Mevlana Meydanı dilencilere teslim!

Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Konya'da dilenci enflasyonu yaşanıyor. Özellikle hafta sonları Mevlana Meydanı ve çevresinde dilenciler yerli ve yabancı para isteyerek, taciz ediyor

Son yıllarda turizminin gözde şehirlerinden biri haline gelen Konya'da dilenciler sorun olmaya devam ediyor. Özellikle hafta sonları ziyaretçi sayısının arttığı Konya'da Mevlana Meydanı ve çevresi dilenci akınını uğruyor. Dilenciler, Mevlana Meydanı'nın yanı sıra Şems Camii ve Türbesi'ni de mesken tuttu. Yanlarına küçük yaştaki çocuklarını da alan dilenciler, yerli ve yabancı turistlerin manevi duygularını sömürerek, haksız kazanç sağlamaya devam ediyor. Dilenciler, Konya imajına da olumsuz imaj veriyor. Vatandaşlar ve Mevlana esnafı, dilencilere karşı sert tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.

YEMEK PARASI DİYE DİLENİYORLAR

Ellerine aldıkları kağıt mendilleri yerli ve yabancı turistlere satmak isteyen dilenciler, dilencilerden kurtulmak için para vermeyi tercih ediyor. Yerli ve yabancı turistleri ciddi anlamda rahatsız eden dilencilere yönelik somut bir adım da atılamıyor. Öğleden sonra Mevlana civarındaki restorantların önüne de gelen dilenciler, insanlardan zorla para istiyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar ve esnaf, “Türbenin etrafı dilenciden geçilmiyor. Türbenin yoğun olduğu zamanlara sayıları bazen 30’a yaklaşıyor. Zabıta ekipleri gördükleri anda müdahale ediyor ama hızlıca kaçarak zabıtayla alay ediyorlar. Bazı vatandaşlar tepki gösterdiğinde ise anne ve babalarının yanına kaçıyor. Çocukların zaten suçu yok bu işi onlara ailesi öğretiyor ve yaptıkları işin doğru olduğunu söylüyorlar. Kuracakları cümleleri bile öğretiyorlar. Çocuklar vatandaştan para aldıktan sonra annelerine veriyor. Zaten türbenin bahçesinde oturarak çocuklarını gözetliyorlar. Para birikince çocukları çağırıp parayı alıyorlar” dedi.

TURİZM ZABITALARI NEDEN MÜDAHALE ETMİYOR?

Konya’yı sık sık ziyaret ettiğini kaydeden vatandaşlar, Turizm Zabıtaları'nın neden dilencilere müdahale etmiyor diye tepki gösterdi. Dilencilere yönelik önlemlerin artırılmasını isteyen vatandaşlar şunları söyledi: “Türbede onlarca güvenlik görevlisi bölgede kuş uçurtmuyor. Burada ise zabıta ve polisler var. Akşama kadar da burada duramıyorlar. Şems-i Tebrizi Türbesi’nde de giriş çıkış noktaları koyulmalı. Bu şekilde olursa dilenciler türbe bahçesinin içerisine giremez. Belki ben yanlış düşünüyorumdur ama başka türlü dilencilerin hakkından gelinmiyor. Konya’da bu görüntüleri görmek gerçekten üzücü. Yabancı turistler Konya’yı yanlış tanıyor ve zihnindeki Konya algısı olumsuz bir sonuç doğuruyor. Yetkililer biraz daha titiz davranırsa bu kadar dilenci yayılmaz. Daha türbenin içine girer girmez dilenmeye başlıyorlar. İnşallah dilencilere bir çözüm yolu bulurlar.”

MESUT TURAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri