Mesut Hakkı Caşın: Türkiye tetiği çekmeli

Ortadoğu ve terör uzmanı olarak bilinen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Musul'u ele geçiren IŞİD'e karşı Türkiye'nin ne yapması gerektiğini anlattı.

Ortadoğu ve terör uzmanı olarak bilinen Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, NTV'de canlı yayınına katıldı. Mesut Hakkı Caşın, Musul'da yaşananları ve Türkiye'nin rehine krizinde izlemesi gereken yolu değerlendirdi.

"BÜYÜK BİR GÜÇ BOŞLUĞU ORTAYA ÇIKTI"

Caşın, şunları söyledi;

"Irak'ta bir güç boşluğu ortaya çıktı. Bu güç boşluğu nereden çıktı önce bir ona bakmak lazım. Bu bir anlık kesilecek bir hadise değil. Asıl mesele 1979'da İran İslam devrimiyle Afganistan'daki Sovyet devriminde birinci hareket böyle başlıyor. 1991 Körfez Savaşı'yla 2003 ABD'nin burada terörle mücadelesiyle devam etti. O zamanki Fransa Dışişleri Bakanı Birleşmiş Milletler de şunları söyledi, "Irak''ta bir terör örgütü yok. Kimyasal silah da yok. Ey Amerika sen vurursan binlerce terörist olacak" dedi ve Obama bu askerlerini geri çekti. Ama 5 bin askerini kaybetti ve bölgede ciddi bir Amerikan karşıtlığına sebep verdi. 

IŞİD: AVRUPALI İSLAMİ GRUPLARDAN GELEN ELİ TETİKLİ SAVAŞÇI

IŞİD, meydanları ele geçiriyor. Bunlar belki de meydanlara dışarıdan adam getirecekler. Avrupalı İslami gruplardan gelen eli tetikli savaşçı adam. Taktikleri intihar saldırısı.. 

"TÜRKİYE'NİN YAPMASI GEREKEN TETİĞİ ÇEKMEK"

-Müzakere yapılabilir mi?

Tahmin ediyorum, Davutoğlu'nun kriptolarından bunu anlıyoruz: "Zor bir mesele." Asıl mesele güvenliğin sağlanamaması. Peki burda biz napacağız? Bizim öncelikle oradaki vatandaşlarımızı kurtarmamız lazım.. Ve bizim büyük ölçüde ticari kaybımız var. Petrol boru hattımız kapanıyor.

"IŞİD TÜRKİYE'Yİ IRAK'TAN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR"

IŞİD Türkiye'yi Irak'tan çıkarmaya çalışıyorlar. Türkiye tetiği çekmeli. Caydırılığını kullanmalı. IŞİD şunu da biliyor, Türkiye ciddi bir şekilde askeri operasyona hazır vaziyette. 

"ZORDUR AMA OLABİLİR"

-Maliki ile Barzani beraber olabilir mi?

Zordur ama çıkarlar birlikte olunca yapabilirler.

"BUNLAR 10 BİN KİŞİ BİLE DEĞİLLER"

Bunlar 10-15 bin kişi bile değiller. Çok hızlı bir harekatla etkisiz hala getirilebilirler. Fakat halk desteği olacak. Ve en önemlisi Türkiye eğer bu harekattan başarısızlıkla müdahale ederse ciddi bi,r prestij kaybına neden olur. Risklidir, çok hassastır. "

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri