Mevlana insanlığı aydınlatıyor

Bu yıl “Selam Vakti” temasıyla gerçekleştirilen Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı “Şeb-i Arus” programı ile sona erdi

Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’nin son günü olan “Şeb-i Arus”, Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde icra edildi. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, il teşkilatı, ilçe başkanları, yabancı diplomatlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda katılımcı katıldı.

ONUN KUTLU MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hz. Pir ölümü bir son değil yeniden doğuş yeniden bir diriliş olarak görmüştür. Ölümü bir Şeb-i Arus olarak görmüştür yani bir düğün gecesi olarak görmüştür. Kendi hakikatine ayna tutuyor. Bizler de onun vasiyetine uyarak, Hz. Mevlana'nın vefatını Şeb-i Arus olarak görüyoruz. Sevginin aşkın meşalesini yüceltiyoruz. Hz. Mevlana'nın geride bıraktığı o engin hazinenin o kutlu mirasa sahip çıkıyoruz. Tüm vatandaşlarımızın vuslat gecesi mübarek olsun. Selam Vakti temasıyla düzenlenen bu törenlerin gönüllerdeki kiri gidereceğine inanıyorum Hz. Mevlana bundan 745. yıl önce sonsuzluğun kapılarını aralayarak, göç etti. Hak ve hakikat yolcularına rehberlik edecek bir meşale bıraktı. İnsanlığa mesnevi gibi büyük bir eser bıraktı. Mesnevi hikmet ve hakikati kıssa biçiminde anlatan bir bilgelikler kitabıdır. Hz. Mevlana, 66 yıllık ömrünü 66 bin şiiri sığdırmıştır. O dönemleri, çağları, toplumsal farklılıkları aşan bir söz üstadıdır. Onun irfan ışığı daha hayatta iken dünyanın dört bir yanına yayılmıştır” dedi.

7,5 ASIRDIR İNSANLIĞI AYDINLATIYOR

Hz. Mevlana'nın asırlardır insanlığı ışık tuttuğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Moğol istilası tüm insanlığı yakıp yıkarken, Hz. Mevlana bu toprakların yeniden dirilişine vesile olmuştur. Bunun sebebi aşktır. Aşk ise kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. Hz. Mevlana'yı her dem taze tutan sır aşktır, sevgidir. 7,5 asırdır çoraklaşan gönülleri yeşertmesinin sırrı budur. O aşkı seçmiştir. Sevgiden ölü dirilir, sevgiden padişahlar kul olur. Aradan geçen 7,5 asırdır onun eserleri asla eskimemiştir. Vuslatından yüzyıllar sonra milletimizi ve insanlığı aydınlatmaya devam etmektedir. Mesnevi'nin bütün dillere çevrilmesinin en önemli nedeni budur. Her ferdin yolu muhakkak bir şekilde Hz. Mevlana ile kesişmiştir ve kesişmeye devam edecektir. Farklı dillere kültürlere mensup milyonlarca insanın Mesnevi Şeref'in gölgesine sığındığına şahit oluyoruz.”

MÜSLÜMANLAR ZULÜM GÖRÜYOR

Dünyanın dört bir yanında Müslümanların zulüm gördüğünü dile getiren Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Komşumuz Suriye'de 1 milyon insan hayatını kaybetti. Hala birileri Suriye'nin başındaki o zatı korumaya çalışıyor. Yemen'de milyonlarca çocuk ihtiraslarına yenilmiş Müslümanlar eliyle açlığa mahkum ediliyor. Libya'da, Filistin'de zulüm devam ediyor. İslam topraklarında PKK, DAEŞ, FETÖ gibi terör örgütleri hüküm sürmek istiyor. Müslümanlar kardeş kavgasına sürüklenirken, birileri de cirolarını artırmakla, karlarını artırmakla meşgul. İnsanları ihtiraslarından kurtaracak yegane yol insan olmaya yönelmektir. Hacı Bayram Veli'nin dediği gibi; çare kavga değil, bir olmak diri olmak ve kardeş olmaktan geçiyor. Bunu başarırsak, bozulacak tüm tuzakları bozacağımıza inanıyorum. Rabbim bizi Hz. Mevlana'nın yolundan ayırmasın. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. 745. Şeb-i Arus'ta emeği geçen kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Hz. Mevlana'ya rabbimden rahmet diliyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasını Arif Nihat Asya'nın Hz. Mevlana ilgili yazdığı şiiri ile bitirdi.

MEVLANA'NIN FELSEFESİNİ ANLAMALIYIZ

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hz. Mevlana'nın yüzyıllardır farklı kültürleri ve dilleri bağrına bastığını belirterek, şunları söyledi: “Yüzyıllardır farklı milletleri, dilleri, kültürleri bağrına basan milletimiz bunu Hz. Mevlana'dan öğrenmiştir. Hz. Mevlana'nın selam ve barış ahlakı bize ışık olmuştur. Hz. Mevlana'nın öğretileri tüm dünyada yankı bulmuştur. Tüm insanlığın sınavlardan geçtiği zamanlarda yapılması gereken onu anlamak olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bugün Hz. Mevlana'nın felsefesini anlamak önem kazanmaktadır. Toplumun ülke meselelerinde birlik ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini söyler Hz .Mevlana. Geleceği de kucaklayan Hz. Mevlana bizler için bir kılavuzdur. Hz. Mevlana ile buluştuğumuz bu gece ruhlarımızı arındırmaya davet ediyorum” dedi.

YOLUMUZ UZUN, VAZİFEMİZ AĞIR

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Yerli ve yabancı 10 binlerce misafirimizi Konyamızda ağırladık. Valiliğimiz, STK'larımız ve basın kuruluşlarımızla birlikte Mevlana Hazretlerini ziyaret ettik. Konya Hz. Mevlana diyarıdır. Yükümüz ağır ama umudumuz fazladır. O herkesin hürmete layık olduğunu öğretmiştir bize. Gönül almanın, gönül kazanmanın iki dünyada saadet getireceğini göstermiştir bize. Yolumuz uzun, vazifemiz ağır, sorumluluğumuz büyük. Gönüller şehri Konya'ya hizmete görevlendirildik. Başta Hz. Mevlana olmak üzre tüm Anadolu'nun gönül mimarlarından nasiplenmeyi dileriz. Yunus Emre'nin dediği gibi gönüller yapmayı dileriz. Hz. Mevlana'yı hürmetle yad ediyoruz. Selam Vakti'nde sizi aziz misafirlerimizi hürmetle selamlıyorum” dedi

MİLLET VE ÜMMET BİLİNCİNİ KAZANDIRDI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise şunları söyledi: “Millet ve ümmet olma bilincinde bu topraklarının sevgiyle yoğrulmasında Hz. Mevlana'nın büyük katkısı vardır. Bizler Mevlanaların, Yunus Emrelerin muhabbetini almış bir medeniyetin mensuplarıyız. Bu medeniyette kavga yok, dostluk var. Haset, kibir yok, gıpta tevazu var. Kula kulluk yok Allah'a kulluk var. Hz. Mevlana, 'Tende canım olduğu sürece, ben Kur'an'ın sadık bir beldesiyim. Ben o seçilmiş Hz. Muhammed'in ayağının tozuyum. Benim hakkımda bundan başka söz söyleyen olursa o sözden şikayetçiyim' demiştir. Mevlana iyiliğin hakim olması için gayret göstermiştir. Ona göre insanlar Allah'a kul olmadığı sürece paranın kölesi olur. Ona göre biz aşkın ümmetiyiz. Haslet, vuslat, ümit, keder bu aşkla var olmuştur. Güzel, ahlak, dürüstlük, alçak gönüllülük, doğru sözlü olmak gibi insanlığın muhtaç olduğu pek çok erdemi ele almıştır. Hz. Mevlana'yı vefatının 745. Yıldönümünde rahmetle ve minnetle anıyorum.” Yapılan protokol konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde Ahmet Özhan bir konser verdi. Tuğrul İnançer tarafından Mevlana'nın eseri Mesnevi'den seçmeler okundu. Program, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun sema ayini icrasıyla sona erdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri