Mersis İle Sahte Veya Çalıntı Kimlikle Şirket Kurmak Artık İmkansız

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi ( MERSİS) projesi ile ticari hayatında güven ve istikrarı artıracak pek çok uygulama imkânı getirdiklerini belirterek, artık kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulmasını imkânsız ha.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi ( MERSİS) projesi ile ticari hayatında güven ve istikrarı artıracak pek çok uygulama imkânı getirdiklerini belirterek, artık kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulmasını imkânsız hale getirdiklerini söyledi.

Hayati Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Bakanlığı arasında imzalanan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) protokol töreninde sistemin anlattı. 2010 yılında pilot uygulama olarak başlattıkları MERSİS projesinde oldukça önemli bir yol katettiklerine işaret eden Yazıcı, proje sayesinde ticari hayat için güven ve istikrarı artıracak yeniliklerden birkaçını şöyle sıraladı:

“Artık şirketlere ait güncel bilgiler; ev ve ofislerde kullanılan bilgisayarlarda parmaklarımızın ucuna kadar geliyor. Kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulmasını imkânsız hale getiriyoruz. Güncel olmayan sicil tasdiknameleri ile bankalardan çek karnesi çıkarılmasını bu sistemle engelliyoruz. Ticari hayatta güveni kötüye kullanma konusunda mükerrer uygulamalar yapanları bu sistemle izlemeye alıyoruz. Böylece bu kişilerin daha sonraki işlemlerinin takibi ve gerektiğinde kısıtlanması mümkün hale gelecektir.

Bakan Yazıcı, tüzel kişiliklere, tüm ticari işletmelere ilişkin merkezi bir veri tabanının oluşturulmasının hükümetlerinin kurulduğu ilk günden itibaren hedeflerimiz arasında yer aldığını ifade ederek, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticaret hukukuna; elektronik ortamda hukuki işlem tesis edebilme ve bilgi toplumu hizmetlerinin gereklerine uyum gibi yeni açılımlar getirdiklerini kaydetti.

TÜRKİYE’NİN 4 VERİ TABANI SİSTEMİ OLDU

Türkiye’de halen 3 tane Veri Tabanı Sistemi olduğunu bunların Kimlik paylaşım sistemi (MERNİS), Adres kayıt sistemi (AKS) ve Tapu kayıt sistemi (TAKBİS) olduğunu aktaran Yazıcı, Merkezi sicil kayıt sistemi (MERSİS) ile birlikte; bu bilgi sistemlerinin yanında, dördüncü bir temel veri tabanını hizmete sunduklarını belirtti.

Hayati Yazıcı, MERSİS ile; ticari işletmelerin ticaret sicil numarası yerine geçecek ve tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında kullanılacak bir “ortak anahtar” numaralama sistemi oluşturduklarına işaret ederek, “Şirket kuruluşu işlemleri, Kuruluştan sonraki tescil ve ilanı gereken değişiklik işlemleri, Yapılan bildirim ve tescillerin ilan edilmesi gibi işlemler, MERSİS portalı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.” diye konuştu.

MERSİS TAMAMLANDIĞINDA NELER OLACAK

Yazıcı, projenin tamamlanmasıyla neler gerçekleşeceği hakkında ise şu bilgileri paylaştı:
“Tüzel kişilikler ile ilgili yürütülen hizmetlerde ülke düzeyinde tekil tanımlayıcı olarak bir MERSİS numarası kullanılacaktır. Bunun sonucunda işletmelerle ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere güvenli, hızlı ve kolay ulaşılabilir bir veri tabanı oluşturulacaktır. Ülke genelinde 238 Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde bağımsız olarak tutulan sicil kayıtları, merkezi veri tabanında birleştirilecektir. Her ticaret sicil müdürlüğünde gerçekleştirilen tescil işlemlerine ait iş adımlarının, aynı süreç içerisinde gerçekleştirilmesi ile uygulama birliği sağlanacaktır. Tescile tâbi tüm işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirilmesi ile ticaret sicil müdürlüğünün iş yükü azalacaktır. Sürekli güncellenen veri tabanından yapılacak analizlerle politika oluşturulmasına katkı sağlanacaktır. Vatandaşlarımızın kamu kurumları ile ilgili iş ve işlemlerinde ihtiyaç duyacakları bilgilere sistem üzerinden güncel olarak ulaşılabilecektir. Avrupa Birliği’nin iki ayrı şirketler hukuku direktifleri gereği oluşturulması gereken “Merkezi Ticaret Sicili Kayıtları Veri Tabanı” elektronik ortamda erişilebilir hale gelecektir. Avrupa Ticaret Sicilleri Teşkilatına üye olmanın birinci şartı olan merkezi bir ulusal ticaret sicilinin oluşturulması sağlanmış olunacaktır. Avrupa’daki ticaret sicil teşkilatlarına, üye ülkelerin yaklaşık 22 milyon işletmesinin, ticaret sicillerinde tutulan kayıtlarına erişim mümkün olacaktır. Ekonomik birimlerin yer aldığı kayıt sistemi ile birlikte oluşturulacak raporlama araçları ile yeni analizlerin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Bakanlığımızın ticaret sicil müdürlüklerinin faaliyetleri üzerindeki denetimi ve gözetimi daha etkin bir şekilde yürütülecektir.”
MERSİS ÇALIŞMALARINDA BUGÜN NEREDEYİZ?
MERSİS’de başladığı 2010 yılından bu yana yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Yazıcı, bugüne kadar 74’ü il merkezi, 130’u ilçe merkezinde olmak üzere toplam 204 Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde veri aktarım ve yaygınlaştırma çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.
Yazıcı, “Verileri aktarılan, 200 Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde, MERSİS üzerinden hizmet verilmeye başlanmıştır.
Bu da ülke genelindeki 2 milyon 995 bin işletmeden, 2 milyon 581 bin 671’inin verilerinin sisteme aktarılması demektir.
Yani toplam işletmelerin %86,2’sinin bu sisteme aktarımı sağlanmıştır.
Tüm bu çalışmalarla Merkezi Ticaret Sicili Veri Tabanının alt yapısı oluşturuyoruz.
Sistem üzerinde Nisan 2010’dan bugüne kadar; toplam 65 bin 160 işlem yapılmıştır.” rakamlarını aktardı.

PROTOKOLLE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB ile yapılan protokol ile planlanan hedeflere ulaşmak için öncelikle gerçekleştirilecek çalışmaları, MERSİS’de oluşan ticaret sicili verilerinin eş zamanlı paylaşımının sağlanması suretiyle Ticaret Sicili Ortak Veri Tabanının oluşturulması; MERSİS’den alınan ticaret sicili verileri ile birlikte oda üyelik uygulamasının TOBB tarafından eş zamanlı oluşturulması; Oda üyelik uygulamasında oluşturulan verilerin eş zamanlı Bakanlığımız sistemlerinde bulunan ortak veri tabanına aktarımının sağlanması; Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanacak ilan içeriklerinin MERSİS üzerinden eş zamanlı olarak TOBB – Ticaret Sicili Gazete uygulamasına aktarımı; Ticaret sicil gazetesi uygulamasında oluşan ilan yayım bilgilerinin ve gazete görüntülerinin MERSİS’de sunulması.” olarak sıraladı.

PROTOKOLÜN SAĞLAYACAĞI KOLAYLIKLAR
Bakanlığı ve TOBB bünyesinde elektronik ortamda tutulan ortak veri tabanı ile MERSİS arasında bilgi paylaşımı yapılacağını söyleyen Yazıcı, böylece verilerde birlik sağlanacağı ve bu verilere tek bir noktadan erişim imkânı tanınacağını dile getirdi.
Yazıcı, “Oda ve borsaların her yıl yapması gereken üye kaydı güncelleştirme işlemleri MERSİS sayesinde son derece basit hale gelmektedir. Bu işlemler tek bir merkezden çevrimiçi olarak uzun bürokratik prosedürlere ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla yapılabilecektir. Oda ve borsa seçimlerinde, tüzel kişi üyeler adına hareket eden yetkili kişilerin Ticaret Sicili Müdürlükleri’nden yetki belgesi almadan, sadece kimlikleri ile oy kullanabilmesi mümkün olacaktır. Böylece oy kullanmada kolaylık sağlanacaktır.” dedi.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri