Mevleviler sayesinde İslam dinini seçtik

Dünyaca ünlü Bangladeşli Yönetmen ve Yazar Şehriyar Kabir, "Bangladeş İslam sufizminin ulaştığı en uç ülkedir. Bangladeş halkı İslam'ı Mevlevi dervişleri sayesinde kabul etti. Konya ile Kuştia şehri kardeş şehir olmalıdır" dedi

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

KONYA VE KUŞTİA KARDEŞ ŞEHİR OLMALI

Konya'da Mevlana ve Mevlevilik konulu belgesel çeken Bangladeşli Yönetmen ve Yazar Şehriyar Kabir, Merhaba Şehir'e özel açıklamalarda bulundu. Mevleviğin Bangladeş'te özel bir yeri olduğunun altını çizen Şehriyar Kabir, İslam sufizminin Konya'dan başladığını ve Bangladeş'in Kushtia şehrine kadar ulaştığını kaydetti.

MEVLEVİLER SAYESİNDE MÜSLÜMAN OLDUK

Bangladeş'in sufizmin ulaştığı son nokta olduğuna dikkat çeken Kabir, "Endonezya ve Malezya'da sufizm ulaşmamıştır. Çünkü buradaki insanlar İslam'ı Arap tüccarlar yoluyla kabul etmiştir. İslam 3 yolla dünyaya yayıldı. Birincisi fetih yoluyla, ikincisi Arap tüccarlar ve son olarak sufizm vasıtasıyla İslam dini dünyaya yayılmıştır" dedi.

MEVLANA'YI TÜM DÜNYA TANIMALI

**Mevlana ve Mevlevilik konulu bir belgesel çekmeyi neden istediniz? Belgesel hakkında bilgi verebilir misiniz?

-İslam dünyasında son zamanlarda selefi akımlar ortaya çıktı. ISIS, El-Kaide gibi terör örgütleri bu akımlardan besleniyor. Özellikle Suudi Arabistan selefi akımlara maddi destek veriyor. Bu örgütler yüzünden insanlar İslam'ı terör dini, Müslümanları da terör yanlısı insanlar olarak tanıyor. Halbuki İslam dini barış dinidir. İslam dini masum insanları dini ve milleti ne olursa olsun öldürmeyi yasaklamıştır. Mevlevilik İslam'ın aydınlık yüzüdür. Hz. Mevlana büyük bir İslam alimi ve düşünürü. Onu tüm dünya tanıyor. Çektiğim belgeselle tüm dünyaya İslam'ın gerçek yüzünü göstermek istiyorum.

BELGESELİN ÇEKİMİ 5 ÜLKEDE YAPILDI

**Belgesel ne zaman gösterime girecek? Belgeselin çekimi için nerelere gittiniz?

-Belgeselin çekimi 5 ülkede gerçekleşecek. Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te çekimler olacak. Mevlana ve Mevlevilik konulu belgesel çekimi için ilk olarak İstanbul'a geldim. İstanbul'da Galata Mevlevihanesi'nde çekimler yapıldı. Orada semazenlerle, yazar ve şairlerle röportajlar yapıldı. Çok verimli oldu. Daha sonra Konya'ya geldim. Burada Mevlana Kültür Merkezi'nde 4 kuşaktır semazenlik yapan Fahri Özçakıl ve oğlu Mithat Özçakıl ile röportajlar yapıldı. Mevlana Türbesi'nde çekimler yapıldı. Konya sufizmin doğduğu şehir olarak bizim için büyük önem taşıyor. Buradan sonra İran, Pakistan ve Hindistan'da belgesel için çekimler yapıldı. Belgesel önümüzdeki yıl Bangladeş, Pakistan ve Hindistan televizyonlarında yayınlanacak. Avrupa ülkelerinde bu belgesel yayınlanacak. 2 milyara yakın insan bu belgeseli izleme fırsatı bulacak.

KONYA VE KUSHTİA KARDEŞ ŞEHİR OLMALI

**Bangladeş'te Mevleviliğe bakış açısı nedir? İnsanlar Hz. Mevlana'nın kitaplarını okuyor mu?

-Mevlana Celaleddin Rumi bizim için hümanizmi temsil ediyor. Onun için tüm insanlar aynıdır. Mevlana, insanları dinlerinden, milletlerinden veya renklerinden dolayı ayırt etmiyor. Onun dünyasında sadece sevgi var. Günümüzde Vahhabiler, Selefiler gibi gruplar El-Kaide ve DAEŞ gibi terör örgütlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Mevlana'nın kitabı Mesnevi ve Divan-ı Kebir Bangladeş'te en çok okunanlar arasında. Mevlana Bangladeşli şairlere ve yazarlara da ilham oluyor. Onun felsefesi Bangladeş halkına yol gösteriyor. Kuştiya şehri sufizmin en yaygın olduğu şehirlerden birisi. Konya ve Kuştiya şehirlerinin kardeş şehir olmasını çok istiyorum. Çünkü Mevlana'nın felsefesi Konya'da başladı ve Kuştiya’ya kadar ulaştı. Endonezya ve Malezya'da Mevlana'yı çok tanımazlar. Bu ülkelerde İslam Arap tüccarlar vasıtasıyla yayılmıştır. Fakat Bangladeş'te İslam sufizm yoluyla yayılmıştır.

