Mevlâna hayranı Schimmel anıldı

Mevlâna hayranı ünlü Alman İslâm Bilimcisi Annemarie Schimmel, vefatının 6. yıldönümünde dualarla anıldı.

Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri tarafından düzenlenen ve Diş Hekimi Suphi Soğancı’nın mekânında gerçekleştirilen anma toplantısında, Annemarie’nin hayatı ve eserleri dile getirildi. 17 Nisan 1922’de bir postacının kızı olarak dünyaya gelen Annemarie Schimmel’in 1953 yılında Türkiye’ye geldiğini ve Yahya Kemal Beyatlı ile tanıştığını ifade eden yazar İhsan Kayseri, 2003 yılının Ocak ayının 26’sında 80 yaşında vefat eden Annemarie’nin kabrinin, Almanya’nın Bonn şehrinde bir Hıristiyan mezarlığında olduğunu söyledi.

Araştırmacı-Yazar Kayseri, 1953’te Konya’ya gelerek Mehmet Önder’le Mevlâna Müzesi’nde görüşen Annemarie Schimmel’in gayet güzel Türkçe konuştuğunu ve Mevlâna’nın rûbailerini ezbere bildiğini söyledi. Mevlâna Türbesi’nin et ihtiyacını 200 yıl karşılayan Mıhoğlu ailesinin bir ferdi olan ve anne tarafı Mevlâna soyundan gelen İsmail Mıhoğlu ile bu dönemde tanışan Annemarie Schimmel’in, Mevlâna Celâleddin Rûmî hayranı entelektüel bir Alman kadını olduğunu ve Konya’yı çok sevdiğini dile getiren Kayseri, Cemile Bacı’ya büyük bir misafirperverlik örneği gösteren İsmail Mıhoğlu’nun, Konya’ya büyük bir mobilya fabrikası kurmak için 1958’de Almanya’ya gittiğini fakat, bu düşüncesini gerçekleştiremeden 1959’da orada vefat ettiğini hatırlattı. Kayseri ayrıca, 100'e yakın kitabı bulunan Schimmel’in 1990 yılında yayınlanan ve Türkiye izlenimlerinin yer aldığı kitabını Konyalı İsmail Mıhoğlu’na ithaf ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Konya’ya gelişinde ve dostlarına “bana Cemile Bacı” deyin diyen Annemarie, Mıhoğlu ailesinin evinde kalırdı. Almanca yazılan eserde kendisi, “Konya Evi’nde yüklükten çıkarılan ve yere serilen yatak ve üstümüze örtülen yorganların altında diğer arkadaşlarımızla birlikte bir odada yatardık” diye anlatıyor. Eserin giriş kısmında da, ‘Türkçe-Almanca olarak Niyazi Bademli, Ankara/Mustafa İnan, İstanbul/İsmail Mıhoğlu, Konya/ Nur içinde yatsınlar’ ibaresi yer alıyor.”
Annemarie Schimmel’i anma toplantısı, Tâhâ Suresi’nin ilk âyetlerini okuyan Seydişehir Seyit Harunveli Camii Eski İmam-Hatibi Adem Atalay’ın duasıyla son buldu. Toplantıya katılanlar arasında Dr. Suphi Soğancı, Av. Özgen Küçükkoner, Kâzım Göktay, Recai Kıcıkoğlu ve Gazeteci-Yazar Mustafa Balkan da vardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri