düzenlenen, Hazreti Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı. Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılan programA, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Hazreti Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Belviranlı, Hazreti Mevlana'yı yeniden anlamak ve anlatmak için vuslatın 750. yıl dönümünde kıymetli bir fırsat elde edildiğini söyledi.

DÜNYA ÖLÇEĞİNDE TANINACAK

Belviranlı, semanın her şeyden önce bir zikir olduğunu, ibadetlerin de en kıymetlisi olduğunu anlattı. Semanın, Mevlevilik yolunda Allah'a ulaşmak maksadıyla yapılan bir ibadet olduğunu vurgulayan Belviranlı, "İlke ve değerleri, musikisi ve benzersiz sema kültürü ile Mevlevilik, tüm insanlığı aydınlatan bir düşünce ve yaşam biçimi olarak var olacaktır. Semazenler sema ederken Allah'ı düşünerek, ma-siva'yı terk ederek kalplerinin etrafında sema ederler. Mevlevi sema mukabelesi, Hazreti Mevlana'nın bıraktığı en mukaddes mirastır” diye konuştu.

Özkan da Hazreti Mevlana'nın oluşturduğu geleneğin Türk irfan hayatını besleyen önemli kaynaklardan biri olduğunu belirtti.

HZ. MEVLANA ÖRNEK ALINMALI

Uzbaş ise Hz. Mevlana’nın kültürel anlamda öncü olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda, sanatçı Ahmet Özhan tasavvuf müziği konseri verdi. Sema ayini şerif-i sırasında, trafik kazası sonucu yaşamını yitiren gönüllü semazenlerden 14 yaşındaki Emir Kağan Bektaş'ın başına giydiği sikke, postuna bırakıldı. Öte yandan programda, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce düzenlenen Mevlana Şiirleri Beste Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

ALİ GÖZEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri