Mevlana ortak değerimiz

Pakistan'ın dünyaca ünlü sanatçısı Shafique Farooqi, sanatını icra ederken Mevlana'dan ve onun eserlerinden ilham aldığını belirterek, "Resimlerimle Mevlana'nın mesajlarını tüm dünyaya iletmek istiyorum. Mevlana hepimizin ortak değeri" dedi

Pakistan'ın tanınmış sanatçısı Shafique Farooqi (74) tarafından yapılan ve Sufizm'i Mevlana'nın anlayışı aracılığıyla gören ve tasvir eden 20 resmi Konya'da sergiledi.  Eserlerinde Hz. Mevlana'dan ve semazenlerden ilham aldığını dile getiren Shafique Farooqi, Konya'da açtığı resim sergisinde 20 eserini sergilediğini söyledi. 50 yıl boyunca sanatla iç içe olduğunu dile getiren Farooqi, "Bugüne kadar 100'e yakın sergi açtım ve 10 binden fazla sanat eseri  ortaya koydum. Hayatım boyunca sanat yaptığım eserlerle Pakistan kültürüne önemli hizmetlerde bulundum. Sanatımı icra ederken beni çok semazenler ve Hz. Mevlana'nın fikirleri etkiledi. Benim amacım da onun mesajlarını ve Mevlevi kültürünü resimlerimle anlatıyorum. Bugüne kadar dünyanın birçok ülkesinde resim sergileri açtım. İnsanlar Mevlevilik kültürüne büyük ilgi gösteriyor. Bu beni mutlu ediyor. Birçok kez İstanbul'da da sergiler açtım. Konya'da da iki defa resim sergisi açtım. İnsanların gösterdiği ilgi beni çok mutlu ediyor. Şubat ayında İstanbul'da yeni bir sergi daha açacağım" dedi.

DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZİ YANSITIYORUM

Resimlerinde doğal manzaraları da işlediğini kaydeden Farooqi, şunları söyledi: "Pakistan doğal güzellikleriyle meşhur bir ülke. Bu güzellikleri resimlerimde işleyerek, ülkemin güzelliklerini dünyaya tanıtmak istiyorum. İnsanların Pakistan'ı sadece olumsuz olaylarla ve doğal afetlerle hatırlamasını istemiyorum. Pakistan birbirinden güzel doğal güzelliklere sahip. Bir sanatçı olarak bu güzellikleri sanatıma yansıtmak gerektiğine inanıyorum. Türk kardeşlerimiz Pakistan'a gelsin ve bu güzellikleri görsün istiyorum."

PAKİSTANLILAR KONYA'YI ÇOK SEVİYOR

Konya'da Mevlana Kültür Merkezi'nde resim sergisi açan Pakistanlı Ressam Şefik Faruki, Merhaba Şehir'e özel açıklamalarda bulundu. Pakistan ile Konya arasında tarihi, kültürel ve manevi bağların olduğunu dile getiren Ressam Şerif Faruki, "Pakistan halkı için Konya'nın ayrı bir önemi var. Çünkü Konya, Hz. Mevlana'nın şehri. Milli şairimiz Muhammed İkbal de Mevlana'dan ilham alan bir insan. Pakistanlılar için Konya'yı ziyaret etmek çok önemli bir olay. O yüzden birçok Pakistanlı'nın hayalinde Konya'ya gelmek ve Hz. Mevlana'yı ziyaret etmek vardır. Pakistan'da en çok okunan kitapların başında Mesnevi gelmektedir. Ülkemizde mesnevi okumayan kimse yoktur. Okumayı öğrendikten sonra her Pakistanlı çocuk Mesnevi'yi okur" diye konuştu.

TÜRK HALKI KADİM DOSTUMUZ

1991-1999 yılları arasında İstanbul'da yaşadığını kaydeden  Farooqi, şunları kaydetti: "Yaklaşık 8 yıl boyunca İstanbul'da çalıştım ve sanatımı icra ettim. Türk halkının sanata olan ilgisi beni çok mutlu etti. Türkiye ve Pakistan halkları arasında tarihi ve kültürel bağlar var. Türkiye'ye geldiğim zaman bana bana bir banka gösterdiler ve bu bankanın Pakistanlılar tarafından bağışlanan parayla açıldığını söylediler. Çok şaşırdım. Pakistan halkı Türk halkının özgürlük savaşı sırasında yalnız bırakmadı. Türkler de bizim zor günlerimizde yanımızda oldu. Ülkemizde deprem oldu, sel oldu. Yardımımıza ilk Türkler koştu. Türk milleti çok vefalı ve kadirşinas bir millet. Pakistanlılar Türkleri çok seviyorlar. Bu müthiş sevgiyi anlatmak mümkün değil insanların gelip görmesi gerekiyor.  Türk ve Pakistan halklarının ortak kaderi var. Türk halkı bizim kadim dostumuz ve bu dostluk kıyamete kadar yaşayacak."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri