Bu sayı ile Müze, ziyaretçi rekorunu kırmış oldu.
Alaaddin Keykubad tarafından Mevlana'nın babasına hediye edilen Mevlana Dergahı'nın yerine (şu anda müzenin bulunduğu yer), Mevlana'nın 17 Aralık 1273'te vefat etmesinden sonra oğlu Sultan Veled tarafından 130 bin Selçuklu dirhemi karşılığında yeşil kubbe yaptırıldı. Daha sonraki dönemlerde bugün müze olarak kullanılan dergah ve diğer bölümler inşa edildi.
Mevlevi dergahı ve türbe, 1926 yılında ''Konya Asar-ı Atika Müzesi'' adı altında hizmete açıldı ve 1954 yılında yeniden düzenlemesi yapıldıktan sonra adı ''Mevlana Müzesi'' olarak değiştirilerek ziyaretçilere açıldı.
1954 yılından bu yana yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Mevlana Müzesi, inanç turizmi açısından Konya'yı merkez konumuna taşıdı. Müze sayesinde Konya, inanç turizminden önemli gelir sağladı.
Yurt içi ve dışında yapılan çalışmalar Müzeye olan ilgiyi her geçen yıl artırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2007 yılı rakamlarına göre, Mevlana Müzesi, Türkiye'de en fazla ziyaret edilen üçüncü müze oldu. Turistler, Türkiye'de en fazla Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve Mevlana Müzesi'ne ilgi gösteriyor.
Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, ''2007 Mevlana Yılı''nda Mevlana Müzesi'ni 1 milyon 484 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi. Benli, Mevlana Yılı'nda yapılan tanıtım ve etkinliklerin yansımalarının 2008'de devam ettiğini bildirdi.
Geçen yıl ise Müzeye gelen ziyaretçilerin yaklaşık 1 milyon 600 bin rakamına ulaştığını ifade eden Benli, şunları kaydetti:
''Müze, bu sayıyla ziyaretçi rekorunu kırdı. Artık her yılı yeni bir rekorla kapatıyoruz. Önceki yıla göre müzeye gelenlerin sayısı, yüzde 8 civarında artmış oldu. Özellikle yabancı ziyaretçi sayısında önemli bir artış yaşandı. 2007 yılında 220 bin civarında olan yabancı turist sayısı, yüzde 59 oranında artarak 350 bin seviyelerine geldi. Yabancı ziyaretçi sayısındaki bu gelişme çok sevindirici. Dünyanın barışı, hoşgörü ve sevgiyi aradığı bir dönemde Mevlana Müzesi'ne bu kadar ziyaretçi gelmesinin anlamı çok büyük. İnsanların, aradığını, Mevlana'da, O'nun düşünce ve felsefesinde bulduğunu gösteriyor.''
KRİZİN ŞİMDİLİK ETKİSİ YOK
Benli, Mevlana Müzesi'ni ziyaret eden yabancıların başında Japon, Koreli ve İranlıların geldiğini belirterek, ''Bir dönem Rusların yoğun ilgisini gördük. Hatta bizden, kendi ülkelerinde sema programı yapılmasını talep edenler bile oldu. Aslında birçok ülke insanı, ülkelerinde Mevlana konulu etkinlik talep ediyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesinin yurt dışında birçok programı oldu. Ziyaretçi sayılarının artmasında bu programların etkisi de çok büyük'' dedi.
Dünyada derinden hissedilen ekonomik krizin inanç turizmini şimdilik çok fazla etkilemediğini vurgulayan Benli, ''Aralık ayını sorunsuz kapattık. Ocak ayında da şimdilik çok iyi gidiyor. Turist sayısı artmaya devam ediyor. Ekonomi ve güvenlikle ilgili ciddi sorun yaşanmazsa bu yılı da yeni bir ziyaretçi rekoruyla kapatabiliriz. Hedefimiz olan 2 milyon turist rakamına emin adımlarla ilerliyoruz'' diye konuştu.
Mevlana Müzesi her yıl ziyaretçi rekoru kırıyor
Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen üçüncü müzesi olan Mevlana Müzesi'ni 2008'de 1 milyon 600 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.