MÜSLÜMANLAR ÖLÜNCE SES YOK

**Son zamanlarda İslam dünyasında artan şiddet olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu olayların önüne geçmek nasıl mümkün olur?

-İslam dini bir barış dinidir. Fakat özellikle Batılılar, genel olarak İslam'ı terör dini gibi göstermek istiyor. Benim mücadelem bu zihniyetle. Özellikle Vahhabiler bu anlayışın ortaya çıkmasına neden oluyor. Müslümanlar arasında çok ciddi ayrılıklar. Sunniler, Şiiler ve diğer gruplar birbirinden nefret eder hale geldi. Aramızdaki bu ayrılıkları bitirmeliyiz. Batılılar bir olay olduğu zaman İslami terörizm diyor. Fakat Arakan'da masum insanlar öldürüldüğü zaman kimse Budist teröristler demiyor. Arakan'da insanlar öldürüldüğü zaman kimsenin sesi çıkmıyor. Çünkü; onlar Müslüman. Sırf Müslüman oldukları için bu insanların ölümüne sessiz kalıyorlar. Bizim radikallerle savaşmamız ve İslam'ın gerçek yüzünü dünyaya göstermeliyiz. DAEŞ ve El-Kaide gibi terör örgütleri Suudi Arabistan tarafından finanse ediliyor. İslam bir barış dinidir ve tüm insanlara hoşgörüyü emreder. Suudi Arabistan, politik güce sahip. Fakat manevi bir gücü yok. Batılı ülkeler de İslam'ı çok kötü gösteriyorlar. Bangladeş'te 3 milyon insan İslam adı altında öldürüldü.

PAKİSTAN İLE İYİ İYİŞKİLER KURULMALI

**Genç bir devlet olan Bangladeş üzerinde hala Pakistan baskısı var mı?

-1971 yılında Pakistan ile savaştık. 20 yaşındayken Pakistan'a karşı yürütülen bağımsızlık savaşına katıldım 9 ay askerlik yaptım. Savaşın sonunda Bangladeş bağımsızlığına ilan etti. 2. Dünya Savaşı'ndan önce burası İngiliz kolonisiydi. Hindistan bağımsızlığını ilan edince Pakistan da bağımsız bir ülke oldu. Fakat Muhammed Ali Cinnah Bangladeş'in bağımsızlığına hep karşı çıktı. Müslümanlar bir olmalı dedi. Bölünmeyi istemedi. Müslümanlar tek millet dedi. Fakat Türkiye ve Suudi Arabistan farklı ülkeler. Bana göre etnik kimlik dini kimlikten daha önemli. Dininizi değiştirebilirsiniz fakat milletinizi değiştiremezsiniz.

ROHİNGA MÜSLÜMANLARININ YANINDAYIZ

**Arakanlı mülteciler konusunda Bangladeş hükümetine eleştiriler var. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

-Bangladeş halkı ve Bangladeş hükümeti Rohinga Müslümanlarına her zaman sahip çıkmıştır ve destek olmuştur. Fakat bütün bu insanları ülkeye alamayız. Çünkü biz bile bu ülkeye zor sığıyoruz. 180 milyon nüfusumuz var. Ülkenin yüzölçümü 145 bin kilometrekare. İnsanlarımız zaten açlık sınırında yaşıyor. Rohinga Müslümanlarına insanlarımız her zaman yardım ediyor. Fakat oradaki insanların Myanmar'ı terk etmemeleri lazım. Myanmar hükümeti Arakanlı Müslümanlara siz Bengalsiniz ülkenize gidin diyor. Biz de bu insanlara burayı terk etmeyin. Buraları da kaybetmeyelim diyoruz. Bangladeş hükümeti Arakan Müslümanları için elinden gelen fazlasını yapıyor.

ŞEHRİYAR KABİR KİMDİR?

Şehriyar Kabir, insan hakları, radikalizm tarih ve Bangladeş'in özgürlük mücadelesi hakkında bugüne kadar 70'ten fazla kitap yazmış bir gazeteci ve yazardır. Bangladeş'in tanınmış gazetecilerinden biri olan Şehriyar Kabir, ayrıca film yapımcısı ve aktivisit olarak da görev yapıyor. Bangladeş'te insan hakları sorunları hakkında bugüne kadar yüzlerce makale yazan Şehriyar Kebir, belgesel çekimleri de yapıyor. Kebir, bugüne kadar Mevlana ve Mevlevilik hakkında da belgeseller yaptı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Röportaj Haberleri