Mevlana'nın annesi bu camide yatıyor

Mevlana'nın annesi Mümine Hatun, kardeşi Alaaddin Çelebi ile yakınlarına ait sandukaların bulunduğu tarihi Aktekke Camii, aradan yüzyıllar geçmesine rağmen hala tarihi dokusunu koruyor.

Karaman'da 1370 yılında Karaman beylerinden Alaaddin Bey tarafından yaptırılan ve içinde Mevlana'nın annesi Mümine Hatun, kardeşi Alaaddin Çelebi ile yakınlarına ait sandukaların bulunduğu tarihi Aktekke Camii, aradan yüzyıllar geçmesine rağmen hala tarihi dokusunu koruyor.
''Mader-i Mevlana'' (Mevlana'nın annesi) olarak da bilinen Aktekke Camii, hala yerli halkın ve kente gelen yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi yapılardan biri olarak kendini gösteriyor.
Kesme taştan yapılan, merkezi tek kubbesi ve yüksek minaresi ile Karamanoğlu mimarisinin en seçkin eserlerinden olan cami, birkaç kez aslına uygun olarak restore edilmiş.
2 katlı olan ve 2. katında kadınların ibadet edebildiği camiyi ilginç ve önemli kılan detay ise Hz. Mevlana'nın annesinin, kardeşinin ve birçok akrabasının sandukalarının burada bulunması... Caminin bahçesinde ilim irfan öğretilmesi için kullanılan çilehaneler mevcut. Bugün ise bu çilehanelerde Karaman'la ilgili el yapımı eserler ve dini kitaplar satılıyor.
Ayrıca caminin bahçesinde bulunan ve cami ile yaşıt olduğu sanılan anıt çınar ağaçlarının gölgesi ise caminin müdavimlerinin gözdesi durumunda.
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu yaptığı açıklamada, Aktekke Camisi'nin çok önemli bir eser olduğunu, Mevlana'nın annesinin yüzyıllardır bu camide istirahat ettiğini söyledi.
Caminin dergah olarak inşa edildiğini, daha sonra cami olarak hizmet vermeye devam ettiğini ifade eden Uğurlu, ''Hz. Mevlana Belh'ten ayrıldıktan sonra Karaman'ı yurt edindi. Bu bina da Mevlana ve ailesinin Karaman'da konaklamaları ve ilimlerini çevreye yayabilmeleri için yapıldı. Dervişler için cami bahçesinin kenarında küçük odalar bulunuyor. Cami bahçesinde bulunan ve cami ile aynı zamanda dikildiği sanılan anıt çınar ağaçları camiye ayrı bir güzellik katıyor'' diye konuştu.
''BİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİST BU CAMİYİ ZİYARET EDİYOR''
Uğurlu, caminin içerisinde, Mevlana'nın annesi Mümine Hatun, kardeşi Alaaddin Çelebi, Karamanoğlu Seyfeddin Süleyman Bey ve Mevlana'nın yakınlarına ait sandukaların bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Karaman halkı yüzyıllardır Aktekke Camisi'nde Hz. Mevlana'nın annesi ve akrabaları ile yan yana ibadetlerini yapma fırsatı buluyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu camiyi ziyaret edip, Hz. Mevlana ve akrabalarının ruhlarına fatiha göndermektedir. Mevlevi geleneğinin ucu Karaman'a dayanmaktadır. Biz Konya'ya, Mevlana'yı ziyarete gelen dostlarımıza şunu söylüyoruz; Hazretin validesi, gözünün nuru Karaman'da dinleniyor. İlk önce buranın ziyaret edilmesi, onun gönlünün hoş edilmesi, daha sonra da Hz. Mevlana'nın türbesinin ziyaret edilip yüz sürülmesi gerekiyor. O yüzden ben bütün Mevlana dostlarını, sevenlerini Karaman'a davet ediyorum.''
AA   

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri