Mest kullanımı kolaylık sağlıyor

Geçmişte daha yaygın olan el sanatı dallarından birisi mestçilik, geçmişteki kadar yaygın olmasa da üretilmeye devam ediliyor.

Geçmişte daha yaygın olan el sanatı dallarından birisi mestçilik, geçmişteki kadar yaygın olmasa da üretilmeye devam ediliyor. Genellikle üzerine giyilen lastik adı verilen bir ayakkabı türü ile tamamlanan bu ayakkabı üretimi bugün de sürdürülüyor. Konya'da mesleğini icra eden mest ustası Abdulkadir Büyükarmutçu, “Mest, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde özellikle büyüklerimiz tarafından kullanılmaya devam ediyor. Geçmişte Anadolu’nun hemen her bölgesinde üretilen ve ortak yapım özellikleri gösteren el yapımı mest üretimi artık pek çok yerde eski rağbeti görmüyor. Ama iyi kötü varlığını devam ettiriyor. Mest yapımının az ustayla da olsa halen devam etmesinin ana sebebi, mestin Müslümanlara abdest almada sağladığı büyük kolaylıktır” diye konuştu.

AYAĞINA GÖRE MEST BULAMAYAN BİZE GELSİN

Meste olan ilginin Konya'dan daha çok gelen yerli ve yabancı turistlerde olduğunu belirten Büyükarmutçu, “Konya halkı meste yabancı değil. Manevi değerleri yüksek olan bir il, tabi ki meste ilgili olacaktır. Mestler, abdestsizliğin ayaklara geçmesine mâni olmaktadır. Kardeşlerimize kolaylıklar sağlayan bir ürün. Mest hakiki deriden yapılmalıdır. Hakiki deri kokuda yapmaz. Ama mest yapımında işleme yarım yapılırsa koku olur. Ve o koku kolay kolay giderilmez. Böyle olunca maliyeti daha düşük oluyor. Kardeşlerimize uygun geliyor fiyatlar. Bu durumdan vatandaşlarımız haberdar olmalıdır. Vatandaşların ayak şekline göre istedikleri tarzda mest yapıyoruz. Ayağına mest bulamayan bize gelsin” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri