Mevlana Türbesi aslına dönüşecek

Mevlâna İhtifalleri İstişare Toplantısı’nda konuşan, “Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Mevlana Müzesi çalışması, Mevlana Türbesi’nin asli hüviyetine dönüşmesi çalışmasıdır” dedi

Hz. Mevlâna’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında düzenlenen etkinliklerin daha nitelikli ve daha cazip hale getirilmesi, Mevlâna’nın ve Mevleviliğin daha doğru anlaşılması ve anlatılması amacıyla Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Mevlâna İhtifalleri İstişare Toplantısı başladı. iki gün boyunca sürecek toplantı bugün sona erecek. Mevlâna’yı Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) İstişare Toplantısı’nın açılış programı Novotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya İİT Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, kamu kurumlarının il müdürleri, Mevlânâ'nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi Bayru ve davetliler katıldı. Şeb-i Arus İhtifallerinin tarihi ile ilgili bir sinevizyon gösteriminin ardından protokol konuşmalarına geçildi. Programda konuşan Vali Yakup Canbolat, “Konya vilayeti, velayet sahibi zaatların ebedi istirahatgahlarındandır. Hz. Mevlana’dan Hacı Veyiszade’ye kadar binlerce alim ve arif yatmaktadır. Konya maddi unsurları kadar manevi birikimiyle Anadolu’nun gözbebeği şehirlerindendir. Her yıl ilimizde düzenlenmekte olan Mevlana törenleri, Mevleviliği modern dünyada da yaşatmak, Anadolu’yu ve dünyayı geçmişin kültürel değerleri ile tekrar buluşturmak isteğinden doğmuştur. Mevlana törenlerinin teknoloji çağında yenilenmesi zorunlu olmuştur” ifadelerine yer verdi.

MÜZE TÜRBEYİ GÖLGELEMEMELİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuşmasında, “İhtifallerde çok büyük değişiklikler yapmak mümkün değildir. aslına uygun yapılması için de çalışmalar yapılması lazım. Son dönemlerde Hz. Mevlana ile ilgili programlarda bazı eleştiriler yapılıyor. Aslında etkinlikler hep aslına doğru gidiyor. Gerek sema icrası, gerekse yapılan çalışmalar, tedbirlerle, otellerde yapılmaması ile, asıl mecrasına oturan bir süreci yaşıyoruz” dedi. Etkinliklerin esas olarak İslam’a hizmet gayesi ile yapıldığına işaret eden Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu bir tebliğ meselesi olarak değerlendirmek lazım. Biz de bu konuda çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Mesneviden hikayeler, çizgi film yaptırdık. Dünyadaki önemli Mevlevihanelerin bulunduğu bir maketin yapılması çalışması var. Bunu İslam Kültür Merkezi başlığı ile takdim ediyoruz. Bunun da nedeni, Mevleviliğin yeni bir inanç gibi anlaşılmasının önüne geçmek. Mevlana Müzesi konusunda ise, müze olarak başladığımız alan 60’lı yıllardan beri bakanlığımızın öngördüğü bir konu idi. orada sosyal alanlar, abdesthaneler, seminer mekanları gibi bir düzenleme öngörülmüştü. Biz bunu 2013’te ele aldık, Bakanlığın taleplerini istedik. Mevlana Müzesi çalışması, Mevlana Türbesi’nin asli hüviyetine dönüşmesi çalışmasıdır. Mevlana Türbesi asli hüviyetine, bir dergah olarak, mescit olarak, asitane olarak kullanılacak. Mevlana Müzesi dışarıda bir yere yapılması doğru olmazdı. Müze türbeyi gölgelememesi lazım. Yeni bir odak oluşturulmaması lazım. Dünyada kültür şehirlerinde olduğu gibi müzenin türbenin müştemilatı gibi olması lazım. Gelen insanlara türbede sergilenemeyecek olan şeylerin gösterilmesi lazım. Bu amaçla böyle bir çalışma başladı. oradaki çalışmalar kolay değil. Daha önce şehir merkezinde yaptığımız tüm kazılarda tarihi kalıntılar çıktı. Burada ise Tuzcu Baba ismiyle anılan mezar çevresinde bir odak tespit edildi. Orası bahçeye uzanıyor. Muhtemelen Gübahçesi’ndeki kafeteryanın da altı öyle gözüküyor. Bu mezar ve çevresindeki odağı koruyarak Mevlana-Selçuklu dönemi mezarlığı, açık hava müzesi görünümü verece yeni bir projeyi tartışıyoruz.Çalışmaların amacı inancımıza hizmettir.”

ARAŞTIRMA SONUÇLARI AÇIKLANDI

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da toplantıda yaptığı konuşmada, “Hz. Mevlana’yı anma programları 1937’yi temel alınırsa 2017 yılı bu törenlerin 80. yılı olacaktır. Modern dünyanın en köklü etkinliklerinden olan bu etkinlikleri yeniden düşünmek, şehre ve insana katkısını artırmak veya şehrin veya insanımızın Hz. Mevlana ile yenilenmesini sağlamak, Mevlana ve Mevlevilik’in daha doğru anlaşılmasını sağlamak, etkinliklerin daha kaliteli, daha cazip hale getirilmesi, kültürel yozlaşmaya karşı değerlerimizi koruyarak geliştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan etkinliklerin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 4 başlık ve 20 alt başlıkta sorunlara çözüm aranacağını ifade eden Yarar, şöyle konuştu: “Buradan çıkan sonuçlar bir sonraki toplantıda ele alınacak ve bir yol haritası çıkarılacaktır. Sorunlar 15 araştırmacının görev aldığı bir kamuoyu araştırması ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın önde gelen bazı başlıkları şunlardır; Tanıtımın, özellikle sosyal medya tanıtımının yeterli olmadığı görülmüştür. Etkinliklerde kurumların ayrı ayrı sorumluluk almaya çalışmaları olumlu katkıdan uzaktır. Etkinlik programının geç yapılması ve geç duyurulması turistlerin ilgisini azaltmaktadır. Mevlana’nın salt bir ritüel olarak algılanıyor oluşu Hz. Mevlana felsefesinin yeteri kadar tanıtılamadığını ortaya koyuyor. Şehre gelen misafirlerde öne çıkan sonuç, şehir ulaşımının daha da kolaylaştırılmasının iyi olacağı şeklindedir.”

HÂLİD ŞEN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri