Mesleğinde de ‘Yurttabir’ idi

Konya’da ilk kez üç tekerlekli bisiklet ve motosikletleri icat eden bu alanda Konya’ya unutulmaz bir marka kazandıran Esat Yurttabir usta bıraktığı eserler ile soyadı gibi ‘Yurttabir’ idi.


SOYADI GİBİ İŞİNDE DE YURTTABİRDİ
1960’lı yıllarda Konya’da icat ettiği ‘Velesbit’ ile adından söz ettiren, daha sonra üç tekerlekli motosiklet icadı ile başarısın kanıtlayan Esat Yurttabir Usta aramızdan ayrıldı. 1 Ocak 1935 yılında dünyaya gelen doğum günü olan 1 Ocak 2010 tarihinde vefat eden Esat Usta, aramızda değil. Ancak onun icadı olan ve bugün binlerce kişi tarafından kullanılan üç tekerlekli motosikletler sadece Konya’nın değil Türkiye’nin dört bir yanında yollarda. Yani Esat Usta, sadece soyadı ile değil ülkeye, özellikle Konya’ya kazandırdığı icatlar ve verdiği hizmetler ile de ‘Yurttabir’ idi. Bizler de Merhaba Gazetesi olarak Esat ustayı ölümünün ardından bir kez daha anmak istedik.
MOTOR İMALATINDA SÖZ SAHİBİ İDİ
Bu vesile ile ilk olarak Esat Yurttabir’i Konyalı Saat Optik Mağazası’nın sahibi olan en büyük damadı Ahmet İşçimen’e sorduk. İşçimen, kayınpederini anlatırken duygulandığını ifade ederek, “Kayınpederim gerçekten mesleğinde yenilikleri seven, Konya’ya bu alanda birçok usta yetiştiren, yıllarca bisiklet ve motosiklet imal ederek mesleğinde her zaman zirvede olan birisi idi. Konya’nın coğrafi durumunun uygun olması nedeniyle bisiklet ve motosiklet imalatı konusunda önemli bir adım atmıştı. Esat Usta’nın imal ettiği bisiklet ve motosikletler sadece Konya’da değil Türkiye’nin dört bir yanında büyük ilgi görürdü. Çünkü o yaptığı işi severek yapan ve yenilik yapmayı çok seven birisi idi. Dışarıda bir şey gördüğü zaman mutlaka onu kendisi imal ederdi. Bu yönden kendisini sürekli olarak yenilerdi” dedi.
İNSANLARA HİZMETİ BİR GÖREV BİLDİ
İşçimen, kayınpederini en çok üzen olayın 1980 yılında çok sevdiği tek oğlunu kaybetmek olduğunu söyleyerek, “Kayınpederimin 4 kızı vardı. Ancak oğlu en büyük dayanağı idi. Kayınpederim gerçekten usta ve soyadı gibi çalışma prensibi ve icatları ile de ‘Yurttabir'di. Yapamayacağı hiçbir şey yoktu. Mucitti. İnsanlara hizmet için çevresini teşvik ederdi. Konya’da tüm mağazalarda Esat Usta’nın imal ettiği bisiklet ve motosikletler satılırdı. Kayınpederim kesinlikle cimriliği, israfı sevmeyen, herkese yardım elini uzatan birisi idi. 1 Ocak 1935 tarihinde doğdu, 1 Ocak 2010 tarihinde de Hakk’ın Rahmetine kavuştu. Gerçekten eşi ender bulunan bir usta idi” dedi.
ESAT YURTTABİR’İ UNUTMAK ÇOK ZOR
Esat Usta’yı yakından tanıyan yıllarca onun imal ettiği bisikletleri satan Erbaş Bisiklet ve Motosiklet Mağazası sahibi Osman Erbaş da Esat Yurttabir’i unutmanın mümkün olmadığını söyledi. Erbaş, “Pedallı bisiklet ve motosikletleri piyasaya süren ilk isim o idi. İlk önceleri İsmet Paşa İlköğretim Okulu’nun karşısında bir hanın içerisinde küçük bir iş yeri vardı. Buradaki işyerinin dar gelmesinin ardından Hakimiyet İlkokulu karşısında bulunan ve o zamanlar Taşhan diye bilinen hana taşındı. Daha sonra imalatı hızlandırdı. Üç tekerlekli arabaları imal etmeye başladı. Triportör dediğimiz üç tekerlekli arabalar Esat Usta’nın eseridir. 1970’li yıllardan önce ve sonrasında sırf bu imalat üzerine çalıştı” dedi.
HERKES ONDAN BİRŞEYLER ÖĞRENMİŞTİR
Erbaş, bugün bile Konya’da kullanılan üç tekerlekli motosikletlerin Esat Usta’nın birer yadigarı olduğunu ifade ederek, “Sanayici olarak Konya’ya yenilikleri getiren bir isimdi Esat Usta. Daha önce önden kasalı motosikletleri de Esat Usta imal etti. Kasaları arkaya çeviren ilk kişi de Esat usta idi. Çok çalışkan bir arkadaştı. Bu alanda çok usta yetiştirdi. Ancak hemen hepsi vefat etti. Kardeşleri vardı, yeğenleri vardı uzun bir süre onlar devam ettirdi. Daha sonra bu isimlerde değişik imalatlara yöneldi. Esat Usta’dan hemen herkes mutlaka bir şeyler öğrenmiştir. Kendisini bir kez daha rahmet ile anıyorum” diye konuştu.
KENDİ SOHBETİNDEN
ESAT YURTTABİR
Esat Yurttabir Usta’yı ölümünün ardından kendisini anmak için hazırladığımız habere şüphesiz en büyük katkıyı yine kendisi yaptı. Esat Usta’nın damadı Ahmet İşçimen Esat Usta'nın yıllar önce bir dergiye yaptığı sohbeti bizlere vermesi sayfamıza ayrı bir renk kattı. Bizlerde Esat ustanın 2001 yılında yaptığı söyleşiyi yayınlamak istedik.
HER GÜN İKİ BİSİKLET İMAL EDİYORDUM
Esat Yurttabir, kendisini anlatan o sohbette bakın neler demişti, “Konya’da bisiklet ve motosiklet denilince akla ilk gelen isim ben olurdum. Önceleri kendi icat ettiğim bisikletleri yapıyordum. Müşterilerime, ‘Alın kullanın 6 ay garantili bir şey olursa paranızı geri iade ederim’ diyordum. Her gün iki üç tane bisiklet imal ederdim ama yetişmezdi. Müşteriler sıra beklerdi. İnsan araştırmacı olacak. Üç tekerlekli bisikletlerin ilk olarak bir Fransız dergisinde fotoğraflarını gördüm. Daha sonra oturdum üzerinde çalıştım. Resimden projelerini çıkardım büyüttüm ondan sonrada icat ettim.
MOTOR SAYESİNDE EV SAHİBİ OLDULAR
Fakir fukara çok dua etti. Eskiden yük taşımacılığı motorsuz üç tekerlekli bisikletler ile yapılırdı. Ben bunları icat edince bir anda satılmaya başladı. Yük taşıyarak geçimini sağlayanlar gelip gidip dua ederdi. Hatta bir arkadaş bir gün gelip, “Esat Usta senin yaptığın araçtan kazandığım para ile ev sahibi oldum. Allah senden razı olsun’ diyerek dua etmişti. Bu beni çok duygulandırmıştı. Önden kasalı motosikletlerin çoğalmasının ardından bu kez arkadan kasalı motosiklet yapmaya karar verdim. Bu model üzerinde uzun süre çalıştım. Daha sonra diferansiyel aracılığı ile arkadan kasalı motosikletleri icat ettim. İş yerimiz dar gelmeye başlayınca bu kez Meram Sanayi’den geniş bir yer aldık. Meram Sanayi’de 10- 15 kişi çalışır günde 5 tane üç tekerlekli motosiklet imal ederdik. Daha sonra Sanayi Bakanlığından gerekli belgeleri aldık ve seri üretime geçtik. Benim icat ettiğim arkadan kasalı motosikletler ile Konyalı gençler Silifke’ye giderdi.
VEHBİ KOÇ BENİ ŞAKA İLE ŞİKAYET ETTİ
Bu arada Türkiye’nin yakından tanıdığı iş adamı Vehbi Koç, beni Küçük Sanatlar Daire Reisi’ne şaka yolu ile , ‘Konya’da bir Esat Usta var motosiklet icat edip satıyor. Onun yüzünden biz Konya’da mobilet satamıyoruz’ diye şikayet etmişti. Yani Vehbi Koç bile o yıllarda bizim ile muhatap olmuş ve takdir etmişti. Benim icat ettiğim motosikletleri Arabistan dahil bir çok ülkeden istediler ama bazı engeller yüzünden gönderememiştik. Sonradan imalat hızlanınca götürüldü. Şimdi benim yanımda çalışanlar usta oldu iş yeri açtı kendileri imal etmeye başladılar. İş yeri çoğalınca çeşitte çoğaldı. Şimdi bezim yetiştirdiğimiz arkadaşlar çok güzel motosiklet imal ediyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri