Meslek liselerini tercih edin

Girişimci İşadamları Vakfı Genç GİV Konya Başkanı Durmuş Ali Çini, LGS sınavında tercih yapacak öğrencileri meslek liselerini tercih etmelerini söyledi

Girişimci İşadamları Vakfı Genç GİV Konya Başkanı Durmuş Ali Çini, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarının açıklamasının ardından, tercih yapacak öğrencileri Koronavirüs salgınında en önemli ihtiyaç haline gelen dezenfektan ve maske üretiminde sağladığı büyük katkılar ve kamuoyunun dikkatini çeken Meslek liselerine tercih etmeye davet etti.

HER FIRSATTA MESLEK LİSELERİNİN YANINDAYIZ’

Türkiye’nin geleceğinde mesleki eğitimin öneminin büyük olduğuna vurgu yapan Başkan Çini konuşmasını şöyle sürdürdü, “Kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış bir Türkiye’nin geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçer. Bunda da mesleki eğitimin payı oldukça büyüktür. Gençlerin mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerekir. Böylelikle yetiştirilecek nitelikli işgücünün ekonomiye kazandırılması sağlanmış olur. Nitelikli mesleki teknik eğitim alınarak sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde istihdam sağlanmış olur. Meslek lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Girişimci İş Adamları Vakfı, Konya Genç GİV olarak Girişimcilik Elçileri projesi kapsamında meslek liselerinin önemi her fırsatta vurgulamaktayız ve girişimci ruhlarını ortaya çıkarmaktayız ve her fırsatta meslek liselerin yanında olduğumuzu vurguluyoruz ve meslek liselerine önem verilmesini gerek görmekteyiz.”

MESLEK LİSELERİ ÖNEMLİ’

Neden Meslek Lisesi sorusuna da cevap veren Başkan Çini, “Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan öğrenciler diğer normal liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alırlar. Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alırlar. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerin, varolan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre Teknisyen unvanı ile istihdam edilirler. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına (LGS ve LYS) katılma hakkına sahiptirler. Meslekî ve teknik orta öğretim kurumları mezunları ayrıca, 4702 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Kanunun 45’inci maddesinde yapılan değişiklik gereğince sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarına girebilmektedirler. Öğrenci Lisans Yerleştirme Sınavı sonunda, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda, LYS puanları hesaplanırken diğer liselerden farklı olarak ek puan verilmektedir. Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır. Öğretim süresi dört yıl olan meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarını bitirenlere 3308 sayılı kanuna göre Ustalık Belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip iş yeri açma belgesi verilir. Meslekî ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler. Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi işyerlerini kurup çalıştırabilirler.Türkiye’de gençlerin meslek liselerine yönelik ilgisi olması gerekenin çok altında. Bunun temel nedeni gençlerin iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Oysa üretim, sanayi nitelikli ara eleman bulamamaktan şikâyetçidir. Üniversite mezunlarına da meslek lisesi mezunlarına da bu toplumun çok ihtiyacı vardır! Bunun için meslek liselerin önemli olduğunu her fırsatta vurgulakmatayız.”

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri