Mevlana, 10. Uluslararası Mistik Müzik Festivali İle Anılıyor

Mevlana'nın doğumunun 806. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 10. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali düzenleniyor.

Mevlana'nın doğumunun 806. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 10. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali düzenleniyor. Festivalde Hindistan’dan Fransa’ya, Pakistan’dan Fas’a kadar bir çok ülkeden mistik müzik seslendiren gruplar sahne alıyor. Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonu ve Sultan Veled Salonlarında performanslarını sergileyen yabancı sanatçılar renkli görüntülere sahne oluyor.

Konya İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan, Konya Mistik Müzik Festivali’nin Türkiye’de mistik müzik alanında düzenlenen uluslarası tek organizasyon olduğunu dile getirdi. Çıpan, dünyada ise alanındaki birkaç organizasyondan biri olduğuna dikkat çekti. Mistik müzik festivalinin Hz. Mevlana’nın şehri olan Konya’ya yakıştığını ifade eden Çıpan, bu yıl 10. düzenlenen festivalin her yıl niteliğinin daha da arttığını söyledi. Çıpan “Her yıl dünyaca tanınmış, aynı zamanda kendi inanışlarının mistik müziklerini gerçekleştiren grupları festivale davet ediyoruz. Bu yılki organizasyona da Hisdistan’dan Zakir Hüseyin ile başladık. Ardından Fransa, Fas, Zimbabve Güney Kore, Azerbaycan’dan topluluklar sahne alacak. Son gece ise Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun vereceği bir tasavvuf müziği konseri ve sema gösterisiyle festival sona erecek.” dedi.

DÜNYANIN SAYILI ORGANİZASYONLARINDAN BİRİ
Festivali çok nitelikli bir seyirci topluluğunun takip ettiğine dikkat çeken Mustafa Çıpan, Konya dışından gelenler olduğu gibi yurt dışından da festivale dinleyici olarak katılanlar olduğunu ifade etti. Her yıl mistik müzik festivalinin tanınırlığının biraz daha arttığını söyleyen Çıpan şu açıklamada bulundu: “Festivalin 10. yılı ile Türkiye’nin en önemli festivallerinden biri olarak değerlendirebiliriz. Dünyada da mistik müzik alanında yapılmış birkaç organizasyondan biri olarak değerlendiriliyor. Festival için kurulan mistikmuzikfest.com internet sitemizde ki ilgiden de anlaşılıyor ki yaptığımız hizmetler nitelikli ve dünyada yansımaları oldukça etkili. Bu Konya’nın ve Türkiye’nin gülen yüzü, dünyaya açılan bir başka sanat penceresi olarak görülmeli ve değerlendirilmeli.”

Festivalin ilk gününde Hindistan’dan Zakir Hüseyin sahne alırken festivalin ikinci gününde Fransa’dan La Cor de la Plana, kaybolmaya yüz tutmuş Oksitanca İlahiler seslendirdi. Mistik Müzik Festivali’nin 3. Gününde ise Gürciyev dinleyicilerle buluşurken dün akşam ise Kore Mistik Müzik ve Dansları sahne aldı. Bugün akşam Zimbabve kendi mistik müziklerini seslendirecek. Cuma günü Faslı Rhoum El Bakkali Topluluğu, Cumartesi günü Alim Kasımov Azeri Mugam Müziği’ni dinletecek. Pazar günü de Pakistan’dan Bit Şah Dervişleri kendi dini müziklerini gerçekleştirecek. Festivalin son gününde 30 Eylül Pazartesi günü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Töreni ile festivali kapatacak.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri